16 september 2024  | Persbericht

Kosten dierenarts te laag ingeschat door baasjes

Hondeneigenaren hebben geen goed besef van de kosten van dierenartsbehandelingen blijkt uit een onderzoek van OHRA, de grootste huisdierenverzekeraar van Nederland. Zo liggen de werkelijke kosten van een afgescheurde kruisband-operatie rond de € 2.000,-, terwijl de baasjes ervan uitgaan dat dit gemiddeld bijna duizend euro minder kost. Ook katteneigenaren hebben niet altijd een goed beeld bij de kosten; het hechten van een wond wordt gemiddeld ingeschat op € 121,-, terwijl dit in de praktijk regelmatig het dubbele kost. Deze foutieve inschattingen leiden ertoe dat huisdierenbaasjes regelmatig voor grote financiële verrassingen komen te staan bij de dierenarts.

Kostenperceptie honden- vs. katteneigenaren 

Onlangs heeft een representatieve groep van 999 Nederlanders een vragenlijst over hun hond en/of kat ingevuld. Onder de katteneigenaren is 1 op de 6 (17%) katten verzekerd. Bij hondeneigenaren ligt dit percentage hoger; bijna 1 op de 4 (23%) is verzekerd. Gemiddeld genomen geldt dat hoe vaker een huisdierenbaasje in de afgelopen 12 maanden bij de dierenarts was, hoe accurater zijn inschatting van specifieke behandelingen. Daarnaast schatten eigenaren met een huisdierenverzekering de zorgkosten vaak ook beter in dan baasjes die hun hond of kat niet verzekerd hebben.

Inschatting van dierenartskosten – behandelingen hond:

Behandeling hond Vanafprijs huisdieren-
zorg
Gemiddelde kostenschatting hondenbaasjes met verzekering  Gemiddelde kostenschatting hondenbaasjes zonder verzekering  Gemiddelde kostenschatting alle ondervraagde hondenbaasjes
Wond hechten € 200,- € 199,- € 154,- € 165,-
Maagdarm-operatie  € 1.000,- € 1.054,- € 925,- € 956,-
Operatie kruisband € 2.000,- € 1.188,- € 1.061,- € 1.092,-

Inschatting van dierenartskosten – behandelingen kat:

Behandeling kat Vanafprijs huisdieren-zorg  Gemiddelde kostenschatting kattenbaasjes met verzekering  Gemiddelde kostenschatting kattenbaasjes zonder verzekering  Gemiddelde kostenschatting alle ondervraagde kattenbaasjes 

Wond
hechten 

€ 200,- € 136,- € 118,- € 121,-
2 dagen opname met infuus € 500,- € 537,- € 562,- € 559,-

röntgen-
foto’s                            
€ 200,- € 281,- € 248,- € 254,-

Nynke Nijkamp, Senior Manager bij OHRA: “Met name bij hondeneigenaren zien we een grote discrepantie tussen de kostenperceptie van het baasje en de te betalen factuur. Heeft je hond ruziegemaakt met die van de buren? Dan kost de behandeling om die wond te hechten al snel € 400,-, terwijl baasjes de kosten daarvan gemiddeld inschatten op nog niet eens de helft: € 165,-. Dat kan problemen geven wanneer huisdierenbaasjes geen financiële buffer hebben om deze – meestal onverwachte – kosten op te vangen.”

Kostenbewustzijn vergroten 

“Als huisdierenverzekeraar merken we dat baasjes vaak enorm verrast worden door de zorgkosten voor hun viervoeter”, legt Nijkamp uit. “Daarom willen we het kostenbewustzijn vergroten, zodat eigenaren niet tegen onverwacht hoge dierenartsrekeningen aanlopen op het moment dat er iets met hun hond of kat aan de hand is. Dit doen we onder andere door baasjes met online video’s, billboards en op sociale media te informeren over de vanafprijzen van specifieke behandelingen zoals het hechten van een wond, röntgenfoto’s of een maagdarmoperatie. Hierdoor krijgen eigenaren een realistischer beeld van waar ze financieel tegenaan kunnen lopen in de zorg voor hun huisdier. En kunnen ze beter beschermen wat dierbaar voor hen is.” 

Kostenbarrière voor goede huisdierenzorg 

Een huisdierenverzekering kan de drempel om naar de dierenarts te gaan verlagen, omdat de onverwachte huisdierenkosten minder een barrière vormen. Honden- en katteneigenaren is gevraagd in hoeverre zij het eens zijn met de stelling dat baasjes ‘met een huisdierenverzekering eerder en vaker naar de dierenarts gaan dan baasjes die zelf betalen’. Meer dan de helft van de honden- (57%) en kattenbaasjes (56%) is het daarmee eens. Ongeveer 1 op de 4 (respectievelijk 23% en 27%) is neutraal en 1 op de 5 (20% en 17%) is het oneens. 

Honden- en katteneigenaren is ook gevraagd in hoeverre zij het eens zijn met de stelling dat baasjes ‘zonder een huisdierenverzekering periodiek geld opzij moeten zetten voor (onverwachte) dierenartskosten’. Een ruime meerderheid van de honden- (68%) en kattenbaasjes (62%) is het daarmee eens. Ongeveer 1 op de 4 (respectievelijk 22% en 24%) is neutraal en 1 op de 10 (10% en 14%) is het oneens.

Frequentie dierenartsbezoek loopt uiteen 

Nijkamp: “Van de ondervraagde hondenbaasjes is 14% niet bij de dierenarts geweest in de afgelopen 12 maanden. Voor kattenbaasjes ligt dit met 30% zelfs nog een stuk hoger. Dit is opmerkelijk, aangezien dierenartsen adviseren om zowel honden als katten jaarlijks te laten controleren en vaccineren.”  

“Het is bovendien een misverstand dat huiskatten binnenshuis geen risico’s lopen op ziektes, en daarom niet gevaccineerd hoeven te worden,” merkt Nijkamp tot slot op, “want mensen kunnen van buiten allerlei ziekteverwekkers meenemen – op handen, schoenen en kleren – en overdragen op hun kat. Om die reden vergoeden we vanuit de OHRA Huisdierenverzekering dit jaarlijkse consult en de benodigde vaccins. De hoogte van die vergoeding hangt af van de dekking die een klant kiest.” 

 

Onderzoeksverantwoording  

In samenwerking met onderzoeksbureau Norstat heeft in augustus 2024 een representatieve groep Nederlandse huisdierenbezitters in de leeftijd 18 t/m 81 jaar anoniem een online survey ingevuld. De reacties van die 999 honden- en kattenbaasjes vormen de input voor dit persbericht. In totaal zijn 630 kattenbaasjes (62% van de respondenten) en 587 hondenbaasjes (57% van de respondenten) ondervraagd. Dit betekent dat 19% van de respondenten zowel een hond als een kat hebben. Voor dit onderzoek is gewerkt met een foutmarge van 5%. 

De vanafprijzen waarmee gerekend wordt zijn gebaseerd op eigen data en gevalideerd door verschillende veterinaire specialisten. Het gaat hierbij om afgeronde bedragen; de precieze prijs die een dierenpraktijk in rekening brengt is afhankelijk van de specifieke (ernst van de) situatie, grootte van het huisdier, locatie van de praktijk, et cetera.