De kosten van een APK
Een garage mag zelf bepalen hoeveel de keuring kost. Vaak ligt dit tussen de € 10,- en € 65,-. Bij sommige garages komen er kosten bij voor een roetmeting, viergastest of voor het afmelden van de auto. Het is daarom verstandig om dit van tevoren te bespreken.
Auto afgekeurd. Wat nu?
Zodra je auto gekeurd is, ontvang je een keuringsrapport. Maar wat als hij is afgekeurd? Bij een afkeuring kun je 3 dingen doen.
1. Bezwaar maken
Als je bezwaar maakt komt er een medewerker van de RDW die beoordeelt of de afkeuring terecht is.
2. De auto laten repareren
Na een afkeuring heb je 2 maanden de tijd om je auto te laten repareren. Dat lijkt lang maar houd er wel rekening mee dat je na reparatie opnieuw een keuring moet laten doen. En dat je in de tussentijd alleen de weg op mag om van het keuringsbedrijf naar de garage te rijden.
3. Een andere auto kopen
Kies je ervoor een andere auto te kopen, dan kan OHRA je natuurlijk helpen met een autoverzekering. Heb je al een OHRA Autoverzekering? Dan wijzig je het kenteken eenvoudig zelf via Mijn OHRA.
Wat kun je zelf doen om onderhoudskosten te besparen?
Om geen onnodige onderhoudskosten te hebben, is het slim om je auto zelf regelmatig te controleren op:
- bandenspanning: een goede bandenspanning voorkomt versnelde bandenslijtage en een hoog brandstofverbruik
- oliepeil: een te laag oliepeil kan leiden tot ernstige motorschade
Ook is het goedkoper om bij reparatie te kiezen voor imitatie-, revisie- of gebruikte onderdelen. Vooral als de auto al wat ouder is kan dit interessant zijn. Let er wel op dat je op deze onderdelen garantie krijgt.
Wat als de kosten van reparatie erg hoog zijn?
Spreek altijd vooraf een prijsindicatie af met de garage. Zo heb je een idee van de kosten. Als de kosten toch hoger uitvallen, spreek dan af dat de garage je eerst even belt voordat de reparaties worden uitgevoerd.