Je hond is loops, wat nu?

Een vrouwtjeshond wordt loops als ze in de pubertijd komt. Dit gebeurt meestal voordat je hond 1 jaar oud is, maar sommige hele grote honden worden pas voor het eerst loops als ze anderhalf zijn. Kleine rassen worden vaak op jongere leeftijd loops (6-10 maanden) dan grotere rassen (10- 16 maanden). Maar wanneer is je hond eigenlijk loops? En hoe merk je dat?

Wanneer is je hond loops?

Eén van de eerste dingen waaraan je ziet dat je hond loopt is, is dat de vulva wat gezwollen is. Al snel zie je ook bloedverlies uit de vagina komen. Dit kan zich als druppels over de grond verspreiden wanneer ze door het huis loopt bijvoorbeeld. Sommige honden houden zichzelf erg goed schoon. Je ziet je hond dan regelmatig likken aan haar geslachtsorgaan. Ook kan het zo zijn dat ze meer plast. Om te achterhalen of je hond loops is, kun je met een schone tissue langs haar vagina vegen om te kijken of je bloed ziet. Als je hond loopt is, is er niet altijd sprake van bloedverlies. Soms zie je alleen witte uitvloeiing. Hoewel je hond maar een paar dagen binnen de loopsheid vruchtbaar is, is het belangrijk om hier wel de hele loopsheid rekening mee te houden.

Wat je ook kan merken, is dat je hond erg lekker ruikt voor andere honden! Ze zullen dan achter haar aan gaan. Soms zoekt je teef ook zelf reuen op. 

Hoelang is je hond loops?

Als je hond loops is, vraag je je vast af hoelang dat duurt. Je teefje is gemiddeld zo’n 3 weken loops, maar het kan ook korter of langer duren. De hele cyclus bestaat uit 4 fasen:

  1. De pro-oestrus fase: er is al wel bloedverlies, maar je hond heeft vaak nog geen interesse in reutjes. 
  2. De oestrus fase: de zwelling van de vulva en de bloeding neemt af, maar veel honden zijn juist nu vruchtbaar en aantrekkelijk voor reuen. Ze zoekt de reutjes nu zelf ook op en ze is klaar voor de dekking. 
  3. De post-oestrus fase: je teefje wil nu niet meer gedekt worden. Als ze niet gedekt is, kan ze schijnzwanger worden. Deze periode kan tot 10 weken duren.
  4. De anoestrus fase: De periode van rust. Meestal wordt een teefje twee keer per jaar loops, dus zal ze over een maand of 5 a 6 weer loops worden.

Als je ziet dat je hond haar staart opzij doet, is dat een teken dat ze gedekt wil worden. Als de dekking eenmaal plaatsvindt, zitten honden aan elkaar vast. Je kunt het dan dus niet meer stoppen. Haal de honden dan niet uit elkaar! Dit kan heel veel pijn doen bij beide honden en ze kunnen schade krijgen aan hun geslachtsorganen. 

Wanneer er hormonen in het spel zijn, kunnen reuen erg vasthoudend zijn. Wil je niet dat je loopse teefje gedekt wordt en dus ook niet zwanger raakt? Houd haar dan deze drie weken aan de lijn en vermijd losloopgebieden. 

Wat kun je doen als je hond loops is?

  • Laat je loopse hond aangelijnd uit: ze kan reuen willen opzoeken en niet meer zo goed luisteren.
  • Geef je hond voldoende rust: sommige teven zijn tijdens de loopsheid onrustig en prikkelbaar en slapen vaak meer dan normaal.
  • Om bloed op te vangen tijdens de loopsheid van je hond, bestaan er speciale broekjes.

