Een dwangsom; geen kinderspel
Heb je een aanvraag voor zorg gedaan bij een overheidsinstantie? Dan is de overheidsinstantie verplicht om binnen een bepaalde periode een beslissing te nemen. Doen ze dat niet en hebben ze dat ook niet laten weten, dan heb je (misschien) recht op een dwangsom. Dit is een boete die de overheid aan jou moet betalen omdat ze niet doen wat ze moeten doen. Natuurlijk moet je dat wel kunnen aantonen.
Je hebt recht op een dwangsom. En nu?
Natuurlijk begrijpen wij dat je liever meteen de juiste zorg hebt dan een dwangsom. Maar toch… op deze manier kun je wel druk zetten om sneller antwoord te krijgen. Je moet het volgende doen:
- Download het 'formulier Ingebrekestelling' van de Rijksoverheid
- Print het formulier uit en vul het in
- Stuur het formulier naar de instantie waar je mee te maken hebt (gemeente, CIZ of UWV). De contactgegevens vind je in de brieven die je van een van deze instanties gekregen hebt
Hoe gaat het verder?
Als je het formulier toegestuurd hebt, dan volgen 2 weken waarin de instantie de tijd krijgt om een besluit te nemen. Hoor je niks? Dan heb je recht op een dwangsom. Hoe hoog het bedrag is dat je ontvangt, hangt af van het aantal dagen dat er vertraging is opgelopen. Bekijk hier de hoogte en alles rondom het proces van de dwangsom. Wij hopen dat het antwoord niet te lang op zich laat wachten en dat je snel de juiste zorg krijgt. Veel succes!