Rijden onder invloed

Rijangst auto

Bij een gezellig avondje uit met vrienden kan zomaar een drankje gedronken worden. Maar hoe zit het als je nog met de auto naar huis moet? Alcohol en verkeer zijn natuurlijk een gevaarlijke combinatie. Het is belangrijk om te weten hoeveel invloed alcohol heeft op je rijgedrag en wat de gevolgen kunnen zijn als je na het drinken toch achter het stuur kruipt. Ontdek hier alles over rijden onder invloed.

Hoeveel promille rijden?

In Nederland is de wettelijke limiet voor alcoholgebruik achter het stuur 0,5 promille. Dit betekent dat het alcoholgehalte in je bloed niet hoger mag zijn dan 0,5 gram alcohol per liter bloed. Dit komt ongeveer neer op 2 glazen alcohol. Voor beginnende bestuurders en bestuurders onder de 24 jaar geldt een maximum van 0,2 promille.

Hoe lang blijft alcohol in je bloed?

De tijd die alcohol nodig heeft om uit je bloed te verdwijnen, hangt af van verschillende dingen, zoals je lichaamsgewicht, geslacht en de hoeveelheid alcohol die je hebt gedronken. Maar gemiddeld blijft een glas alcohol ongeveer 1,5 uur in je bloed. Belangrijk hierbij: ook als je je niet (meer) aangeschoten of dronken voelt, kan alcohol nog steeds invloed hebben op je rijgedrag!

Wat zijn de gevolgen van rijden onder invloed?

Rijden onder invloed kan ernstige gevolgen hebben, niet alleen voor jezelf maar ook voor andere weggebruikers. Naast het risico op ongelukken en letselschade, loop je het risico op hoge boetes en zelfs een strafrechtelijke vervolging. De boete voor rijden onder invloed kan oplopen tot honderden euro's. Dit hangt af van de hoeveelheid alcohol in je bloed en of het je eerste straf is. Daarnaast kan rijden onder invloed leiden tot het kwijtraken van je rijbewijs en zelfs een gevangenisstraf.

Weigeren ademanalyse

Is het alcoholgehalte in je adem te hoog? Dan moet je mee naar het politiebureau voor een ademanalyse. Wil je dit niet? Het weigeren van een ademanalyse is strafbaar en kan je een flinke straf opleveren. De straf kan verschillen van een geldboete tot een gevangenisstraf.

Wat zijn de gevolgen van rijden onder invloed van drugs?

Naast alcohol is ook het rijden onder invloed van drugs streng verboden en heeft dit vergelijkbare gevolgen als rijden onder invloed van alcohol. Het gebruik van drugs kan je reactievermogen ernstig beïnvloeden, waardoor het risico op een verkeersongeluk groot is.

Rijden onder invloed van drugs

Zowel het gebruik van hard- als softdrugs is verboden in het verkeer. Het is niet toegestaan om drugs en alcohol op hetzelfde moment te gebruiken als je gaat rijden. Zelfs een kleine hoeveelheid alcohol of drugs kan al gevaarlijk zijn. Het tegelijk gebruiken van drugs en/of alcohol vergroot de kans op een verkeersongeval. De straffen zijn hoog voor rijden onder invloed van drugs.

Rijden onder invloed

Rijden onder invloed van alcohol of drugs is niet alleen gevaarlijk, maar ook strafbaar. Het kan grote gevolgen hebben voor zowel jezelf als anderen op de weg. Het is daarom belangrijk om je verantwoordelijkheid te nemen en altijd nuchter achter het stuur te stappen.

Meer informatie over verkeersregels? Ontdek het bij OHRA

Voor uitgebreide informatie over verkeersregels sturen we je graag door naar Veilig Verkeer Nederland (VVN). Daar vind je het gehele Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) uitgelegd met verkeerssituaties, foto’s en handige tips.

Het is ook belangrijk om een goede autoverzekering te regelen. Bij OHRA kies je uit de volgende 3 basisdekkingen:

Bij OHRA staan we altijd voor je klaar. Heb je vragen over onze autoverzekeringen? Neem contact met ons op! Wij helpen je graag.