Je woning verduurzamen. Groen bekeken!

Wil jij je steentje bijdragen aan een duurzamere wereld en tegelijkertijd besparen op je energierekening? Met de hoge energieprijzen en de aantrekkelijke subsidies voor het verduurzamen van je woning, is nu het moment. Dit vraagt soms best een investering, maar er zijn gelukkig ook meer betaalbare manieren waarop je je woning én je tuin zelf kunt verduurzamen. 

Waarom zou je je woning verduurzamen? 

Door je woning te verduurzamen, verlaag je je CO2-uitstoot en help je mee klimaatverandering tegen te gaan. Daarnaast bespaar je op je energierekening. Een goed geïsoleerde woning verbruikt namelijk minder energie. En natuurlijk is een duurzame woning ook comfortabeler. Je hebt minder last van tocht en koude lucht, dat woont toch net even wat fijner. 

Een duurzame woning met de zon, lucht en bodem 

Slim investeren in zonnepanelen 

Er liggen al heel wat zonnepanelen op de Nederlandse daken en dat is niet voor niets. Je bespaart hiermee al snel flink op je energierekening én je CO2 uitstoot. En het goede nieuws is dat de salderingsregeling, waarmee je een vergoeding krijgt voor de stroom die je terug levert, nog even blijft bestaan. Een prima investering dus die je gemiddeld al na 6 jaar hebt terugverdiend. 

Besparen op warm water met de zonneboiler 

Met een zonneboiler gebruik je zonne-energie voor het opwarmen van water. Het bestaat uit 1 of meer zonnecollectoren op het dak en een vat met water dat wordt opgewarmd. Je hebt dus geen gas meer nodig en dat scheelt een huishouden al snel de helft van het energieverbruik voor warm water. De terugverdientijd hangt af van je waterverbruik, maar is over het algemeen wat langer dan zonnepanelen.  

Minder of geen gasverbruik met een warmtepomp 

Is je huis goed geïsoleerd? Dan kan een warmtepomp een goed idee zijn. Met een warmtepomp verwarm je je huis met warmte uit de lucht, bodem of grondwater en elektriciteit. Zo verbruik je dus geen gas meer. Een warmtepomp kan je CV-ketel vervangen of met je CV ketel samenwerken (hybride warmtepomp).  

Isoleren van je woning 

Eén van de belangrijkste manieren om je woning te verduurzamen is door deze goed te isoleren.  

Dubbel glas 

Met dubbel glas verliest je huis veel minder warmte dan met enkel glas. Een goede investering dus, maar het kan wel prijzig zijn. Zeker als je kiest voor glas met de hoge isolatiewaarde. Je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld vouwgordijnen met een aluminium coating aan de binnenkant. 

Binnenkant dak isoleren 

Het isoleren van je dak kan zowel aan de binnen- als de buitenkant. Ben je een beetje handig? Dan kun je prima overwegen om dit zelf te doen voor de binnenkant. Bekijk hiervoor bijvoorbeeld dit handige stappenplan.  

Warme voeten met vloerisolatie 

Er zijn verschillende manieren om je vloer te isoleren. Maar heb je een kruipruimte onder je vloer? Dan kun je ook je vloer zelf isoleren door in de kruipruimte isolatiemateriaal tegen de onderkant van je vloer vast te maken. Dat scheelt in de kosten. Ook hiervoor is een handig stappenplan

Muren isoleren 

Veel kou komt via de muren je woning binnen. Heb je een woning van na 1920? Dan heb je waarschijnlijk spouwmuren; dat zijn muren die bestaan uit 2 lagen met daartussen een paar centimeter ruimte. Die ruimte kun je laten vullen met isolatiemateriaal. De kosten hiervoor bedragen gemiddeld € 1.100,- voor een tussenwoning en krijg je deels terug met subsidie. 

Subsidies voor het verduurzamen van je woning 

Je woning verduurzamen kan financieel aantrekkelijk zijn, omdat er vanuit de overheid verschillende subsidies beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld voor het isoleren van je spouwmuren, je dak of de aanschaf van een warmtepomp. Hoe meer maatregelen je neemt om je huis te verduurzamen, hoe hoger het percentage aan subsidie is dat je ontvangt.

Voor zonnepanelen is er geen subsidie, maar is de btw in 2023 verlaagd naar 0%. Ook krijg je een vergoeding voor de stroom die je terug levert met je zonnepanelen; de salderingsregeling. 
 
Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over de subsidies voor isolatie, een zonneboiler of een hybride warmtepomp, en de btw-regeling voor zonnepanelen. Naast de Rijksoverheid, kan het zijn dat je gemeente ook subsidies geeft voor duurzame maatregelen. 

Verduurzaming van een huurwoning 

Ook als je een huurwoning hebt, kun je bijdragen aan een duurzamere wereld. Zo kun je bijvoorbeeld je verhuurder vragen om je woning te isoleren of om te kiezen voor duurzame manieren van verwarmen. Ook kun je zelf maatregelen nemen, zoals het plaatsen van tochtstrips, het installeren van een slimme thermostaat of het aanbrengen van radiatorfolie. 

Je tuin verduurzamen: dubbel genieten 

Duurzaamheid betekent niet altijd grote klussen, flinke investeringen en dure installaties. Voor je tuin zijn er bijvoorbeeld genoeg betaalbare mogelijkheden. Zo kun je voor het verduurzamen van je tuin denken aan: 

  • Het opvangen van regenwater in een regenton voor de bewatering van je tuin. Zo bespaar je op drinkwater. 
  • LED of solarverlichting voor je tuinlampen, tuinspots of tafellampen.
  • Extra veel planten en bloemen in je tuin om een aantrekkelijke plek te maken voor allerlei soorten insecten, vlinders en vogels. En in plaats van een schutting kun je een gaaspaneel plaatsen waarin je bijvoorbeeld klimplanten zoals klimop kunt laten groeien. 
  • Je eigen groenten en fruit verbouwen in een moestuin of kweekkas. Leuk om te doen én supergezond!
  • Zelf compost maken. Gooi je GFT afval niet langer in de container maar laat het op een hoop of compostbak rotten. Wat er overblijft kun je perfect gebruiken voor het bemesten van je tuin. 

Je woning en spullen duurzaam verzekeren bij OHRA

Ook bij OHRA dragen wij graag bij aan duurzame oplossingen. Zo maken we voor onze woonverzekering gebruik van een duurzaam herstelnetwerk bij schades. Deze herstellers zijn GroenGedaan gecertificeerd. Ze werken met duurzame materialen en kijken altijd of jouw beschadigde spullen of onderdelen als nieuw gerepareerd kunnen worden in plaats van vervangen. We noemen dit ‘spotrepair’.  

Met deze duurzame verzekering hoef je bij schade dus geen afscheid te nemen van spullen die eigenlijk nog jaren mee kunnen. Een voorbeeldje. Je aanrechtblad raakt na een kleine keukenbrand beschadigd. Door deze niet te vervangen maar met spotrepair weer als nieuw te laten herstellen, bespaar je maar liefst 64kg CO2. Dat is bijna hetzelfde als de uitstoot van een auto die 430 kilometer rijdt!  

Een duurzaam verhaal kort 

Het verduurzamen van je woning is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee en je wooncomfort. De kosten die je maakt, kun je vaak voor een deel terugkrijgen met een subsidie van de overheid.  

En met de OHRA Woonverzekering heb je een duurzame verzekering waarmee ook je zonnepanelen verzekerd zijn en we je schade zo goed en duurzaam mogelijk oplossen! Groen bekeken!