Vouwwagen onderhoud? Met deze tips doe je het zelf

Matthijs wast een vouwwagen

Genoten van een heerlijke vakantie met je vouwwagen? Dan is het tijd om je mobiele vakantiehuis een goede onderhoudscheck te geven voordat hij de stalling in gaat. Zo is hij voor je volgende vakantie weer klaar voor actie. Veel onderhoud aan je vouwwagen kun je over het algemeen prima zelf doen. We hebben de belangrijkste punten waar je op moet letten voor je op een rijtje gezet.

Zo onderhoud je de tent van je vouwwagen

Maak de tent goed schoon voor je vouwwagen aan zijn winterslaap begint. Dat doe je het makkelijkst door de tent op te zetten. Waarmee je de tent schoonmaakt, hangt af van het materiaal. Is je tent van katoen? Laat dan de schoonmaakmiddelen in de kast staan, want die tasten de waterbestendigheid aan. Even borstelen en daarna schoonmaken met een zachte borstel en lauwwarm water is voldoende.

Heb je een tent van synthetisch materiaal, dan kun je een speciale tentreiniger gebruiken. Let erop dat je na het gebruik van schoonmaakmiddelen de tent altijd opnieuw impregneert om hem waterdicht te houden. Eenmaal schoon laat je de tent goed drogen voordat je hem opbergt. Dat voorkomt schimmel.

Onderhoud van de vouwwagen zelf

De vouwwagen zelf maak je ook goed schoon én droog. De spullen die kunnen bederven of bevriezen haal je er natuurlijk uit. Denk ook aan de vloeistoffen van je chemisch toilet en tap al het water af. Vergeet ook de gasflessen niet te verwijderen. Als je wilt, kun je ook de batterijen uit de lampen en de radio halen, dan kunnen die niet gaan lekken.

Tot slot misschien iets waar je niet meteen aan denkt: laat het matras goed luchten! In een matras zit na een vakantie stiekem best veel vocht dat kan tijdens de opslag voor schimmel zorgen.

Extra aandacht voor de banden

Als de vouwwagen lange tijd stilstaat, drogen de banden sneller uit, waardoor ze kunnen scheuren. Vervang de banden van je vouwwagen daarom elke 6 jaar. Door het stilstaan kunnen de banden ook vervormen. Een halve bar harder oppompen dan gebruikelijk kan helpen. Controleer meteen even of er nog genoeg profiel op de banden van je vouwwagen zit. De ideale diepte is 1,6 millimeter. Is de diepte minder dan 1 millimeter? Dan zijn de banden aan vervanging toe.

Reparaties aan je vouwwagen? Doe ze meteen

Heeft de vouwwagen in de vakantie een flinke hagelbui op zijn dak gehad? Of heeft hij schade na een botsing? Laat de reparatie dan uitvoeren voordat je de vouwwagen naar de stalling brengt. Dat voorkomt dat de schade tijdens het stallen erger wordt. Bovendien is het aan het eind van het kampeerseizoen vaak minder druk bij de garage. Zo weet je zeker dat je vouwwagen op tijd gerepareerd is voor de volgende vakantie.

Check voor de reparatie ook even je vouwwagenverzekering. De kans is groot dat de reparatie vergoed wordt.

Klaar voor de stalling? Denk hier nog aan

Jouw vouwwagen is gecheckt, geboend en helemaal droog. Dan is het tijd om hem te stallen. Doe dat in een stalling die koel, droog en goed geventileerd is. Want zoals je inmiddels begrepen hebt, is vocht de vijand van elke vouwwagen.

Staat je vouwwagen buiten gestald, denk dan aan een stallingshoes. Hiermee bescherm je de vouwwagen tegen zon, wind en regen. Als je vouwwagen binnen staat, houdt een stallingshoes je vouwwagen schoon en vrij van stof. Met wielhoezen bescherm je je banden tegen de zon. Zo drogen ze minder snel uit en heb je er langer plezier van.

Het is aan te raden om je vouwwagen het hele jaar door te verzekeren. Stel dat er schade ontstaat, dan wordt dat vaak gedekt, ook als hij in de winterstalling staat. Tip: maak foto’s van de vouwwagen als je hem stalt, dat voorkomt misverstanden over krasjes of deukjes. Nog niet verzekerd? Bereken je premie voor de vouwwagenverzekering van OHRA in een paar stappen.

Vergeet ook de grote onderhoudsbeurt niet

Naast het onderhoud dat je zelf kunt doen aan je vouwwagen, is het slim én wel zo veilig om je vouwwagen na elke 10.000 km een goede onderhoudsbeurt te geven. Bijvoorbeeld bij een BOVAG garage of bij een caravan/vouwwagenbedrijf of aanhangwagenbedrijf. Ze kijken dan onder andere het remsysteem, de verlichting en banden na. Zo ga je veilig en met een gerust gevoel op reis.

Vouwwagen weer uit de stalling?

Vouwwagen goed onderhouden en heb weer uit de stalling gehaald? Dan is het slim om nog even een check te doen: werkt de verlichting nog? Doen de remmen het? Zijn de banden hard genoeg? Is de verzekering in orde? Maar voor nu: lekker oriënteren op je volgende bestemming met je vouwwagen. Want voorpret is de beste remedie tegen een post-vakantiedip.

 

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over het kopen van een vouwwagen voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of niet volledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.

Ook interessant voor jou