Je auto gestolen? Dit doe je en dit doet je verzekering.
Weet jij wat je moet doen als je auto gestolen wordt? En wat je in dat geval van je autoverzekering kunt verwachten? Wij vertellen het je.
Wat doe je als je auto is gestolen?
Belangrijk is dat je snel actie onderneemt. Zo vergroot je de kans dat je auto terug gevonden wordt.
1. Meld de diefstal direct bij het AGV
Breng de politie op de hoogte van de diefstal van je auto via het Aangifteloket Gestolen Voertuigen (AGV):
088 008 74 44
Houd je rijbewijs, kenteken, de meldcode van je auto (staat op je kentekencard/bewijs) en het polisnummer van je autoverzekering bij de hand.
De diefstal wordt door het AGV direct in het opsporingssysteem van de politie geregistreerd. Je hoeft dus niet naar het politiebureau om aangifte te doen. Gemiddeld staat je gestolen auto binnen 2 uur na de melding nationaal én internationaal gesignaleerd. Je kunt het AGV ook bellen wanneer je motor, of je caravan of aanhanger met eigen kenteken gestolen is.
2. Bel je autoverzekeraar
Meld de autodiefstal ook altijd bij je verzekeraar. Dat doe je bij OHRA het snelst door even te bellen via tel: 026 400 40 40.
Wanneer je de diefstal bij OHRA meldt, vragen wij je of je gebruik wilt maken van vervangend vervoer, of dat je een dagvergoeding wilt ontvangen. Kies je voor vervangend vervoer, dan word je gebeld door de OHRA Hulpdienst om een afspraak hiervoor te maken. Bij OHRA kun je voor maximaal 30 dagen vervangend vervoer krijgen als je een Beperkt Casco of Volledig Casco autoverzekering hebt.
Betalen voor een auto die je niet meer hebt, is natuurlijk niet logisch. Daarom schort OHRA je autoverzekering op per de dag na de autodiefstal. Je verzekering wordt dan als het ware 'bevroren'. Je betaalt dan geen premie, maar de polis kan wel weer ieder moment gestart worden zodra de auto is teruggevonden.
Autodiefstal in het buitenland
Wordt je auto in het buitenland gestolen? Doe dan altijd eerst aangifte bij de plaatselijke politie. Bewaar de aangiftepapieren goed; deze heb je nodig om de schade terug te kunnen claimen bij je autoverzekeraar. Stel ook zo snel mogelijk je autoverzekeraar op de hoogte van de diefstal.
Eenmaal thuis, doe je ook meteen bij de politie in Nederland nog aangifte. Dat kun je ook doen bij het AGV. Daarvoor heb je een kopie van de buitenlandse aangifte nodig.
Dit doet je verzekeraar als je auto wordt gestolen
Wat je bij diefstal van je auto van je autoverzekering kunt verwachten, hangt af van je verzekering. Alleen als je Beperkt Casco (ook wel W.A. Plus) of Volledig Casco (allrisk) verzekerd bent, kun je de schade claimen. Je moet dan wel voorzichtig genoeg zijn geweest. Dus bijvoorbeeld alleen als:
- Je auto goed afgesloten was
- De autosleutels niet in je auto lagen
- De ramen van je auto goed dicht waren
De eerste 30 dagen na de autodiefstal
De eerste 30 dagen dat je auto vermist wordt (gerekend vanaf de datum dat je aangifte deed), kun je nog geen schadebedrag claimen. Dit wordt ook wel de wachttermijn genoemd. Er is dan nog kans dat je auto teruggevonden wordt. Zoals al eerder genoemd, wordt je autoverzekering bij OHRA opgeschort in deze periode.
Verder heb je bij OHRA de volgende opties:
1. Je krijgt maximaal 30 dagen een vervangende* auto óf;
2. Je ontvangt maximaal 30 dagen een dagvergoeding (€ 15) voor elke dag dat je auto wordt vermist.
*Een vervangende auto is natuurlijk wel gewoon verzekerd. De leenauto heeft standaard een All Risk dekking.
Na 30 dagen
Is je auto 30 dagen na de datum van politieaangifte nog niet gevonden? Dan wordt je auto op papier overgeschreven op naam van je verzekeraar en kan de schade worden vergoed. Welk bedrag je autoverzekeraar vergoedt, staat in de polisvoorwaarden van je autoverzekering.
Vaak schakelt je autoverzekeraar een schade-expert of taxateur in om de schade vast te stellen. Deze neemt contact op met je en begeleidt je door de procedure. Om de kosten van de autodiefstal en de waarde van je auto vast te kunnen stellen, heeft de schade-expert bijvoorbeeld de originele aankoopnota's, garantiebewijzen, geldopnamebewijzen, herstelnota's, foto's of andere bewijsstukken nodig.
Nieuwwaarderegeling en aanschafwaarderegeling
Alleen de dagwaarde ontvangen als je gloednieuwe auto nog geen jaar oud was, is natuurlijk even slikken. Soms bieden autoverzekeraars daarom voor auto's een nieuwwaarderegeling aan. Je krijgt dan de nieuwwaarde van je auto vergoed in plaats van de dagwaarde.
Ook OHRA biedt een nieuwwaarderegeling. Is je auto bij aankoop jonger dan 1 jaar en bij diefstal jonger dan 3 jaar? Dan kun je gebruik maken van de nieuwwaarderegeling.
Is je auto bij aankoop tussen de 1 en 5 jaar oud? Dan kun je vanaf het moment van aankoop 3 jaar lang gebruik maken van de aanschafwaarderegeling.
Voor zowel de nieuwwaarderegeling en de aanschafwaarderegeling moet je wel het aanvullende pakket hebben verzekerd.
Het goede nieuws
Hoewel er toch nog zo'n 6.000 auto's per jaar worden gestolen, is het goede nieuws dat ze steeds vaker worden teruggevonden. En 57% is zelfs al binnen een week terecht (bron: landelijk informatiecentrum voertuigcriminaliteit).
Maar het is natuurlijk beter om autodiefstal te voorkomen. In ons blogartikel 'Autodiefstal voorkomen. Dit kun je zelf doen' lees je handige tips hoe je je auto kunt beveiligen tegen diefstal.
In ons blogartikel 'W.A., beperkt casco of allrisk. Welke autoverzekering is de beste voor jouw auto?' lees je hoe je een geschikte autoverzekering voor je auto kiest.