Ontstoken oog bij je kat
Je kat heeft last van zijn ogen. Ze zijn rood en er komt vuil uit. Heeft jouw kat misschien last van een ontstoken oog, ofwel conjunctivitis? Het bindvlies in het oog is in dit geval ontstoken. Je kat kan dit aan één oog hebben of aan allebei tegelijk. Hoe weet je nu of jouw kat een ontstoken oog heeft?
Wat is een ontstoken oog bij je kat precies?
Het bindvlies is het slijmvlies dat zich bevindt aan de binnenkant van het ooglid. In het geval van een ontstoken oog, is dat bindvlies ontstoken. Ook de oogbol zelf kan betrokken zijn bij een oogontsteking. Het hoornvlies kan dan beschadigen. Een andere naam voor een ontstoken oog is conjunctivitis. Nu je weet wat het is, is het ook handig om te weten wat de symptomen van een ontstoken oog bij je kat zijn.
De symptomen van een ontstoken oog
Een ontstoken oog bij je kat herken je aan verschillende symptomen. Het kan zo zijn dat de oogontsteking in één oog zit, of in beide. De meest voorkomende symptomen zijn:
- tranende ogen;
- gezwollen slijmvliezen en rodere ogen dan normaal;
- pus uit het oog;
- jeuk of pijn aan het oog;
- veel knipperen met de ogen;
- je ziet het derde ooglid (aan de binnenkant van het oog aan de kant van de neus).
- het oog zit helemaal dicht
Het is belangrijk om je kat te laten nakijken door de dierenarts om te oordelen of er inderdaad sprake is van een ontstoken oog. Als je de oogontsteking niet behandelt, kan er blijvende schade ontstaan aan de ogen van je kat. In het ergste geval kan je kat blind worden of een oog verliezen. Dat wil je niet! Daarom: bij twijfel naar de dierenarts.
Hoe een ontstoken oog bij je kat ontstaat?
Er kunnen meerdere oorzaken zijn waardoor je kat last krijgt van een ontstoken oog, zoals:
- je kat heeft vuil in zijn oog gekregen, zoals stof of zand;
- allergische reactie;
- een oogaandoening (conjunctivitis, distichiasis, te ruime oogspleet, entropion, glaucoom, trauma of trichiasis) die de ontsteking veroorzaakt;
- een andere kat die jouw kat gekrabd heeft. Vieze nagels dragen bacteriën met zich mee en kan een ontstoken oog veroorzaken;
- onvoldoende traanvocht;
- een infectie, bijvoorbeeld door Chlamydophila felis.
Als het een virus of bacterie betreft, dan is de kans groot dat beide ogen geïnfecteerd raken, omdat dit besmettelijk is. Het kan dan ook zo zijn dat de ontsteking bij je kat aan één oog begint, waarna ook het andere oog ontstoken raakt. Ook bij een allergische reactie heeft de kat vaak last van beide ogen.
Ontstoken oog door Chlamydophila felis
De Chlamydophila felis infectie is besmettelijk wanneer katten direct contact met elkaar hebben. Een ontstoken oog bij je kat start in dit geval vaak met waterige ogen en naarmate de tijd vordert, worden de symptomen erger. Denk aan: zwelling, rode ogen en pus. Het begint vaak in één oog, maar breidt zich snel uit naar het andere oog. Sommige katten gaan ook niezen en hebben een vieze neus. Er is meestal geen sprake van koorts, maar in sommige gevallen wel.
Kittens van 5 tot 12 weken oud hebben de grootste kans om deze infectie op te lopen, maar het komt voor bij katten van alle leeftijden. Om deze infectie aan te tonen, kan een uitstrijkje van de ogen onderzocht worden op de aanwezigheid van deze bacterie. Er bestaat een vaccin tegen chlamydiose; je kat kan de infectie dan nog wel krijgen maar zal er minder ziek van worden.
Hoe behandel je een ontstoken oog bij je kat?
Eigenlijk behandel je een ontstoken oog bij je kat hetzelfde als bij mensen. Maak het oog van je kat schoon met gekookt, afgekoeld water en een schoon watje of doekje. Ook kun je denken aan een natuurlijke zoutoplossing. Heeft het weinig effect? Ga dan langs bij je dierenarts voor controle en advies. Vooral als:
- het oog geïrriteerd blijft;
- er pus uit het oog blijft komen;
- je denkt dat het oog misschien beschadigd is;
- het oog dikker is dan normaal;
- je kat duidelijk laat merken dat hij pijn of jeuk heeft aan zijn oog/ogen.
Je dierenarts kan bijvoorbeeld kijken of het hoornvlies is beschadigd. Daarnaast wordt het derde ooglid gecontroleerd. Als je dierenarts geen oogafwijkingen vindt, zal hij de juiste druppels of oogzalf voorschrijven. Hoe eerder je een ontstoken oog behandelt, hoe groter de kans is op goed herstel. Als er meer aan de hand lijkt is, zal er verder onderzoek nodig zijn.
Worden de behandelkosten voor een ontstoken oog bij je kat vergoed?
Als er iets met je kat aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je kat. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht.
Meer weten?
Bekijk de vergoedingen voor behandelingen voor je kat of bekijk het overzicht van andere aandoeningen.
Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.