Elektrische auto verzekeren? 3 dingen waar je op moet letten
Het aantal elektrische auto’s in Nederland neemt ieder jaar toe. Heb je een elektrische auto of schaf je er binnenkort een aan? Dan wil je je auto natuurlijk goed verzekeren. Waar moet je opletten voordat je een elektrische auto verzekert? Wij leggen het uit.
1. Dekking
Je kunt je elektrische auto bij de meeste verzekeraars met een autoverzekering verzekeren. Iedere verzekeraar heeft eigen polisvoorwaarden en premies. Het is verstandig om meerdere verzekeraars met elkaar te vergelijken. Zo weet je na de vergelijking welke autoverzekering het beste bij jou past.
Veel klanten met een elektrische auto kiezen voor een All-Risk verzekering. Dit omdat de reparatiekosten van een elektrische auto na een schade vaak hoger zijn. Ben je All-Risk verzekerd? Dan vergoedt je verzekeraar meestal de volledige reparatiekosten. Dit hangt natuurlijk wel af van je eventuele eigen risico en de polisvoorwaarden van je verzekeraar.
2. Premie
De reparatiekosten van een elektrische auto zijn vaak hoog, dit komt vooral doordat er meer techniek nodig is. Daarnaast zijn er bijna alleen maar dure originele fabrieksonderdelen te krijgen en is er weinig concurrentie. Zo kunnen leveranciers vragen wat ze willen voor deze onderdelen. Een elektrische auto heeft vaak ook een grotere accu, dit zorgt dan voor een zwaarder gewicht. Om een premie te bepalen voor een autoverzekering kijken verzekeraars naar meerdere dingen. Zo zijn bijvoorbeeld de nieuwwaarde, het gewicht en de hoogte van de reparatiekosten bepalend voor de premie. Hou er daarom rekening mee dat de premie van je auto hierdoor hoger uitvalt dan bij een brandstofauto.
3. Acceptatie
Met je elektrische auto kun je bij de meeste verzekeraars terecht. Toch zijn er wel verschillen. Zo biedt de ene verzekeraar een andere premie aan voor je elektrische auto dan een andere verzekeraar. Polisvoorwaarden en premie vergelijken is daarom altijd goed. Rijd je een Tesla? Dan kun je niet overal terecht voor een autoverzekering. Veel verzekeraars stellen bij een Tesla bepaalde beveiligingseisen of hebben een maximale cataloguswaarde. Ook kan niet ieder herstelbedrijf een Tesla repareren.
Rijd je binnenkort in een Tesla of een andere elektrische auto? Kijk dan vooraf goed in de polisvoorwaarden of je zelf mag bepalen waar je de auto laat repareren.