Militaire colonne en uitvaartstoet regels

Vrouw in auto

Het verkeer kan soms een echte puzzel zijn, vooral als je te maken krijgt met bijzondere situaties zoals militaire colonnes en uitvaartstoeten. Je kent het vast nog van je theorie-examen. Deze voertuigen hebben speciale voorrangsrechten, en het is belangrijk om te weten hoe je hiermee om moet gaan. Laten we eens kijken naar de belangrijkste regels voor militaire colonnes en uitvaartstoeten.

Hoe herken je een militaire colonne?

Het herkennen van een militaire colonne is belangrijk. Maar hoe zat het ook alweer? Geen zorgen, wij geven je een snelle opfriscursus. Het antwoord ligt in de vlaggen, lichtkappen en de positie van de voertuigen in de colonne.

  • Het voorste voertuig heeft twee blauwe vlaggen aan de voorkant, links en rechts.
  • De volgvoertuigen hebben een blauwe lichtkap over het rechter voorlicht.
  • Het laatste voertuig heeft een groene vlag aan de rechterkant en een groene lichtkap op het rechter voorlicht.

Deze tekens zijn niet alleen handig, maar ook wettelijk verplicht. Ze helpen misverstanden en mogelijk gedoe op de weg te voorkomen.

Voorrangsregels van militaire colonnes ontrafeld

Een van de speciale voorrangsregels is dat als het leidende voertuig van een militaire colonne een groen verkeerslicht passeert, de hele colonne door mag rijden, zelfs als het licht voor de volgende voertuigen op rood springt. Deze regels gelden alleen als de colonne zichtbaar is door de herkenningstekens.

Wat gebeurt er op gelijkwaardige kruispunten?

Op gelijkwaardige kruispunten heeft een voertuig dat van rechts komt voorrang, tenzij het eerste voertuig van de colonne het kruispunt al is overgestoken. Zodra de colonne begint met oversteken, mag deze niet meer worden doorgesneden. Dit is niet alleen gevaarlijk, maar ook wettelijk verboden.

Do's en don'ts rondom militaire colonnes

  • Do: Wachten tot de colonne is gepasseerd, zelfs als je normaal voorrang hebt.
  • Don't: Een militaire colonne doorsnijden. Dit geldt voor alle weggebruikers, óók voor voetgangers
  • Verlichting: De voertuigen in de colonne moeten dimlicht of groot licht voeren om de zichtbaarheid te vergroten.

Wat te doen bij schade aan een militair voertuig?

Hoewel we hopen dat het nooit gebeurt, kan het toch voorkomen dat je bij een ongeluk met een militair voertuig betrokken raakt. Een ongeluk zit in een klein hoekje. In dat geval is het belangrijk om te weten wat je moet doen.

  • Schade door een militair voertuig: De Sectie Claims van het Ministerie van Defensie behandelt de schadeclaims. Als Defensie aansprakelijk is, vergoeden zij de schade.
  • Eigen schade: Neem contact op met je verzekeraar om te controleren of je autoverzekering de schade dekt.

Uitvaartstoet en voorrang

Uitvaartstoeten hebben ook speciale voorrangsregels. Deze zijn ontworpen om respect te tonen voor de overledene en zodat de stoet soepel door kan rijden. De regels verschillen van die voor militaire colonnes.

  • Voorrang op gelijkwaardige kruispunten: Uitvaartstoeten hebben voorrang, ongeacht de richting waaruit ze komen.
  • Geen voorrang bij voorrangskruispunten: Bij rotondes, kruispunten met verkeerslichten, opritten en uitritten gelden de speciale regels niet.

De regels voor uitvaartstoeten gelden alleen als de voertuigen zijn aangekleed met officiële vlaggen van de uitvaartondernemer.

Meer informatie over verkeersregels? Ontdek het bij OHRA

Voor uitgebreide informatie over verkeersregels sturen we je graag door naar Veilig Verkeer Nederland (VVN). Daar vind je het complete Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) uitgelegd aan de hand van verkeerssituaties, foto’s en handige tips.

Vergeet ook niet om een goede autoverzekering af te sluiten. Sluit je autoverzekering direct af bij OHRA!