Caravan in de winterstalling? 10 slimme tips
Terug van vakantie en de caravan helemaal uitgepakt? Dan is het tijd om de caravan goed en veilig te stallen. Maar waar moet je aan denken als je op zoek gaat naar een geschikte winterstalling en hoe bereid je je caravan daar op voor? Wij geven je graag een paar handige tips zodat jij in het voorjaar weer snel en veilig op pad kunt. Zonder gedoe.
Caravan stallen bij huis – de regels
Als je veel ruimte voor de deur of op je erf hebt, lijkt het misschien handig om je caravan hier te stallen. Helaas is dit voor langere tijd vaak niet zomaar toegestaan. In de meeste gemeentes geldt dat je caravan maximaal drie achtereenvolgende dagen op de openbare weg mag staan. Ook aan een caravan stallen op je eigen erf of oprit zijn regels verbonden. Zo kan een gemeente bijvoorbeeld eisen dat dit alleen mag als de caravan niet zichtbaar is vanaf de weg. In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van je gemeente vind je de regels voor het stallen van je caravan. Goed om van tevoren even uit te zoeken.
10 tips om je caravan klaar te maken voor winterstalling
Door je caravan goed voor te bereiden op de winterstalling, is de kans groter dat je hem straks weer ongeschonden ophaalt.
- Maak de caravan van binnen en buiten schoon. Ook het toilet, de afvaltank en achtergebleven etensresten. Zo voorkom je nare luchtjes en ongedierte
- Laat de schoonwatertank en watertank van het toilet leeglopen en goed drogen
- Tap de waterleiding en de boiler af. Blaas de leidingen droog om bevriezing en schimmelvorming te voorkomen
- Zet je deurrubbers in het talkpoeder. Smeer andere rubbers in met vaseline tegen uitdroging
- Controleer je caravan op beschadigingen. Laat kleine beschadigingen meteen repareren. Zo voorkom je dat door vocht en vorst een kleine beschadiging uitgroeit tot een grote schade. Schades als gevolg van langzaam werkende weersinvloeden worden door de meeste verzekeraars niet vergoed.
- Laat je voortent of luifel goed drogen voordat je 'm opbergt
- Controleer of ongedierte ingangen kan vinden in de carrosserie. Zelfs het kleinste gaatje kan voldoende zijn. Maak deze zoveel mogelijk dicht
- Verwijder de accu van de caravanmover. Zo kun je tijdens de winter de conditie van je accu bijhouden
- Wil je voorkomen dat de banden een vlakke plek krijgen van het lange stilstaan? Pomp de banden dan 0,2 tot 0,5 bar harder op dan voorgeschreven
- Verwijder de gasflessen uit je caravan en dek de gasdrukregelaar af met een zakje
Winterstalling voor je caravan zoeken
Ben je nog op zoek naar een winterstalling voor je caravan? Dan is het handig om op een aantal punten te letten. Zo voorkom je onverwachts gedoe.
Winterstalling binnen of buiten?
Een buitenstalling is vaak goedkoper en lijkt daardoor een goede keuze. Toch zitten er ook nadelen aan. Als je caravan buiten staat, is er meestal geen overkapping aanwezig. Je caravan is daardoor minder goed beschermd tegen weersinvloeden als regen, hagel, sneeuw of juist de felle zon. Schades als gevolg van langzaam werkende weersinvloeden worden door een caravanverzekering helaas niet vergoed. Ook wordt de caravan buiten sneller vies door bijvoorbeeld (fijn)stof en vogelpoep. Een overdekte binnenstalling beschermt je caravan beter en is dus een betere keuze.
Ventilatie in de caravanstalling
Bij een binnenstalling is het goed om erop te letten of de stalling voldoende geventileerd wordt. Zo blijft de lucht schoon en kan vocht weg.
Kosten caravan stallen
De tarieven van caravanstallingen kunnen behoorlijk uiteenlopen. Zo kan een winterstalling voor je caravan in de Randstad duurder zijn dan buiten de Randstad. Als je de caravan niet vaak nodig hebt, kan het lonen om heen en weer rijden naar een stalling die iets verder weg is.
Regels en voorwaarden van de caravanstalling
Als je meerdere keren per jaar met je caravan op pad gaat, is het goed om uit te zoeken of dit mogelijk is zonder extra kosten. En zonder gedoe. Is het bijvoorbeeld gemakkelijk om je caravan tussen de andere caravans naar buiten te krijgen? En hoe simpel is het om dit door te geven? Bij de ene stalling doe je dit gemakkelijk online, maar bij de andere moet je dit minimaal 24 uur van tevoren doorgeven. Zelfs de openingsdagen en -tijden zijn verschillend per stalling.
Veiligheid in de caravanstalling
Het is slim om de aanbieder te vragen hoe de stalling bewaakt wordt. In sommige stallingen mag je niet een disselslot op je caravan plaatsen. Hierdoor is de caravan namelijk niet meer te verplaatsen en dat kan voor de eigenaar onhandig zijn. In dat geval is het extra prettig als de stalling goed wordt afgesloten.
Onderhoud en service
Bij sommige winterstallingen kun je klein onderhoud aan je caravan laten uitvoeren, je caravan laten wassen en je banden op de goede spanning laten brengen. Ook kan een aanbieder soms voor een aanpaste prijs je caravan naar een camping brengen. Fijn als je niet zelf wilt of kunt rijden met een caravan.
Caravan klaar voor de winterstalling? Check dit nog even
Is je caravan schoon en klaar om binnen in de stalling te zetten? Dan zijn er nog 5 dingen die je niet moet vergeten:
- Zet de ramen en/of een dakluik op een kier om te ventileren. Niet verder dan een kier, want je wilt niet dat er ongedierte binnenkomt
- Haal de caravan van de handrem. Zo voorkom je dat deze vastroest of vastvriest
- Plaats wielkeggen (wielblokken) voor en achter de wielen, de caravan staat namelijk niet op de handrem en kan zo niet wegrollen
- Zet de koelkast, kastjes en bankdeksels op een kier om schimmel en nare luchtjes te voorkomen. Vergeet ook je toiletdeur niet, zodat ook deze ruimte kan luchten
- Zet de kussens van de banken rechtop, zodat ze kunnen luchten. Als je caravan in een vochtige stalling staat, kun je de kussens er beter uit halen.
Je caravan ook in de winterstalling verzekerd
Hoewel je er misschien alles aan gedaan hebt, ontstaat er soms toch schade in de winterstalling. Meestal ontdek je dit meestal pas als je de caravan eruit haalt. Met een caravanverzekering van OHRA is je caravan het hele jaar door verzekerd en zijn veel schades, ook in de winterstalling, verzekerd.
Controleer altijd je caravan vóórdat je hem in de stalling zet en laat kleine beschadigingen meteen repareren. Zo voorkom je dat een kleine beschadiging door vocht en vorst uitgroeit tot een grote schade. Een goede check vooraf kan veel kosten besparen, omdat een caravanverzekering schades door langzame werking van weersinvloeden niet vergoedt.
Succes met het vinden van een geschikte winterstalling voor je caravan. Met deze tips gaat dat vast lukken en haal jij je caravan straks weer ongeschonden weer uit zijn winterslaap.