4 handige tips voor het rijden met een vouwwagen

Het is zover, je gaat lekker kamperen. Je hangt de vouwwagen achter je auto en kunt vertrekken. Maar wacht even. Lees voor vertrek deze 4 handige tips, want dan weet je zeker dat je geen risico loopt op boetes en dat je veilig de weg op gaat met je vouwwagen.

1. Zorg dat je vouwwagen niet te zwaar is

Het gewicht van de beladen vouwwagen mag niet hoger zijn dan 75% van de beladen auto. Het gewicht van de auto is inclusief de passagiers. Verder heeft elke auto een maximum toegestaan trekgewicht. Je vouwwagen mag uiteraard niet zwaarder zijn dan dat. Hoeveel gewicht jouw auto mag trekken staat meestal op het kentekenbewijs.

2. Check of je auto voldoende trekkracht heeft

Verlaat je ons land, dan kom je al gauw in de heuvels en bergen terecht. Je auto moet dan extra hard werken om het gewicht van de vouwwagen omhoog te trekken. Het is dan belangrijk dat je auto genoeg trekkracht heeft. Die trekkracht wordt onder meer bepaald door het vermogen en koppel van je auto, maar ook door de bandenmaat en het motortoerental. En voor automaten de koeling van de koppelomvormer. Best een technisch verhaal. Gaat het je boven je pet? Vraag dan advies bij je dealer of garage.

3. Weet hoe je moet rijden met een aanhanger

Autorijden met een aanhanger achter je auto is lastiger dan het lijkt. De auto gedraagt zich echt anders. Weet je waar je rekening mee moet houden als je bergafwaarts gaat bijvoorbeeld? Hoe je je vouwwagen goed op je campingplaats manoeuvreert? En hoe hard je ermee mag rijden? Veel rijscholen bieden een korte training aan, waarbij je in een paar uur goed leert rijden met een aanhanger. Zo ga je goed voorbereid de weg op.

4. Controleer de banden van je auto en je vouwwagen

Een klapband, daar moet je niet aan denken. Je kunt het risico hierop verkleinen. En dat is wel aan te raden. Banden hebben geen houdbaarheidsdatum, maar de kans op een klapband neemt na een jaar of 6 aanzienlijk toe. Vervang je banden dus op tijd. Wat kun je nog meer doen?

  • Check de bandenspanning. Is de spanning te laag, dan raakt de band sneller beschadigd
  • Pomp de achterbanden van je auto op tot het maximum dat de fabrikant voor een maximaal beladen auto opgeeft. Want er staat extra druk op die banden door de volle kofferbak en de kogeldruk van de vouwwagen
  • Check het profiel van de banden van je vouwwagen en je auto
  • Controleer of de banden niet beschadigd zijn. Bijvoorbeeld doordat ze tegen de wielkasten aanlopen. Als dat zo is, zie je sporen over de band lopen
  • Breng je de vouwwagen naar de stalling? Zorg dan dat de bandenspanning maximaal is

Een goede voorbereiding voorkomt tegenslagen onderweg. Dat begint bij de verzekering van je vouwwagen, want pas als je dit op orde hebt kan je vakantie echt goed beginnen. Alles geregeld en gecheckt? Dan gas erop! Maar niet voordat je hebt opgezocht wat de maximum snelheid is met een aanhanger, caravan of camper. Doen hoor! Het voorkomt een hoge boete in het buitenland. Rij voorzichtig!

Ook interessant voor jou