Niesziekte bij je kat

Je kat snottert, hoest, niest veel en heeft misschien vochtige oogjes. De kans is groot dat je kat niesziekte heeft. Er valt veel te vertellen over niesziekte bij een kat. Wat is niesziekte eigenlijk, hoe weet je of jouw kat het heeft en wat kun je ertegen doen?

Wat is niesziekte bij je kat?

Niesziekte bij katten wordt veroorzaakt door meerdere ziekteverwekkers. De twee belangrijkste zijn: het feline herpesvirus en het feline calicivirus. Je kat wordt eerst flink verkouden, krijgt daarna een snotneus, vieze oogjes en kan dus ook flink gaan niezen. Vandaar de naam ‘niesziekte’.

Omdat niesziekte bij een kat veroorzaakt wordt door virussen, kun je alleen de symptomen bestrijden en de ziekte niet voorkomen. Je kunt het vergelijken met wanneer wij mensen de griep hebben; ook dan spelen virussen de voornaamste rol en moet je gewoon uitzieken. Soms schrijft de dierenarts antibiotica voor als je kat echt ziek wordt van niesziekte en hij het vermoeden heeft dat ook bacteriën een rol spelen.

Als je kat eenmaal een keer niesziekte heeft gehad, blijft je kat levenslang drager van het virus dat de niesziekte bij jouw kat heeft veroorzaakt. Bij sommige katten, die een heftige variant van de niesziekte hebben, is er blijvende schade aan de slijmvliezen in de neus of mondholte. Zij kunnen regelmatig terugkerende niesziekteproblemen hebben. Dit noemen we chronische niesziekte.

Is niesziekte besmettelijk en hoe krijgt je kat het?

Niesziekte bij katten is erg besmettelijk en daardoor gemakkelijk over te dragen. Je kat kan het krijgen:

  • door in contact te komen met een andere kat die niesziekte heeft;
  • door virusdeeltjes op jouw kleding, voerbakken of andere spullen van een besmette kat;
  • door een kat die wel drager is van het virus, maar zelf niet ziek is;
  • via de lucht als het een korte afstand betreft;
  • als jij als baasje contact hebt gehad met een kat die besmet is.

Zelfs als je je kat gevaccineerd hebt, kan hij nog steeds niesziekte krijgen. Wel wordt je kat dan een stuk minder ziek.

Symptomen van niesziekte

Niesziekte lijkt op een heftige verkoudheid bij een kat. Spot je één of meerdere van de onderstaande symptomen bij je kat, dan kan het zomaar zijn dat het de niesziekte is:

  • je kat ziet er verkouden uit; hij heeft een snotneus, niest veel en/of hoest;
  • je kat heeft ontstoken ogen;
  • je kat heeft ontstekingen in de bek en op de tong;
  • je kat heeft minder trek in eten (door de ontstekingen);
  • je kat heeft koorts;
  • je kat is slomer dan normaal.

Al met al: niet fijn voor je huisdier. In ernstige gevallen kan er een longontsteking ontstaan en wordt je kat benauwd.

Niesziekte bij je kitten

Zeker bij een kitten is niesziekte het eerste jaar een risico. Vermoed je niesziekte bij je kat, wacht dan niet langer en maak gelijk een afspraak bij de dierenarts.

Welke katten lopen risico op niesziekte?

Er zijn katten die een hoger risico lopen om niesziekte te krijgen. Dit zijn:

  • katten die in grotere groepen samenleven;
  • katten die niet gevaccineerd zijn tegen niesziekte
  • kittens tot 1 jaar;
  • oudere katten vanaf 9 jaar;
  • katten met FeLV (kattenleukemievirus);
  • katten met FIV (kattenaidsvirus);
  • katten die behandeld worden met bepaalde medicijnen zoals corticosteroïden of chemotherapie;
  • katten met een lagere weerstand.

Kun je niesziekte bij je kat voorkomen?

Door je kat elk jaar te vaccineren, verklein je de kans op niesziekte behoorlijk. Krijgt je kat het dan toch, dan wordt hij er minder ziek van.

Als je vermoedt dat je kat niesziekte heeft, is het belangrijk om zo snel mogelijk met je kat naar de dierenarts te gaan. In de tussentijd is het belangrijk dat je kat goed blijft eten en drinken. Mocht bij de arts blijken dat ‘ie ook een bacteriële infectie heeft, dan krijgt je kat antibiotica. Meestal kan je kat de niesziekte uitzieken, maar soms zijn er dus medicijnen nodig.

Worden de behandelkosten voor een niesziekte bij je kat vergoed?

Als er iets met je kat aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je kat. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht.  

Meer weten?

Bekijk de vergoedingen voor behandelingen voor je kat of bekijk het overzicht van andere aandoeningen.

Naar alle aandoeningen Naar de vergoedingen

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.