Is een verzekering voor wintersport echt nodig? Zo zit het.

Jongen met skies

Elk jaar weer gaan veel mensen zonder goede verzekering op wintersport. Vaak is dat onbewust. Want met hun zorgverzekering en reisverzekering denken de meesten prima verzekerd te zijn tijdens de skivakantie. Worden je ski's gestolen, dan doe je een beroep op je reisverzekering. En krijg je een ongeval, dan kun je rekenen op je zorgverzekering. Waarom zou je dan nog een extra wintersportdekking nodig hebben? 

De realiteit is dat je met alleen een reisverzekering en zorgverzekering in de meeste gevallen niet voldoende verzekerd bent als je op wintersport gaat. We vertellen je er graag meer over zodat je straks niet voor onverwachte, hoge kosten komt te staan. Want een wintersportvakantie is vaak al duur genoeg!

Je reisverzekering en wintersport

De meeste reisverzekeringen vergoeden schade, diefstal en verlies van je spullen op reis. Maar boek je een skivakantie, dan zijn je (vaak) dure wintersportspullen meestal niet verzekerd. Hier heb je een aanvullende wintersportverzekering voor nodig. Daarmee verzeker je bij de meeste verzekeraars het volgende:

  • Je ski-uitrusting (ook als je deze huurt)
  • Niet gebruikte dagen van je gehuurde ski-uitrusting
  • Niet gebruikte dagen van je skipas
  • Niet gevolgde skilessen (na een blessure of ongeval bijvoorbeeld)
  • Kosten voor hulpverlening

Met een aanvullende verzekering voor wintersport, verzeker je dus de materiële schade die ontstaat door het wintersporten en de kosten voor hulpverlening. 

Je zorgverzekering en wintersport

Je zorgverzekering vergoedt de kosten voor spoedeisende medische hulp. Breek je een been op de piste? Dan worden de kosten voor bijvoorbeeld het vervoer naar het ziekenhuis, de ziekenhuiskosten en het vervoer naar huis tot het maximaal in Nederland geldende tarief vergoed. Helaas kunnen de zorgkosten in het buitenland duurder zijn dan in Nederland. De kosten kunnen dus flink oplopen als je tijdens je wintersport een ongeval krijgt.

Deze extra kosten worden alleen vergoed als je een aanvullende verzekering voor geneeskundige kosten afsluit bij je reisverzekering. Of wanneer je een zorgverzekering met een aanvullende dekking voor medische kosten in het buitenland hebt.

Vergeet ook je EHIC-pas niet

De EHIC-pas is hét bewijs in het buitenland dat je voor zorg verzekerd bent. In de meeste gevallen hoef je dan de kosten voor medische zorg niet zelf voor te schieten die worden tussen de landen onderling verrekend. Sommige zorgverleners (van buiten een ziekenhuis) accepteren de EHIC-pas nog niet. Bij die zorgverleners moet je de kosten wel eerst voorschieten.

De EHIC-pas vraag je aan bij je zorgverzekeraar. Heb je een zorgverzekering bij OHRA? Vraag de pas dan gratis aan via Mijn OHRA Zorgverzekering.

Alles samengevat

Met alleen een reisverzekering en zorgverzekering ben je meestal niet voldoende verzekerd als je op wintersport gaat. Door een aanvullende wintersportverzekering af te sluiten, ben je in elk geval goed verzekerd bij schade, diefstal of verlies van je ski-uitrusting. Raak je gewond of geblesseerd, dan kun je ook de kosten voor hulpverlening, de niet gebruikte lessen, en de resterende dagen van je skipas en gehuurde uitrusting vergoed krijgen.

Je zorgverzekering vergoedt je medische kosten maar tot een bepaald maximum. Omdat deze in het buitenland vaak hoger uitvallen, is een aanvullende verzekering voor geneeskundige kosten zeker geen overbodige luxe. Tenzij je al een aanvullende dekking voor medische kosten in het buitenland bij je zorgverzekering hebt afgesloten.

Conclusie

Sta even stil bij je verzekeringen voordat je op skivakantie gaat. Check in de voorwaarden van je verzekeringen wat er wel en niet wordt vergoed. Ook als het gaat om het coronavirus; met de OHRA Reisverzekering bijvoorbeeld ben je bij code oranje gewoon verzekerd mocht het zover komen. En bedenk goed welke verzekering(en) je nog af wilt sluiten.

Ook interessant voor jou