Kosten voor het sterilisatie en castratie van je hond

Nadat je je hond laat castreren of steriliseren, is je reu of teef niet meer vruchtbaar. Maar waarom zou je hiervoor kiezen en hoe zit het met de kosten voor sterilisatie of castratie van je hond? We vertellen je er meer over.

Waarom kiezen voor castratie of sterilisatie bij je hond?

Je kunt kiezen voor castratie of sterilisatie bij honden om te voorkomen dat ze zich voortplanten. Deze ingreep gebeurt vaak om medische redenen of om ongewenst gedrag tegen te gaan.

Laat je je teefje castreren of steriliseren? Dan wordt ze niet meer loops en verklein je de kans op ziektes door de invloed van hormonen weg te nemen. Over het algemeen heeft het castreren van een teef meer voordelen dan nadelen. Maar bij sommige honden is dat juist niet zo. Ook bij reuen heeft castratie of sterilisatie voordelen, maar zeker ook nadelen. Overleg altijd even met je dierenarts, zodat je zeker weet wat het beste is voor jouw hond.

Verschil tussen sterilisatie en castratie bij je hond

De termen castratie en sterilisatie worden nog wel eens door elkaar gehaald. Sterilisatie betekent 'onvruchtbaar maken' en castratie is een manier van steriliseren. Bij een castratie laat je de voortplantingsorganen verwijderen. Dit zijn de bijballen en de teelballen van een reu en de eierstokken van een teef. Bij een sterilisatie laat je alleen de zaadleiders of eileiders onderbreken. 

Goed om te weten

De meeste honden zijn gecastreerd. Vaak wordt een castratie van een teef een sterilisatie genoemd, maar het is goed om te weten dat dit dan ook een castratie is.

Soorten castratie

Er zijn voor zowel teefjes als reutjes verschillende manieren mogelijk om je hond te castreren. 

Castratie teefje

Bij een teefje worden de eierstokken verwijderd. Dit kan op de tradionele manier door een sneetje in haar buik te maken en deze na de ingreep weer te hechten. Maar de ingreep kan ook 'laprascopisch' worden gedaan. Je dierenarts maakt dan alleen drie kleine gaatjes in haar buik om de eierstokken te verwijderen. Bij deze ingreep wordt de baarmoeder niet verwijderd. 

(Chemische) castratie reu

Bij reutjes worden de teelballen en bijballen weggehaald. Ook kun je een reu chemisch castreren. Door het plaatsen van een implantaat wordt de reu dan tijdelijk onvruchtbaar. 

Kosten chemische castratie hond

Je kunt ervoor kiezen om je hond voor een half jaar of een jaar chemisch te castreren. Kies je voor een jaar? Dan ben je vaak iets goedkoper uit dan wanneer je kiest voor twee keer een halfjaar. 

Wat zijn de kosten voor sterilisatie of castratie van je hond?

Wat sterilisatie of castratie bij je hond precies kost, is lastig te zeggen. Het castreren van een reutje is in ieder geval goedkoper. Dit is een minder lastige ingreep, omdat de teelballen aan de buitenkant van het lichaam zitten. De kosten voor een teefje hangen deels af van de ingreep die de dierenarts kiest.

Ook de grootte van de hond speelt een rol in de kosten. Een sterilisatie of castratie is duurder voor grotere en zwaardere honden.

Kies je voor de aanvullende dekking Aanvullende therapieën (inclusief sterilisatie/castratie en aandoeningen voortplantingsorganen) bij de OHRA Hondenverzekering? Dan ontvang je een vergoeding. De hoogte daarvan is afhankelijk van het ziektekostenpakket wat je gekozen hebt (bij pakket Basis 40%, bij pakket Plus 60% en bij pakket Top 80%, met een maximum van € 300,-). Een uitzondering is chemische castratie: die wordt niet vergoed.

Houd gewicht in de gaten

Na de sterilisatie of castratie worden honden soms minder actief. Hierdoor zijn ze gevoelig voor overgewicht. Let daarom goed op de voeding om dit te voorkomen. Je hond heeft na deze ingreep minder voer nodig of voer met een lager energiegehalte. Honden met overgewicht hebben namelijk meer kans op vervelende ongemakken als diabetes, blaasproblemen en hart- en vaatziekten. Houd je hond daarom mooi op gewicht.

 

Meer over kosten, dierenarts en aansprakelijkheid