27 november 2023  | Persbericht

91% van de dierenklinieken neemt medicijnafval van klanten in

Medicijnafval op een veilige manier verwerken beschermt het milieu. Daarnaast voorkomt het dat mensen of huisdieren in aanraking komen met schadelijke stoffen. Uit onderzoek van huisdierenverzekeraar OHRA blijkt dat dat 91% van de ondervraagde dierenklinieken medicijnafval van klanten kosteloos inneemt. Bij ongeveer 10% van die klinieken krijgt de klant zelfs (een deel van) het aankoopbedrag terug als de medicijnen nog bruikbaar zijn.

Medicijnresten in het milieu

Medicijnresten die in het milieu komen zijn schadelijk voor de biodiversiteit. Niet elk huisdierenbaasje is zich ervan bewust dat medicijnen het (oppervlakte)water kunnen vervuilen wanneer medicijnafval niet op de juiste manier wordt ingeleverd. OHRA streeft naar meer bewustwording hierover, en dat vindt 86% van de dierenklinieken die de online survey invulden een goed idee. Medicijnresten kunnen ook via de ontlasting van een huisdier in het milieu terechtkomen. Daar staan veel huisdierenbaasjes (nog) niet bij stil.

Stijn Peters, dierenarts bij Dierenziekenhuis Eindhoven: "Hondenpoep hoort bij het restafval en niet in de natuur. Veel honden gebruiken regelmatig medicijnen. Als je je hond ontwormt, een vlooientablet of antibioticum geeft, dan wil je dat niet in het milieu achterlaten. Zeker tijdens zo’n behandeling is het dus belangrijk om hondenpoep op te ruimen en bij het restafval weg te gooien. Als dierenartsen mogen we hier ook meer aandacht aan besteden, want alle medicijnresten die in het milieu komen zijn schadelijk voor de biodiversiteit."

Overgebleven medicijnen of verstreken houdbaarheid

Wat er gebeurt met medicijnafval van dierenklinieken verschilt, blijkt uit de online survey van OHRA. Zo gaat 12% naar een afvalverwerker, 4% naar een milieustraat, 3% naar een apotheek en 11% naar een asiel of stichting in Nederland of het buitenland. In de meeste gevallen (70%) wordt medicijnafval echter opgehaald door een andere partij, bijvoorbeeld door een lokaal crematorium waarmee de dierenkliniek een overeenkomst heeft.

Peters: "Als dierenartsen horen we vaak van huisdierenbaasjes dat zij overgebleven medicijnen bewaren en uiteindelijk thuis weggooien in de prullenbak. Maar eigenlijk moeten alle oude medicijnen naar de milieustraat gebracht worden voor de juiste verwerking. Gelukkig nemen veel dierenartspraktijken en dierenziekenhuizen medicijnafval van klanten aan. En de meeste apotheken doen daar ook niet moeilijk over. Het is de bedoeling dat al die ingeleverde medicijnresten veilig vernietigd worden."

Tips om medicijnresten in het milieu te voorkomen

Huisdierenbaasjes kunnen verschillende dingen doen om medicijnresten in het milieu te voorkomen. Peters en OHRA hebben 5 concrete tips:

1. Voorkom ziektes

Vaccinaties, tandheelkundige zorg en vlo- en tekenbestrijding kunnen veel ziektes voorkomen. Zo wordt de kans op (meer ingrijpende) medische behandelingen kleiner.

2. Gebruik medicatie op de juiste manier

Volg de instructies van de dierenarts nauwkeurig op. Gebruik de juiste dosering en maak de volledige kuur af. Veeg na het toedienen de handen eerst af aan keukenpapier en was ze daarna goed met zeep.

3. Doe medicijnen verantwoord weg

Blijven er medicijnen van een huisdier over? Gooi ze niet bij het gewone huisvuil. Denk ook aan naalden en medicijncontainers. Lever ze in bij de milieustraat of vraag een dierenkliniek om het af te voeren.

4. Gooi hondenpoep bij het restafval

De voedingsstoffen en medicijnresten in hondenpoep kunnen een negatief effect hebben op de natuur. Neem daarom tijdens het uitlaten altijd (biologische) hondenpoepzakjes mee. Gooi gebruikte zakjes bij het restafval.

5. Gooi kattenbakvulling bij het restafval

Kattenbakvulling kan ziekteverwekkers en medicijnresten bevatten. Gooi het bij het restafval en dus niet op een composthoop, in de tuin of bij het gft.

Over medicijnafval

OHRA roept op om oude medicijnen van huisdieren naar een dierenkliniek of een inleverpunt voor klein chemisch afval te brengen. Op die manier kan de afvalverwerking van medicijnresten veilig gebeuren, en komen er zo min mogelijk schadelijke stoffen in het milieu terecht. Om de bewustwording rondom veilige medicijninzameling te vergroten, deelt OHRA 3 informatieve blogs:

Medicijnafval: wat is het precies?
Oude medicijnen inleveren: zo doe je dat
Oude medicijnen hergebruiken, kan dat?

 

Onderzoeksverantwoording

In juli en augustus 2023 hebben in totaal 73 dierenklinieken anoniem een korte online survey van OHRA ingevuld. Die onderzoeksresultaten vormen de input voor dit persbericht. 29% van de respondenten is aangesloten bij een groep en 71% opereert zelfstandig. Dit is vergelijkbaar met de situatie in Nederland, waarbij ongeveer 1 op de 3 dierenklinieken (33%) tot een groep behoort en 2 op de 3 klinieken (67%) zelfstandig zijn.