Vroegboeken of wachten op last minute?

Roos en Matthijs in een zwemband op vakantie

Wat is er leuker dan het boeken van je zomervakantie? Een land kiezen, zonnige plaatjes bekijken, hotels vergelijken en natuurlijk alle reviews lezen. En hoe vroeger je boekt, hoe langer de voorpret. Daarom storten veel mensen zich in de koude wintermaanden al op hun vakantieplannen voor de zomer. Anderen wachten juist geduldig op een goede last minute. Maar wat is slimmer? Of voordeliger? Wij zochten het voor je uit.

De beste bestemming

Januari en februari zijn bij uitstek maanden om een vakantie te boeken. Zeker als je naar een populaire bestemming wilt en je je oog hebt laten vallen op dat gewilde familiehotel aan het strand. Wacht je met boeken, dan is de kans groot dat jouw droomlocatie volgeboekt is. Zeker als je gebonden bent aan het hoogseizoen. Wil je volop keuze hebben, dan is vroegboeken dus verstandig. Ook als je met een grote vriendengroep gaat of met meerdere gezinnen, is op tijd boeken slim. Zo weet je zeker dat je allemaal in hetzelfde mooie hotel zit of op hetzelfde veldje staat op die fijne camping. 

De laagste prijs

In november of december maken reisorganisaties het reisaanbod bekend voor het nieuwe jaar. Vanaf die tijd kun je dus al boeken voor bijvoorbeeld de mei- of de zomervakantie. En vaak met een fikse korting. Dat zit zo: reisorganisaties lopen liever geen risico en zien hun accommodaties graag zo snel mogelijk vol. Daarom stunten ze in januari en februari vaak met aantrekkelijke aanbiedingen en vroegboekdeals. Dus wil je voordeliger uit zijn, dan loont het zeker om al in de wintermaanden je vakantie te boeken. Dat geldt ook voor vliegreizen, want een paar weken voor vertrek stijgen de tickets in prijs. Voor een echte last minute moet je dan ook een lange adem hebben. Pas een paar dagen voor vertrek gaan de laatste stoelen weg voor dumpprijzen. 

De langste voorpret

Heb je geboekt? Dan begint de voorpret! Als de regen tegen de ramen klettert, kijk jij naar een reisvideo en zie je jezelf al liggen op het witte strand. Je hebt alle tijd om op Instagram of Pinterest naar mooie plekken in de buurt van je hotel of camping te zoeken. Welke waterval of welk kasteel wil je gezien hebben en waar kun je lekker eten? Je kunt uitgebreid alle reviews op internet bestuderen. En stel je gaat met de auto, dan kun je je verdiepen in de weg ernaartoe. Ga je voor de snelste of juist voor de mooiste route? Misschien nog een extra overnachting in de bergen? Nog iets om vroeg te boeken!

Het minste risico

Met een last minute loop je weinig risico. De gebieden waar bijvoorbeeld een hittegolf is of politieke onrust, laat je links liggen. Aan de andere kant moet je wel geduld hebben en flexibel zijn. Want hoe minder je gebonden bent aan een bestemming of datum, hoe groter de kans dat je een goede last minute deal vindt. Boek je je reis al vroeg, dan neem je iets meer risico. Zo kan de prijs verder zakken wanneer er weinig interesse is voor een reis. En er zijn natuurlijk dingen waar je geen grip op hebt. Bijvoorbeeld je gezondheid. Stel je wordt ziek en kunt daardoor niet reizen. Dan valt je vakantie in het water. Net als de reissom. Heel vervelend, maar gelukkig los je dat eenvoudig op met een annuleringsverzekering. Bijvoorbeeld de OHRA kortlopende annuleringsverzekering of de OHRA doorlopende annuleringsverzekering. Hiermee kun je je reis afzeggen en je geld terugkrijgen. Wel zo verstandig dus! Check vooraf even de voorwaarden, zodat je precies weet wanneer je wat vergoed krijgt. Zo geniet je onbezorgd van de voorpret.