Kedeng kedeng, deze vakantie spoort

Kilometers spoor schieten onder mij door, zingt Guus Meeuwis. En hij is niet de enige die zingt over de trein. Dat is niet voor niks. Reizen met de trein heeft iets magisch. De trein belooft romantiek en avontuur. En daarnaast is het gewoon een heel handig en duurzaam vervoersmiddel. Je stapt dicht bij huis op en komt uitgerust aan in Parijs, Pisa of Praag. Heb je er geen beeld bij? Droom dan even mee weg. Dit zou jouw vakantie kunnen zijn… 

De dag van vertrek 

Je staat ontspannen op en checkt alle rugzakken. Die staan al klaar in gang. Inpakken ging snel want heel veel wil je niet meenemen in de trein. De kinderen hebben hun eigen rugzak. Alle handige vakken zitten vol met reisspelletjes, een drinkbeker en natuurlijk de favoriete knuffel. Die mag straks bij het raam zitten!  

Instappen maar! 

Jullie wilden de bus pakken, maar de buurman stond erop jullie naar het station te brengen. Zoals altijd is hij iets te laat en jullie missen de trein van 9.20 uur. Fijn dat het dit keer geen vliegtuig is, maar een trein. Kwestie van de volgende pakken dus. En een goed excuus om even langs de kiosk te wandelen voor een koffie to go. Om 9.50 uur zit je met je gezin in een gezellige treinzit. De kinderen kijken vol verwachting naar buiten en jij pakt je nieuwe e-reader. De vakantie is begonnen! 

Tickets please 

Na een paar uur komt de conducteur en ze vraagt naar de kaartjes. Die heb je online besteld en gedownload op je mobiel. Goed voorbereid dus. Maar je telefoon toont een zwart scherm en geeft geen kick. Aan de rode wangen van je zoon zie je dat hij waarschijnlijk ongevraagd heeft zitten gamen. Gets, wat nu? Dan wijst de conducteur vriendelijk op de stopcontacten onder het opklaptafeltje. Handig! Het eerste avontuur heb je overleefd! 

Pitstop 

Als het landschap langzaam verandert, sta je even op om de benen te strekken. Je wandelt naar de wc en checkt je telefoon. Je zwager appt net dat hij al uren vaststaat op de Route du Soleil. Je onderdrukt een glimlach en denkt terug aan je eigen autovakanties. Lang, warm en stressvol. En met kinderen die om de haverklap een pitstop wilden om te plassen. Dat is in de trein gelukkig anders. Plassen kan wanneer je wil en uitstappen doe je pas als je er bent. 

Romantiek 

Als het donker wordt, maak je de slaapplaatsen klaar. De kinderen kruipen er vast in en het wiebelen van de trein wiegt ze snel in slaap. Jij gaat naast je partner zitten en trekt de fles rode wijn open die je vanmiddag in de restauratie hebt gekocht. Fijn, om weer eens wat tijd voor elkaar te hebben! Deze reis mag best nog even duren. 

Bestemming bereikt 

Na een rustige nacht word je wakker van een “We zijn er bijna!” Je zoon is in ieder geval enthousiast wakker geworden. Terwijl je op je gemak de slaapplaatsen weer inklapt, raak je in gesprek met je buren. Een aardig echtpaar dat de streek goed kent en weet waar je lekker kunt eten. Ook met kinderen. En dan rijdt de trein het station binnen. Bestemming bereikt. Fijn, maar jouw vakantie was natuurlijk al lang begonnen.