Hoeveel alcohol mag je drinken als je gaat autorijden?

Ga je met de auto op pad om met vrienden of familie wat te drinken? Dan is het goed om te weten dat er regels zijn voor autorijden in combinatie met alcohol. Op deze pagina lees je meer over hoeveel alcohol je precies mag drinken als je nog gaat rijden en wat de gevolgen kunnen zijn als je je niet aan deze regel houdt.

Maximale promillage alcohol als je gaat rijden

Wanneer je met de auto wilt gaan rijden, geldt er een maximum promillage van alcohol dat je in je bloed mag hebben achter het stuur. Het alcoholpromillage is het percentage alcohol in je bloed. Dit mag niet te hoog zijn, omdat alcohol je rijvaardigheid vermindert. Je bent bijvoorbeeld minder alert en kunt situaties slechter inschatten.

Voor beginnende bestuurders geldt dat het promillage alcohol in hun bloed niet hoger mag zijn dan 0,2 (0,02%). Dit staat bij veel mannen gelijk aan 1 alcoholisch drankje. Vrouwen bereiken deze alcoholpromillage vaak al bij minder dan 1 drankje. Wanneer je geen beginnend bestuurder meer bent, mag je maximaal 0,5 promille alcohol in je bloed hebben. Gemiddeld bereik je dit maximale promillage als man al na het drinken van 2 glazen alcohol. Vrouwen komen met iets minder dan 2 glazen alcohol aan het limiet van 0,5 promille.

Boetes voor rijden met te veel alcohol op

Wanneer je gaat autorijden met meer alcohol in je bloed dan is toegestaan, ben je strafbaar. Rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf. Dat betekent dat je het risico loopt om gestraft te worden met hoge geldboetes, een rijverbod, het verliezen van je rijbewijs of zelfs een gevangenisstraf. De politie kan je vragen om een blaastest te doen om te controleren of je te veel hebt gedronken. Je bent dan verplicht om mee te werken, tenzij je een medische reden hebt dat je de blaastest niet kunt doen. Als uit de blaastest blijkt dat je te veel hebt gedronken, kan de politie je meenemen naar het bureau om een bloedtest af te nemen.

Ontdek alles over de verschillende dekkingen bij OHRA

Het beste is om helemaal niet te drinken voordat je gaat autorijden. Zo kun je altijd met een gerust gevoel de weg op.

En denk natuurlijk ook aan een betrouwbare autoverzekering. Heb je dit goed geregeld? Bij OHRA sluit je eenvoudig een autoverzekering af tegen een goede premie. Je hebt daarbij keuze uit verschillende basisdekkingen die passen bij jouw wensen:

  • WA: Met deze dekking ben je verzekerd voor schade die je met jouw auto aan anderen veroorzaakt, inclusief letsel of materiële schade aan hun bezit.
  • WA Plus: Naast de dekking van WA biedt deze verzekering bescherming tegen nog meer risico's. Denk aan schade door brand, storm, natuurrampen, inbraak, diefstal, joyriding en ruitschade.
  • All-Risk: Dit is de meest uitgebreide dekking die OHRA biedt. Hiermee ben je ook verzekerd voor schade aan je eigen auto als gevolg van een aanrijding. Het maakt daarbij niet uit wie er schuldig is.

Met deze verschillende dekkingen stel je gemakkelijk online een verzekering samen die perfect aansluit op jouw wensen.

Voordelen van een autoverzekering bij OHRA

Kiezen voor een autoverzekering van OHRA betekent niet alleen een voordelige premie, maar ook voordelen zoals:

  • Tot 82% no-claimkorting, zelfs voor een tweede auto of motor.
  • 24/7 hulp bij schade met de OHRA Hulpdienst.
  • Eenvoudige schade melden met de OHRA App.

Wil je nóg meer zekerheid? Kies dan voor extra dekkingen. Dit zijn het Aanvullend Pakket, Ongevallen Inzittenden, Schade Inzittenden, Rechtsbijstand Motorrijtuig en Pechhulp Nederland.

Heb je vragen over rijden met alcohol op of het kiezen van een autoverzekering? Neem contact met ons op. We helpen je graag!