Hartproblemen bij je kat
Als je kat hartproblemen heeft dan merk je daar in het begin weinig van. Laat je kat dus regelmatig checken door een dierenarts. Zeker als je een Pers, Main Coon of Ragdoll hebt, want bij deze rassen komen hartproblemen regelmatig voor.
Wat betekent het als je kat hartproblemen heeft?
Hartproblemen komen veel voor bij katten. Meestal gaat het om de hartspier. De medische term is Cardiomyopathie. Er zijn verschillende vormen van Cardiomyopathie, maar Hypertrofische Cardiomyopathie (HCM) komt het vaakst voor. Bij HCM is de hartspier van je kat verdikt. Is er geen sprake van HCM, dan is de kans het grootst dat de hartspier van je kat verslapt is of te stug. De meeste hartproblemen kunnen niet genezen. Je kat krijgt medicijnen die hij de rest van zijn leven moet gebruiken. Gelukkig heeft hij daardoor een stuk minder last van zijn hartproblemen.
Wat zijn de symptomen van hartproblemen bij katten?
Als jouw kat HCM heeft of een ander hartprobleem, dan vermindert zijn uithoudingsvermogen. Omdat de doorbloeding niet optimaal is krijgt hij koude oren en tenen. De dierenarts kan de volgende kenmerken vaststellen:
- hartruis;
- galopritme (3 harttonen);
- te snelle of juist te langzame hartslag;
- onregelmatige hartslag.
Als de ziekte zich verder ontwikkelt, kan je kat vocht in of achter zijn longen krijgen. Dat merk je, omdat hij dan benauwd wordt. Hij kan ook flauwtes krijgen of verlamd raken. Maar in veel gevallen is de levensverwachting van katten met hartproblemen best goed.
In het begin zul je weinig merken aan je kat. Er zijn nauwelijks symptomen en de symptomen die er zijn, vallen niet op. Je kat gaat er misschien wat minder vaak op uit en slaapt wat meer dan normaal, maar lekker luieren op de vensterbank deed hij waarschijnlijk toch al graag. Het kan ook zijn dat hij minder eet. Als de ziekte zich verder ontwikkelt, merk je dat je kat benauwd wordt, flauwvalt of dat hij verlamd raakt.
Hoe kan ik hartproblemen bij mijn kat voorkomen?
Het enige wat je kunt doen, is een kat kiezen met gezonde ouders. Goede fokkers laten hun dieren testen op hartafwijkingen. Maar verder kun je hartproblemen niet voorkomen. Vroeger hoorde je weleens dat hartproblemen ontstonden door een tekort aan taurine, maar dat zit tegenwoordig voldoende in kattenvoer. Het is wel verstandig om hartproblemen in een zo vroeg mogelijk stadium te laten vaststellen door een dierenarts, zodat je je kat snel kunt laten behandelen.
Hoe behandel je hartproblemen bij katten?
Het is belangrijk om niet de symptomen maar de oorzaak aan te pakken. Een aantal vragen helpt bij het achterhalen van de oorzaak: Als de dierenarts hartproblemen heeft vastgesteld bij je kat dan krijgt hij meestal medicijnen die de hartspier laten ontspannen en de hartslag laten dalen. Heeft je kat al last van vocht in of achter de longen of kan er trombose ontstaan, dan krijgt hij daar ook medicijnen voor. Al deze medicijnen kunnen de hartproblemen helaas niet genezen, maar maken ze wel draaglijk voor je kat. Als je kat erg benauwd is, kan hij extra zuurstof krijgen of kan de dierenarts het vocht bij zijn longen weghalen. Dat geeft meteen verlichting.
Wanneer ga je naar de dierenarts?
Vermoed je hartklachten, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. Maar ook als er geen aanwijzingen zijn, is het verstandig om je kat regelmatig te laten checken. In het begin merk je namelijk nog niks. Op een echo kan de dierenarts een hartspierverdikking zien. En met een röntgenfoto ziet hij of het hart vergroot is. De prognose, de levensverwachting en dus ook de behandeling hangt af van de oorzaak en de ernst.
Worden de behandelkosten voor een hartproblemen bij je kat vergoed?
Als er iets met je kat aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je kat. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht.
Meer weten?
Bekijk de vergoedingen voor behandelingen voor je kat of bekijk het overzicht van andere aandoeningen.
Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.