Overlast van een blaffende buurhond? Zo pak je dat aan!

Huisdieren geven een hoop plezier, maar huisdieren van een ander geven weleens overlast. Word jij ook zo gek van de hond van de buren die de hele buurt bij elkaar blaft als je in je tuin van het zonnetje geniet? Dat kan best vervelend zijn. Maar wat kun je daar eigenlijk aan doen? Wij leggen het graag aan je uit.

Sommige geluiden accepteren

Tenzij je in een hutje op de hei woont, hoor je altijd wat geluid van je buren. Daar ontkom je gewoon niet aan. Daarom zul je sommige geluiden nou eenmaal van elkaar moeten accepteren. Alleen soms blaffen honden zo veel, dat je er voor jouw gevoel echt last van hebt.

Geen duidelijke regels

Hier zijn helaas geen duidelijke regels voor. Sommige honden blaffen hard en lang, soms de hele dag door. Geen pretje als je ernaast woont. Jij zit niet te wachten op urenlang geblaf van de hond van je buren. Maar wanneer is er écht sprake van overlast? Daar zijn de meningen over verdeeld, de ene persoon accepteert meer dan de ander. Uiteindelijk bepaalt de rechter of er echt sprake is van geluidsoverlast.

Dit kun je doen

Ben je echt helemaal klaar met het geblaf van honden in de buurt? Dan kun je een paar dingen doen:

Ga in gesprek met de hondeneigenaren

Praten is vaak de sleutel tot succes. Zo kom je er misschien wel achter de oorzaak van het vele geblaf. Is de hond veel alleen? Dan weten zijn baasjes misschien niet eens dat hun hond zoveel geluid maakt. Als je weet waar het aan ligt, kun je het misschien ook samen oplossen. Misschien kun je hun hond af en toe gezelschap houden als ze weg zijn of kunnen je buren op hondentraining. Er is van alles mogelijk!

Buurtbemiddeling

Lukt dit niet? Dan kun je gebruikmaken van buurtbemiddeling. Het is wel belangrijk dat jullie hier allemaal aan meewerken, anders houdt het op. Je kunt ook kiezen voor een mediator. Dat is een onafhankelijk partij die naar een oplossing zoekt die voor alle partijen prettig is.

Haak de gemeente, politie of wijkagent aan

Werken je buren niet mee? Dan wordt het een lastiger verhaal. Meld de overlast dan bij de gemeente, politie of wijkagent. De politie maakt hier een aantekening van. Mocht het ooit tot een rechtszaak komen, dan geldt dit als bewijs. Vermoed je verwaarlozing of mishandeling? Schakel dan de dierenpolitie in.

Samenwerken met andere buren

Hebben andere buren ook last van het blaffen? Spreek dan met elkaar af om bij te houden wanneer en hoelang het geblaf duurt. Met elkaar sta je namelijk sterker dan in je eentje.

Laatste redmiddel

Is er echt geen gesprek mogelijk met je buren en heb je alles al geprobeerd? Dan is het laatste redmiddel naar de rechter stappen. Vraag altijd advies van een jurist als je besluit om deze stap te zetten.
om deze stap te zetten.