Wat kost een auto per maand?

Autosleutel in de hand

Als je een auto wilt kopen, vraag je je vast af: wat kost een auto per maand? Als autobezitter krijg je te maken met maandelijkse vaste kosten én variabele kosten die te maken hebben met het gebruik van je auto. De maandelijkse kosten voor de vaste lasten hangen af van welke verzekering je kiest, de hoogte van de wegenbelasting, het periodieke onderhoud en de afschrijvingskosten van je auto. Voor variabele autokosten moet je denken aan brandstofkosten, reparaties en onderhoud. De hoogte van variabele autokosten hangt af van je rijstijl, hoe vaak en hoever je rijdt. We vertellen je graag met welke maandelijkse autokosten je rekening moet houden. 

De vaste lasten van een auto

De vaste lasten voor je auto zijn kosten die je sowieso elke maand kwijt bent. Met andere woorden; zonder te letten op hoeveel je je auto gebruikt. 

Kosten wegenbelasting

Vanaf het moment dat een auto op jouw naam staat, betaal je motorrijtuigenbelasting. Dit wordt ook wel wegenbelasting genoemd. Hoeveel wegenbelasting je betaalt, hangt af van een aantal dingen: in welke provincie je woont, welke brandstof je auto verbruikt en het gewicht van je auto. Op de website van de Belastingdienst kun je berekenen wat de kosten zijn voor wegenbelasting per 3 maanden. Als je kiest voor automatische incasso wordt iedere maand een derde deel daarvan afgeschreven van je rekening.  

Wil je meer weten? We leggen je graag uit hoe het bedrag voor wegenbelasting precies wordt berekend. 

Autoverzekering kosten per maand

Je kunt voor een auto vaak kiezen uit 3 soorten autoverzekeringen: WA, WA Plus (beperkt casco) en All-Risk (volledig casco). De WA verzekering is de minst uitgebreide verzekering, een All-Risk verzekering biedt de meeste dekkingen. Als autobezitter ben je verplicht om minimaal WA autoverzekering af te sluiten. Daarmee ben je verzekerd voor schade die je veroorzaakt bij anderen. Bijvoorbeeld als je tegen een andere auto botst. Met een WA Plus autoverzekering ben je, naast schade die je aan een ander veroorzaakt, ook voor een aantal schades aan je eigen auto verzekerd. Zoals schade door brand, storm, inbraak of diefstal. Schade die je zelf aan je eigen auto veroorzaakt is niet gedekt. Met een All-Risk autoverzekering heb je de meest uitgebreide dekking. Je bent dan ook verzekerd voor schade die je per ongeluk aan je eigen auto veroorzaakt. 

Hoeveel kost een autoverzekering dan? Over het algemeen geldt: hoe uitgebreider de dekking, hoe duurder je autoverzekering. Omdat de kosten voor een autoverzekering afhangen veel verschillende factoren – zoals schadevrije jaren, woonplaats of leeftijd – is het lastig om gemiddelde kosten te noemen. Weet je het kenteken van je toekomstige auto al? Dan kun je bij veel verzekeraars online berekenen wat een autoverzekering je per maand gaat kosten.  

Onderhoud kosten

Als je wilt dat je auto goed blijft rijden, is regelmatig onderhoud belangrijk. Ook deze onderhoudskosten kun je per maand apart zetten. Laat bijvoorbeeld af en toe een servicebeurt uitvoeren. Vaak kun je kiezen uit een kleine of een grote servicebeurt. De kosten voor onderhoud kun je opvragen bij een autogarage. Om de veiligheid en werking van je auto te controleren, moet je regelmatig een APK (Algemene Periodieke Keuring) laten uitvoeren. Je auto wordt dan op een aantal punten gecheckt. Hieruit kan blijken dat je iets moet laten repareren of vervangen. Deze onderhoudskosten voor je auto zitten niet bij de APK inbegrepen. 

Tip: Spreek altijd met de garagehouder af dat ze eerst contact met je opnemen als er kosten moeten worden gemaakt. Dan kun je altijd nog beslissen of en wanneer je de reparatie laat uitvoeren. 

Variabele kosten auto

De variabele autokosten hangen af van hoe vaak en hoe ver je met je auto rijdt. Hoe minder je je auto gebruikt, hoe lager je variabele (maandelijkse) kosten zullen zijn. 

Brandstof kosten

Hoeveel je aan brandstof of energie kwijt bent, hangt af van je rijgedrag én de brandstofprijs of energieprijs daarvoor. Denk bij rijgedrag aan hoeveel en hoever je rijdt en wat je rijstijl is. Probeer een inschatting te maken van hoeveel en hoever je rijdt of kijk na drie maanden wat je gemiddelde tank- of oplaadkosten zijn. Houd er rekening mee dat de prijs voor benzine en diesel flink kan variëren over een bepaalde periode. Ook kan je verbruik in de winter een stuk hoger kan zijn. Je auto verbruikt dan meer. 

Parkeerkosten van auto 

Niet iedereen kan een auto parkeren op eigen terrein. Als je je auto moet parkeren in de publieke ruimte, kan het zijn dat je daarvoor moet betalen. Soms betaal je deze parkeerkosten per uur of per dag en soms kun je een parkeervergunning aanvragen. Houd er rekening mee dat je hier maandelijks - afhankelijk van waar je woont - ook een behoorlijk bedrag aan kwijt kunt zijn. 

Manieren om maandelijkse autokosten laag te houden 

Het liefst houd je de maandelijkse kosten voor je auto zo laag mogelijk. Met deze vijf tips zorg je voor lage maandlasten voor je auto. 

  1. Zorg voor regelmatig onderhoud aan je auto, zodat je niet voor (dure) onverwachte reparaties komt te staan.
  2. Zorg voor een goede bandenspanning. Auto’s met een lage bandenspanning verbruiken meer brandstof. 
  3. Rijd niet harder dan de toegestane maximum snelheid. Zo voorkom je niet alleen boetes, ook je brandstofverbruik zal een stuk lager zijn bij een lagere snelheid. 
  4. Sta je langere tijd stil? Bijvoorbeeld in de file of voor een open brug? Zet dan de motor uit. 
  5. Wil je zo zuinig mogelijk rijden? Houd de toeren dan zo laag mogelijk. Ook kun je beter het gas loslaten dan remmen als je brandstof wil besparen. 

Wil je exacter weten wat de maandelijkse kosten voor een auto kunnen zijn? Het Nibud heeft de geschatte kosten van verschillende klassen benzineauto’s in een tabel uitgewerkt.

Ook interessant voor jou