Verkeersregels op een rotonde
Ben je soms in de war over wie er voorrang heeft op een rotonde of wanneer je je richtingaanwijzer moet gebruiken? Geen zorgen, dit komt veel vaker voor! Je hebt rotondes in verschillende vormen en maten. Ook de regels op een rotonde kunnen verschillen, dat hangt af van borden en wegmarkeringen. Samen ontdekken we de wondere wereld van de rotondes.
Belangrijkste regels
- Voorrang geven: Als je de rotonde op wilt rijden, moet je altijd voorrang geven aan het verkeer dat al op de rotonde rijdt. Blijf wel goed opletten: het type rotonde (zoals een meerstrooks- en turborotonde) kan invloed hebben op de voorrangsregels.
- Richtingaanwijzers gebruiken: Gebruik altijd je richtingaanwijzers als je de rotonde verlaat en bij het wisselen van rijstrook. Bij het oprijden van de rotonde is richting aangeven niet verplicht (behalve bij een meerstrooksrotondes).
- Speciale rotondes: Turborotondes, ovondes en dubbele rotondes verdienen extra aandacht. Het is belangrijk dat je op tijd de juiste rijstrook kiest.
De basisregels van voorrang op de rotonde
Als je een rotonde op wilt rijden, geef je voorrang aan het verkeer dat al op de rotonde rijdt. Let altijd goed op de verkeersborden en wegmarkeringen, want die kunnen verschillen per rotonde.
Voorrang bij verschillende soorten rotondes
Het type rotonde heeft soms invloed op de voorrangsregels. In Nederland kennen we meerstrooksrotondes, waarbij je soms wel drie rijstroken hebt. Dan zijn er nog de turborotondes, die slim ontworpen zijn voor een snelle rijervaring. Ook hier geldt: geef voorrang aan auto’s die al op de rotonde rijden.
Speciale situaties: vrachtwagens en rouwstoeten
Wat als er een vrachtwagen op je af komt of als je achter een rouwstoet rijdt? Vrachtwagens moeten zich aan dezelfde verkeersregels houden, maar hun grootte vormt soms een extra uitdaging. Rouwstoeten hebben zo hun eigen regels: het eerste voertuig moet voorrang geven, maar daarna hebben alle andere auto's van de rouwstoet voorrang. Dan weet je dat ook weer!
Hoe gebruik je richtingaanwijzers op de rotonde?
Het gebruik van richtingaanwijzers is verplicht. Richting aangeven bij het verlaten van de rotonde is belangrijk voor de veiligheid van iedereen op de weg.
- Bij het oprijden van de rotonde: Hier hoef je geen richting aan te geven, maar sommige bestuurders doen dit wel om duidelijk te maken dat ze de rotonde blijven volgen.
- Bij het verlaten van de rotonde: Gebruik je richtingaanwijzer naar rechts om medeweggebruikers te laten weten wat je gaat doen. Op een meerstrooksrotonde geef je naar rechts aan voordat je de rotonde verlaat, liefst na de afslag vóór de jouwe.
Rijden over ingewikkelde rotondes
Meer ingewikkelde rotondes zoals turborotondes, ovondes en dubbele rotondes, vragen om extra aandacht en ervaring. Door langzamer een ingewikkelde rotonde op te rijden geef je jezelf al extra tijd om de situatie in te schatten.
- Turborotonde: Deze rotondes zijn zo ontworpen dat je voor de rotonde al voorsorteert, dit zorgt voor een betere doorstroming en verkeersveiligheid.
- Ovonde/ovatonde: Bij een ovale rotonde is het goed om je aandacht erbij te houden voor de verkeersstroom.
- Dubbele rotondes: Dit zijn twee rotondes dicht bij elkaar om de verkeersstroom te verbeteren. Kies vooraf de juiste rijstrook.
Snelheidsbeheersing en positie op de rotonde
De juiste snelheid en positie op de rotonde is belangrijk voor een veilige en soepele doorgang. Binnen de bebouwde kom geldt een snelheidslimiet van 50 km/u, maar veiligheidsexperts raden aan om met 20 tot 30 km/u de rotonde op te rijden. Buiten de bebouwde kom blijft het belangrijk om de snelheid aan te passen aan de situatie.
Balkonrotonde: geschikt voor fietsers
Nederland zou Nederland niet zijn zonder de fiets-balkonrotonde. Dit type rotonde is hoger gelegen dan de omgeving en heeft fiets- en voetpaden die direct aansluiten op een plein onder de rotonde. Dit slimme ontwerp verhoogt de veiligheid doordat fietsers en voetgangers geen wegen kruisen waar auto’s rijden.
Bord rotonde
Het verkeersbord J9 waarschuwt al ver van tevoren dat er een rotonde aankomt. Dit ronde blauwe bord met pijlen geeft de verplichte rijrichting aan op de rotonde. Mocht je dit even zijn vergeten.
Meer informatie over verkeersregels? Ontdek het bij OHRA!
Voor uitgebreide informatie over verkeersregels kun je terecht bij Veilig Verkeer Nederland (VVN). Daar vind je het complete Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) uitgelegd aan de hand van verkeerssituaties, foto’s en handige tips. En vergeet niet om een goede autoverzekering af te sluiten, bijvoorbeeld bij OHRA!