Je auto winterklaar maken

Auto krabben winterklaar maken

Tijdens de wintermaanden krijgt je auto het soms zwaar te verduren. Ondanks dat de winters in Nederland niet meer zo extreem zijn als vroeger, is vrieskou voor je auto geen pretje. Je auto winterklaar maken is dus zeker aan te raden. Daarmee voorkom je een hoop gedoe en kun je tijdens de winter veilig blijven autorijden. Hoe maak je je auto winterklaar? Wij geven je een aantal tips. 

Winterbanden

Tijdens de winter heeft je auto minder grip op de weg door bladeren, vorst en neerslag. Tijd dus voor winterbanden. Winterbanden hebben niet alleen een ander profiel dan zomerbanden, ze zijn ook van ander materiaal gemaakt. Hierdoor hebben ze een kortere remafstand en bieden ze meer veiligheid. In Nederland is het niet verplicht om in de winter winterbanden onder je auto te hebben. Het heeft daarom ook geen invloed op je autoverzekering of ongevallenverzekering. Wel goed om te weten: in andere landen zijn winterbanden wel verplicht en riskeer je een flinke boete als je ze niet hebt. 

Ruitenontdooier

Heb je haast en zijn de ruiten van je auto bevroren? Dan kan het handig zijn om milieuvriendelijke ruitenontdooier spray te gebruiken. Zodra je de ontdooier op je ruiten spuit, verdwijnt het ijs direct. Hoewel ruitenontdooier over het algemeen niet echt prijzig is, kun je het ook makkelijk zelf maken. Meng bijvoorbeeld azijn met water. Op internet vind je veel ‘recepten’ voor het maken van ruitontdooier. Gebruik in elk geval nooit warm water om je ruiten te ontdooien. Door het temperatuurverschil kan je ruit barsten.

Deurrubber van de auto onderhouden

Krijg je het portier niet open als het een nachtje gevroren heeft? Dan zijn de deurrubbers aan elkaar vastgevroren. Trek je het portier met geweld open, dan kunnen de rubbers scheuren. Duw liever eerst 3 keer hard tegen de deur aan. Het ijs tussen de rubbers breekt dan los van elkaar.

Maar het werkt natuurlijk het beste om het vastvriezen van de rubbers te voorkomen. Zorg voor goed onderhoud van de rubbers. Als je je auto winterklaar gaat maken, kun je voorbereiding treffen. Er bestaan verschillende producten om rubbers mee in te smeren tegen vorst, zoals rubbersticks of rubberspray. Maar ook WD-40 of vaseline kun je daarvoor gebruiken. 

Wat te doen met de accu?

Ga je je auto winterklaar maken, check dan de accu. De meeste problemen met de auto ontstaan in de winter door de accu. De auto start soms niet, omdat de accu bij kou meer moeite moet doen om spanning te leveren. Dit gebeurt al zodra de temperatuur onder de 7 graden komt.

Rijd je niet regelmatig met de auto en rijd je alleen korte afstanden? Dan wordt de accu bijna niet opgeladen. Ga in de winter dus regelmatig even op stap met je auto. Vertrouw je je accu niet? Je kunt bij je accu even laten testen bij iedere garage. Zo kun je je auto goed voorbereiden op de winter. 

Autoruiten ijsvrij maken

Om bevroren ramen te voorkomen, kun je een speciale anti-ijsdeken voor je voorruit gebruiken. Zo kun je je ruiten helemaal ijsvrij houden. Is je raam toch bevroren en heb je geen ruitontdooier, dan zul je de ramen van je auto moeten krabben. Krabben doe je het best van boven naar beneden. Zorg ervoor dat je niet te hard duwt. Dan kunnen je ruiten namelijk barsten. Heb je geen krabber bij de hand? Probeer het dan zonder krabber. Een pasje – zoals je pinpas – werkt vaak ook goed. Lees meer over het ijsvrij maken van je auto

Condens binnenkant raam auto

Heb je last van condens op het raam aan de binnenkant van je auto? Bijvoorbeeld na het ontdooien van de ruiten? Rijd dan nooit weg, maar zet je airco aan zodat je droge lucht de auto inblaast. Heb je vaak last van condens in je auto? Gebruik dan eens een anti condens spray voor je auto. Zo voorkom je dat condens zich kan hechten aan de ramen in je auto. Er zijn ook doekjes te koop waarmee je je ruiten van binnen vetvrij maakt. Schone ruiten beslaan minder snel. 

Wintercheck auto

Je kunt je auto zelf voorbereiden op de winter, maar ook veel autogarages bieden een algemene wintercheck aan. De kosten van zo’n wintercheck vallen vaak erg mee. Voor een paar tientjes weet je zeker dat je auto helemaal winterklaar is. 

Slot

Is het slot van je auto bevroren? Dan helpt het al als je er even warme adem in blaast. Dat kan eventueel ook met een rietje. Met een slotontdooier kun je het bevriezen helemaal voorkomen.

Ook interessant voor jou