Diarree kat
Heeft je kat diarree? Vervelend voor het beestje, maar meestal gaat het vanzelf over. Is dat niet zo, dan is er vaak iets anders aan de hand en is het verstandig om een afspraak te maken bij de dierenarts.
Wat is diarree bij je kat?
Met diarree zit je kat vaker op z’n bak dan normaal en is de ontlasting dun of brijachtig. Er kan ook bloed of slijm bij de ontlasting zitten. Net als bij mensen is het meestal een kwestie van uitzieken. Maar als de diarree na een paar dagen niet over is, is het verstandig om even naar de dierenarts te gaan. Soms is er namelijk meer aan de hand. Bijvoorbeeld een darmontsteking, een infectie of een tumor. Daar wil je liever niet aan denken. Ook niet qua kosten.
Wat zijn de symptomen van diarree bij katten?
Als je kat vaker moet poepen dan 1 of 2 keer per dag, en de ontlasting is zachter dan normaal noemt de dierenarts het diarree. Bloed en slijm bij de ontlasting zijn ook kenmerken van diarree. Smerig zaakje maar meestal niet verontrustend. Heb je maar 1 kat en een kattenbak, dan zul je snel doorhebben dat hij diarree heeft. Als je kat naar buiten gaat, is het wat lastiger. Soms zie je dan nog wat ontlasting onder zijn staart. En als de diarree aanhoudt zal hij misschien ook in huis wat ‘ongelukjes’ hebben. Ben ook alert als je kat veel afvalt. Dat kan een symptoom zijn. Net als veel drinken. Zo probeert je kat het vochtverlies van de diarree te compenseren.
Hoe voorkom je diarree bij katten?
Zorg altijd voor vers eten en water. Bedorven voer en vies water kunnen oorzaken zijn van diarree. Houd je kat ook in de gaten na het ontwormen en als je overstapt op andere voeding. Ook die dingen kunnen diarree veroorzaken. Verder is hygiëne belangrijk, dus verschoon op tijd die bak!
Wanneer naar de dierenarts?
Na een paar dagen diarree kan je kat uitdrogen. Dat weet je als hij:
- sloom is en niet wil eten;
- de binnenkant van zijn lippen plakkerig zijn;
- kouder aanvoelt dan normaal;
- een hogere hartslag hoger heeft dan normaal.
Het is dan verstandig om met je kat naar de dierenarts te gaan. Ook als hij stopt met eten of veel afvalt, is het goed om je kleine vriendje te laten onderzoeken.
Gaat het om een kitten dan moet je meteen in actie komen. Een kitten kan snel heel ziek worden als hij geen eten en drinken binnenhoudt. Hij kan een extreem lage suikerspiegel krijgen en zelfs in coma raken. Neem bij twijfel altijd contact op met je dierenarts.
Diarree bij katten: hoe behandel je het?
Als je kat verder gezond is, gaat de diarree meestal vanzelf weer over. Zorg wel dat je kat voldoende kan drinken en geef hem licht verteerbaar voer. Ook is het verstandig om de kattenbak wat vaker te verschonen. Maar dat doe je waarschijnlijk toch al vanwege de geur.
Een behandeling bij de dierenarts bestaat uit een onderzoek naar de oorzaak van de aanhoudende diarree. Bijvoorbeeld door wat ontlasting op kweek te zetten. Is je kat uitgedroogd, dan legt hij ook een infuus aan. De verdere behandeling hangt af van de uitkomst van het onderzoek. De behandelingen zijn vaak ontstekingsremmers en/of antibiotica. Als antwoord op een infectieuze darmontsteking helpt een dieet. Is een tumor de oorzaak van alle ellende dan moet je denken aan een operatie of zelfs chemotherapie als mogelijke behandelingen.
Worden de behandelkosten voor een diarree bij je kat vergoed?
Als er iets met je kat aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je kat. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht.
Gaat het om kosten voor speciale dieetvoeding en voedingssupplementen, dan vergoeden we die niet. Deze kosten horen bij de algemene verzorging van je kat.
Meer weten?
Bekijk de vergoedingen voor behandelingen voor je kat of bekijk het overzicht van andere aandoeningen.
Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.