Ik ga op wereldreis
Ga je op wereldreis of voor langere tijd backpacken in het buitenland? Dan wil je natuurlijk niet ziek worden. Word je toch ziek, dan wil je niet voor verrassingen komen te staan. Het is dan goed te weten wat je vooraf moet regelen. En hoe het zit met jouw zorgverzekering.
Ik blijf korter dan een jaar in het buitenland
Blijf je korter dan een jaar in het buitenland? Dan blijven jouw OHRA Zorgverzekering en je eventuele aanvullende verzekeringen gewoon doorlopen. En je blijft verzekerd voor de Wet langdurige zorg (Wlz).
Medische zorg in het buitenland wordt niet altijd (volledig) vergoed uit de OHRA Zorgverzekering. Voor sommige vergoedingen in het buitenland heb je een aanvullende verzekering of reisverzekering van OHRA nodig. Handig dus om uit te zoeken voor welke zorg je verzekerd bent. En voor welke zorg niet.
Ik blijf langer dan een jaar in het buitenland
Blijf je langer dan een jaar in het buitenland? Dan kan dit gevolgen hebben voor je zorgverzekering. Voordat je vertrekt moet je contact opnemen met de Sociale Verzekeringsbank. Waarom? Dat is een lastig verhaal. Maar je zorgverzekering hangt samen met de Wet langdurige zorg (Wlz). Een wet waarmee je recht hebt op 24 uur per dag zorg in een instelling, als dat nodig is.
Als je verzekerd bent voor de Wlz, ben je ook verzekerd voor de Zorgverzekeringswet. En ook verplicht om een zorgverzekering in Nederland te hebben. En andersom geldt dit dus ook. Ben je niet verzekerd voor de Wlz, dan kun je ook geen zorgverzekering afsluiten in Nederland.
En wat heeft dit nu te maken met jouw verblijf in het buitenland? Als je langer dan een jaar in het buitenland bent, kan het zijn dat je niet meer verzekerd bent voor de Wlz. Of je verzekerd blijft, bepaalt de Sociale Verzekeringsbank aan de hand van een aantal criteria. Voordat je vertrekt moet je dit dus vragen bij de Sociale verzekeringsbank.
Wat doe ik als ik Wlz verzekerd blijf?
Heb je van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een verklaring gekregen dat je Wlz-verzekerd blijft? Stuur dan de Wlz-verklaring naar ons op en geef door dat je gaat reizen. Jouw zorgverzekering bij OHRA blijft dan doorlopen.
Wat doe ik als ik niet Wlz verzekerd blijf?
Krijg je bericht dat je niet Wlz-verzekerd bent tijdens jouw periode in het buitenland? Zeg dan jouw zorgverzekering bij OHRA op via het contactformulier in Mijn OHRA Zorgverzekering.
Voor deze situaties bestaat er een particuliere ziektekostenverzekering. Deze kun je afsluiten via OOM Verzekeringen. Bij terugkeer in Nederland ben je verplicht om binnen 4 maanden weer een zorgverzekering af te sluiten.
Andere regels als je tijdens jouw reis werkt
Op het moment dat je gaat werken in het buitenland veranderen de regels voor medische zorg. Lees meer over wat er met jouw OHRA Zorgverzekering gebeurt als je gaat werken tijdens jouw reis.
Goed voorbereid op reis
Er zijn verschillende zaken rondom je gezondheid waar je rekening mee moet houden als je op reis gaat. Heb je aan het volgende gedacht:
- Neem preventieve maatregelen (vaccinaties of medicijnen) voor ziektes die in dat land voorkomen
- Heb je gezondheidsproblemen of gebruik je medicijnen? Neem het Europees Medisch Paspoort mee
- Vraag een officiële verklaring aan voor bepaalde medicijnen die je mee wilt nemen
- Vraag een Europese verzekeringspas (EHIC) aan en neem die mee. Ook als je naar Australië gaat
- Controleer de vergoeding van uw zorgverzekering en reisverzekering
- Controleer de maximale reisduur van jouw reisverzekering