Rookmelders verplicht in 2022. Dit moet je weten.
Een schoorsteenbrand, vlam in de pan of een oververhitte wasmachine. Een brand in huis kan opeens ontstaan. Volgens het Verbond van Verzekeraars vinden er gemiddeld meer dan 60.000 woningbranden per jaar plaats. In 2021 vielen er zelfs 31 dodelijke slachtoffers. Het is dus niet gek dat vanaf 1 juli 2022 rookmelders verplicht zijn in elk huis. Zo heb je meer kans om jezelf, je huisgenoten en je spullen in veiligheid te (laten) brengen. Regel het goed en voorkom veel narigheid. Lees alles over de rookmelderverplichting, welke rookmelders er zijn en hoe je ze op de juiste manier installeert.
Waarom zijn rookmelders belangrijk?
De verplichting van rookmelders geldt niet alleen voor beneden of boven, maar voor iedere bewoonde verdieping. En dat is niet voor niets, want een brand kan snel ontstaan en in zo’n situatie telt iedere seconde. Een rookmelder helpt je een brand sneller op te merken. Vaak vallen de meeste dodelijke slachtoffers ‘s nachts. Dit heeft een belangrijke reden. Naast dat je ‘s nachts minder oplettend bent, werkt je reuk niet als je slaapt. Je gehoor wel, daarom is een rookmelder een belangrijk hulpmiddel bij het herkennen van brand. Het is dan ook niet gek dat rookmelders vanaf nu verplicht worden voor zowel nieuwbouwhuizen als bestaande huizen. Voor nieuwbouwhuizen geldt de rookmelderverplichting al sinds 2003.
Welke soorten rookmelders zijn er te koop?
Je kunt kiezen uit verschillende soorten rookmelders.
Rookmelders op batterijen of stroom
Je kunt kiezen uit rookmelders met batterijen en rookmelders die op stroom werken. Rookmelders met batterijen zijn goedkoper in aanschaf, maar daar komen wel de terugkerende kosten van batterijen bij. Ook moet je niet vergeten die elk jaar te vervangen. Tip: vervang de batterijen niet pas als deze helemaal leeg zijn, maar doe dit op een vaste dag in het jaar. Wist je dat er ook batterijen zijn die 10 jaar meegaan?
Een andere optie is een rookmelder op netstroom. Deze sluit je aan op een stroompunt in het plafond. Zo krijgt de rookmelder continu stroom. Hier moet je ook een batterij in doen, voor het geval de stroom uitvalt door bijvoorbeeld brand. Deze batterij hoef je niet zo vaak te vervangen, omdat hij minder snel leeg raakt.
Slimme en gekoppelde rookmelders
Er zijn ook slimme rookmelders te koop. Je kunt deze via een app met je telefoon verbinden. Mocht je niet thuis zijn op het moment dat er brand uitbreekt, dan krijg je een seintje op je telefoon. Zo kun je ook op afstand snel handelen. Daarnaast kun je rookmelders kopen die je met elkaar kunt koppelen. Zo zorg je ervoor dat ze allemaal afgaan wanneer de eerste melder brand aangeeft. Ben jij of een familielid slechthorend? Hier zijn speciale rookmelders voor verkrijgbaar. Deze rookmelders zijn aangesloten op een wek- en waarschuwingssysteem. Denk aan een melder die flitsen afgeeft, een trilwekker onder het kussen of een trilontvanger aan de broek.
Wat je ook kiest, houd bij de aanschaf van een rookmelder in ieder geval het Europese keurmerk EN 14604 in de gaten. Dit zorgt ervoor dat jouw rookmelder voldoet aan de noodzakelijke kwaliteitseisen.
Hebben rookmelders een levensduur?
De werking van elke rookmelder gaat in de loop van de jaren achteruit. Bij normale omstandigheden en omgevingsinvloeden is het nodig om de rookmelder na 10 jaar te vervangen.
Rookmelders ophangen en onderhouden
Wist je dat veel rookmelders te oud te zijn, niet goed zijn onderhouden of op de verkeerde plek hangen? Van alle woningen waar een rookmelder hangt, werkt maar liefst een derde niet goed. Zorg ervoor dat je je rookmelders op de juiste manier ophangt en ze goed werken:
- Hang je rookmelder op aan het plafond, rook gaat namelijk altijd omhoog. Kies een plek in het midden van het plafond op minimaal 50 centimeter van een muur of hoek en minimaal 30 centimeter van een lamp.
- Hang op elke bewoonde verdieping minstens 1 rookmelder op. Het advies van de brandweer is om in elke kamer waar brand kan ontstaan een rookmelder te plaatsen. Denk aan de slaapkamers en de ruimte waar de wasmachine en droger staan. Belangrijk: rookmelders moet je minimaal 3 meter (het liefst 6 meter) van verbrandingsbronnen of ruimtes met veel damp, vocht of stoom installeren. Denk aan het fornuis, de boiler of kachel, badkamers, toiletten en afwasmachines.
- Maak de rookmelder elke maand schoon met een stofzuiger. Doe dit alleen aan de buitenkant. Stof kan zich ophopen en invloed hebben op het functioneren. Denk ook aan spinnenwebben en insecten. Een rookmelder die in de buurt van een (buiten)deur hangt wordt sneller vies en kan vals alarm geven door binnenwaaiende lucht.
- Test de rookmelders elke maand met behulp van de testknop. Deze vind je aan de zijkant of in het midden van de rookmelder. Houd de testknop ingedrukt totdat het alarm afgaat. Gaat het alarm niet af of heel zacht? Vervang dan meteen de batterijen.
Het goed onderhouden van je rookmelder helpt een brand op tijd op te merken. Maar voorkomen is natuurlijk nog beter. Lees ook 10 tips om een woningbrand te voorkomen.
Verplichting rookmelders: ga aan de slag
Heb je nog geen rookmelders in huis? Regel het dan direct en voorkom veel ellende. Het verlies van dierbare spullen, verwondingen bij jezelf of huisgenoten, dakloos zijn en het gedoe en geregel wat erbij komt kijken.
Ben je eigenaar van je huis? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor de aanschaf en het plaatsen van de rookmelders. Woon je in een huurhuis? Dan is het aan jouw verhuurder om de rookmelders te kopen en op te hangen. Als huurder ben je verantwoordelijk voor het onderhoud, dus het stofvrij houden van de rookmelders en het vervangen van de batterijen. Neem contact met elkaar op om dit samen goed te regelen.
Geen rookmelders, wel brandschade
Heb je jouw huis nog niet voorzien van rookmelders en ontstaat er brand? Weet dat OHRA de schade van klanten met een woonverzekering wel vergoedt. Mocht dit in de toekomst veranderen, dan laten we dit ruim van tevoren weten.
Goed om te weten
Helaas zijn voorzorgsmaatregelen niet altijd genoeg en kan er toch brand ontstaan. Dan is het fijn om goed verzekerd te zijn. Met de inboedelverzekering van OHRA zijn je losse spullen in en rondom het huis verzekerd. Met de opstalverzekering vergoeden we schade aan je woning. Beide verzekeringen vergoeden meer dan alleen brandschade in en om het huis. Denk bijvoorbeeld aan een boom die door storm op het dak valt of een inbraak waardoor je waardevolle spullen zijn gestolen. Kom alles te weten over onze woonverzekeringen en zorg dat je het goed geregeld hebt: