Bronchitis kat

Net als mensen kunnen ook katten bronchitis krijgen. Een hele vervelende aandoening, waar je kat veel last van heeft. Wat is bronchitis precies en hoe kun je het herkennen?

Wat is bronchitis?

Een kat met bronchitis heeft moeite met ademhalen. Een veelvoorkomende oorzaak voor bronchitis is astma. Heeft je kat astma, dan heeft hij een allergie (of is overgevoelig voor) bepaalde stoffen die in de lucht hangen. Denk bijvoorbeeld aan pollen of huisstof. Soms is het onbekend waar je kat precies allergisch voor is. Door de allergie verkrampen de spieren van de luchtwegen en ontstaat een ontsteking waarbij de longen en luchtwegen zich vullen met slijm. Het gevolg? Je kat wordt erg benauwd en ademhalen is een uitdaging. Bij astmatische bronchitis heeft je kat meestal benauwdheidsaanvallen; hij is dan niet aan één stuk door benauwd. 

Hoewel bij veel katten astma de veroorzaker van bronchitis is, is het niet de enige oorzaak. Bronchitis kan ook ontstaan door een bacterie, longontsteking, tumoren of een vreemd voorwerp dat in de longen terecht komt. Ook komt het steeds vaker voor dat longwormen bronchitisachtige verschijnselen veroorzaken. 

Zo herken je bronchitis bij je kat

Zie je dat je kat benauwd is? Onderneem dan direct actie. Normaal gesproken ademt een kat zo’n 30 keer per minuut. Haalt je kat meer dan 40 ademhalingen per minuut en lijkt je kat benauwd? Maak dan een afspraak bij de dierenarts. Bronchitis herken je ook nog aan een aantal andere symptomen. Ademt je kat met zijn bek open, staan zijn neusvleugels open tijdens het ademhalen of moet hij veel hoesten? Grote kans dat je kat bronchitis heeft. 

Kun je bronchitis voorkomen?

Aangezien je kat reageert op irriterende stoffen of een allergie heeft, kun je bronchitis niet voorkomen. Wel kun je je kat een handje helpen, door uit te zoeken wat bronchitis bij je kat triggert. Misschien heb je nieuwe geurkaarsen aangeschaft, rook je binnenshuis of is er veel schimmel in huis. Verminder of verwijder deze stoffen uit je huis en je zult zien dat je kat minder last heeft van de bronchitis. Daarnaast is het altijd belangrijk dat je kat een goede weerstand heeft. Laat je kat op tijd vaccineren volgens het advies van de dierenarts, ontworm en zorg voor goede voeding en voldoende beweging. 

Behandelingen voor bronchitis

Ondanks dat je zelf maatregelen kunt treffen om de symptomen te verminderen, is het vaak ook nodig om de aandoening zelf te behandelen. Om een diagnose te stellen maakt de dierenarts meestal een röntgenfoto. Geeft dat onvoldoende informatie? Dan kan endoscopie in de luchtwegen, ontlastingsonderzoek of een longspoeling ook nuttig zijn. Bronchitis is vaak te behandelen met medicatie in de vorm van tabletten, injecties of een inhalator (bijvoorbeeld Aerokat) speciaal voor katten. Heeft je kat last van ernstige bronchitis? Dan is opname in een zuurstofkooi soms noodzakelijk. Als je kat eenmaal bronchitis heeft, is behandelen meestal levenslang nodig.  

Worden de behandelkosten voor bronchitis bij je kat vergoed?

Als er iets met je kat aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je kat. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht

Meer weten?

Bekijk de vergoedingen voor behandelingen voor je kat of bekijk het overzicht van andere aandoeningen.

Naar alle aandoeningen Naar de vergoedingen

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.