Zomertijd, dus zomerbanden!

Band verwisselt zijn autobanden

Wintertijd, winterbanden. Zomertijd zomerbanden. Klinkt logisch. Maar waarom is het eigenlijk verstandig om je banden 2 keer per jaar te verwisselen? Er is maar 1 antwoord: het is veiliger. Dat leggen we graag even uit. Eerst het technische verhaal. Door een andere samenstelling van het rubber zijn zomerbanden harder dan winterbanden. Hierdoor heb je met zomerbanden meer grip op de weg als het warmer is dan 7 graden. Laat je je zachtere winterbanden zitten en rij je op een mooie dag naar het strand, dan stuurt dat lastiger en kun je gaan slippen. Gevolg: een langere remweg, minder grip en minder kans dat je zonder gedoe aankomt bij het strand.

Winterbanden zijn zachter en flexibeler. Als het koud is, is dat precies wat je nodig hebt voor goede grip. Maar rij je in de vrieskou naar je werk op je zomerbanden, dan wordt het rubber te hard en is de kans groot dat je doorglijdt als je remt. Linke soep, zeker als het druk is op de weg!

Dat maakt het verschil!

Nog één technisch punt: winterbanden hebben lamellen. Dat zijn kleine inkepingen in de profielblokken. Als het koud is zorgen deze voor extra grip bij optrekken en remmen. Stel het sneeuwt, je rijdt 100 km per uur en je moet plotseling remmen. Met winterbanden sta je dan 4 meter eerder stil dan met zomerbanden. Dat kan het verschil betekenen tussen wel of geen aanrijding.

Veiliger is ook goedkoper

Banden slijten, vooral als je slipt. In de zomer zullen zachtere winterbanden eerder slippen bij het remmen dan de hardere zomerbanden. Hierdoor slijten je winterbanden sneller en verbruik je ook nog eens meer brandstof. Een zomerband is in de zomer is dus niet alleen veiliger, maar ook nog eens goedkoper!

Meer grip op de weg

Bij gladheid en lage temperaturen zijn winterbanden een stuk veiliger dan zomerbanden. Dat komt doordat ze van een ander, zachter soort rubber zijn gemaakt. En omdat ze een ander profiel hebben met extra lamellen. Dit zorgt voor meer grip op de weg. Waardoor je auto eerder stilstaat als je moet remmen. En dat verschil is echt groot. Rijd je in de regen bij zo’n 5 graden Celsius, dan heb je met zomerbanden al gauw 15 meter meer nodig om stil te staan dan met winterbanden. Als het vriest en het sneeuwt, scheelt het helemaal veel. Rijd je 50 kilometer per uur, dan heb je met winterbanden 20 meter nodig om stil te staan. Met zomerbanden maar liefst 60 meter. Hoewel je met winterbanden dus meer grip op de weg hebt, is het niet verstandig om het hele jaar door met winterbanden te rijden. In de zomer - met hogere temperaturen - slijt het zachte rubber van een winterband namelijk een stuk sneller. Zonde van de banden! 

Meer lucht

Meer kosten besparen? Controleer dan maandelijks je bandenspanning. Met de juiste spanning rijd je namelijk het zuinigst. Welke spanning je nodig hebt, ligt aan het model en het bouwjaar van je auto. De aangeraden bandenspanning vind je meestal op een sticker verborgen in een portier of onder het brandstofklepje.

Heb je de banden verwisseld en hebben ze de juiste spanning? Dan is het tijd voor ontspanning! Rij voorzichtig!
 

Ook interessant voor jou