Tweedehands caravan kopen? Een paar handige tips

Tweedehands caravan kopen

Wil je budgetvriendelijk en flexibel kamperen met voldoende comfort? Heb jij al eens aan een caravan gedacht? Je geniet dan met een relatief laag budget van vakanties en korte trips met veel vrijheid! Kies je voor een tweedehands caravan, dan heb je vaak al een prima caravan voor een prima prijs. Zo kun je lekker door Nederland toeren om verschillende plekken te ontdekken. En bevalt een kampeerplek niet goed, dan neem je je huisje op wielen zo weer mee naar je volgende bestemming.

Met de tips die wij voor je hebben ga jij goed voorbereid op pad voor het kopen van een tweedehands caravan. Zo geniet je straks zorgeloos van al je kampeertrips.

5 tips om goed voorbereid een tweedehands caravan te kopen

Een goede voorbereiding is het halve werk, dus wij helpen je graag op weg met een aantal tips en adviezen over het kopen van een tweedehands caravan. Zo weet jij waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehands caravan. 

1. Controleer de caravan op schade en onderhoud

Bij het kopen van een tweedehands caravan kijk je goed of er verborgen gebreken zijn, zoals deuken, scheuren of roest. Hier kun je op letten:

  • Let op het onderstel (chassis). Zitten er plooien of scheurtjes boven de deur van de caravan? Dit kan bijvoorbeeld komen door een doorgezakt chassis. Of door versleten asrubbers of overbelading. Om dit te zien moet je wel een echte kenner zijn. Ben je dit zelf niet, neem dan iemand mee met een kennersoog.

  • Is er schade in de kunststofdelen? Let op scheurtjes in grote kunststofdelen zoals de voor- en achterpanelen. En of je putjes (hagelschade) ziet op het dak. Want moet je de dakplaat vervangen, dan is dat een dure reparatie. Zijn de hoeklijsten beschadigd, dan heb je kans op lekkage. Een aangetaste beplating herken je door roest aan de lak of aan kleine gaatjes. Zijn er grote beschadigingen, neem deze dan mee in je onderhandeling over de aankoopprijs.

  • Check de caravan op vochtproblemen. De wanden en vloer van de caravan kunnen verrot zijn. Bijvoorbeeld door verdroogde kit, en loszittende lijsten. Hoef je alleen de rubbers af te kitten of vervangen, dan ben je voor weinig geld klaar. Maar zijn de wanden en vloer aangetast? Dan is het goed om een vochtmeting te doen. En let op oude vochtplekken en kringen, want als een caravan na vochtschade lang binnen stond dan zie je dit niet altijd met een vochtmeting. 

  • Controleer de gasapparaten. Check alle apparaten die op gas werken, zoals kachel en gasfornuis. Werkt de ontsteking? En slaat de gastoevoer automatisch af (thermokoppel) als de vlam uitwaait? Controleer ook of de koelkast werkt (op 230 V en op gas). Gecertificeerde caravan- en camperbedrijven controleren dit bij een onderhoudsbeurt.

  • Controleer de banden. Zie je droogtescheurtjes of zijn de banden ouder dan tien jaar? Dan zijn ze aan vervanging toe. Neem tijdens je controle ook meteen de handrem, het neuswiel, de koppeling, uitdraaisteunen en de rubbers van de torsie-as mee. 

2. Een tweedehands caravan kopen bij een erkend kampeerbedrijf

Koop jij je tweedehands caravan bij een erkend kampeerbedrijf, dan heb je vaak een ruime keuze. En meestal krijg je garantie. Dus ontdek je na aankoop gebreken die niet zichtbaar waren toen je de koopovereenkomst sloot? Dan worden deze gebreken kosteloos hersteld. Het moet dan wel om een echt gebrek gaan. Dat geldt dus niet voor banden, ruiten, onderhoudsbeurten en niet-fabrieksoriginele accessoires.

Nog een voordeel, als je een oude caravan of vouwwagen hebt, dan kun je deze bij een erkend kampeerbedrijf vaak inruilen. 

3. Tweedehands caravan kopen van een particulier

Koop je een tweedehands caravan bij een particulier houd er dan wel rekening mee dat je geen garantie hebt. Wil je het zekere voor het onzekere? Regel dan een onafhankelijke keuring bij een bij BOVAG aangesloten kampeerbedrijf.

4. Bouwjaar caravan: check het chassisnummer

Controleer goed of het chassisnummer op de papieren klopt met het kentekenbewijs. Het chassisnummer is een uniek nummer en meestal vind je deze op de rechterkant van de chassisbalk. Op het kentekenbewijs zie je ook de datum waarop de tweedehands caravan op kenteken is gezet.

5. Trekkracht van je auto berekenen

Voordat je een tweedehands caravan koopt is het belangrijk om te weten welke caravan je auto kan trekken. Bereken het met deze rekentool. Zo weet je welke caravan het beste bij je auto past.

Met je tweedehands caravan goed verzekerd op pad

Na het kopen van je tweedehands caravan ben je bijna klaar om te gaan kamperen met je caravan. Maar vergeet niet om deze eerst op naam te laten zetten door RDW. Ook een caravanverzekering is zeker geen overbodige luxe. Een caravan is namelijk niet via je reisverzekering verzekerd. En op reis kan er altijd iets gebeuren. Daarom is het goed om ook een reisverzekering af te sluiten voor jou en je reisgenoten die goed past bij je situatie. Wist je dat je ook bij een weekendje weg of vakantie in eigen land met minimaal 1 overnachting, gewoon verzekerd bent met de OHRA Reisverzekering?

Ook interessant voor jou