Als je teefje niet gedekt is bestaat er een redelijke kans dat ze schijnzwanger wordt. Daar hoef je niets van te merken, maar soms gaat je hond zich echt gedragen alsof ze eerdaags puppy’s krijgt. Ze verzamelt dan bijvoorbeeld knuffeltjes en speeltjes in haar mand, alsof het haar puppy’s zijn. Het kan gebeuren dat je teefje deze ‘neppuppy’s’ ook echt wil beschermen. En er kan zelfs melk uit de tepels komen. 

Als je teefje veel last heeft van de schijnzwangerschap, haal dan eerst alle piepende knuffels en speeltjes weg. Zorg ook voor voldoende afleiding, bijvoorbeeld door extra vaak te wandelen. Blijft je hond last houden? Vraag dan advies aan je dierenarts. Er bestaan medicijnen om de hormonen een beetje tot rust te laten komen en je teefje sneller van de schijnzwangerschap af te helpen. 

Als je hond loops is, wanneer is ze dan vruchtbaar?

In de tweede fase van de loopsheid, de fase na de eerste negen dagen, is je teefje het meest vruchtbaar. Maar ook in die periode ervoor en erna is er een risico dat je hond drachtig wordt als ze gedekt wordt. Wil je dus geen nestje, houd je teefje dan drie weken echt aangelijnd. 

Je hond wordt eigenlijk haar hele leven loops, ook op latere leeftijd. Ze kunnen dan nog altijd puppy’s krijgen. Wist je dat ze niet in de overgang raken, zoals bij mensen? Wel wordt een teefje minder vruchtbaar naarmate ze ouder wordt. 

Wat kun je doen aan de loopsheid van je teefje doen?

Wil je niet meer dat je hond loops wordt, dan kan je overwegen je hond te laten castreren (zo wordt dat ook genoemd bij teefjes). Een teef laten castreren heeft voordelen, maar ook nadelen. Laat je dus goed adviseren door je dierenarts. Soms is een castratie noodzakelijk omdat een teefje een enkele keer een baarmoederontsteking kan krijgen na afloop van de loopsheid. 

Hoe vaak wordt je hond loops?

De meeste honden worden twee keer per jaar loops. Een aantal rassen worden maar één keer per jaar loops, zoals de Basenji en wolfshonden. 

Wil je een nestje puppy’s met je teefje?

Het klinkt heel leuk; een nestje puppy’s. Maar er komt ontzettend veel kijken bij het fokken van puppy’s. Dat begint al met onderzoek op erfelijke aandoeningen bij je eigen hond én het vinden van een geschikte reu. Is de dekking geslaagd? Dan moet je een aantal keer naar de dierenarts, om de dracht in de gaten te houden. Tijdens de geboorte van de puppy's is er altijd een risico dat er iets niet helemaal goed gaat. Tot slot checkt de dierenarts of alle pups gezond zijn als ze eenmaal geboren zijn. Jij bent ook verantwoordelijk voor de eerste vaccinaties, ontvlooiing en ontworming. Deze kosten komen altijd voor je eigen rekening, ook als je je hond verzekerd hebt!

Daarna ben je ook verantwoordelijk voor de beginfase van de socialisatie én moet je een fijn thuis voor alle puppy’s zien te vinden. Kortom: denk er heel goed over na voor je je teefje laat dekken tijdens haar loopsheid!

Zijn er kosten wanneer je hond loops is?

Als je teefje loops is, is dit een natuurlijk proces en verloopt dit eigenlijk zonder problemen. 

Als je teefje schijnzwanger wordt, drachtig wordt of iets anders krijgt dat een gevolg is van de loopsheid, moet je naar de dierenarts. Deze kosten worden niet gedekt in een OHRA Huisdierenverzekering. 

Wil je deze kosten met een loops teefje voorkomen, overweeg dan om haar op tijd te castreren. Hiervoor kun je je wel verzekeren met een OHRA Huisdierenverzekering. Als je de module Aanvullend (inclusief sterilisatie en castratie) afsluit wordt een deel van de castratiekosten vergoed en weet je zeker dat je hond nooit onverwachts een nestje krijgt of een andere medische aandoening.