OHRA, Nationale-Nederlanden en het Jeugdeducatiefonds starten de Zorgbank
OHRA en Nationale-Nederlanden (NN) introduceren de Zorgbank; een initiatief dat kinderen die opgroeien in relatieve armoede toegang geeft tot benodigde zorg. De Zorgbank start met een tweejarige pilot in de regio Arnhem. Tijdens die periode voorziet de Zorgbank zeven Arnhemse scholen in sociaaleconomisch kwetsbare wijken van een zorgbudget. Leerkrachten kunnen dit budget inzetten om kinderen en gezinnen te helpen met zorgvragen zoals tandheelkundige zorg, fysiotherapie en traumaverwerking. De pilot is opgezet door OHRA en NN in samenwerking met het Jeugdeducatiefonds.
Toegang tot benodigde zorg is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Hans Spekman, Directeur van het Jeugdeducatiefonds, ziet een toename in hulpvragen bij de aangesloten scholen: “Er komen steeds vaker aanvragen binnen voor bijvoorbeeld brillen, fysiotherapie of kindercoaching. Veel ouders kunnen deze noodzakelijke zorg zelf niet meer betalen. Daarom zijn wij erg blij dat we samen met NN en OHRA de Zorgbank introduceren en direct starten met deze pilot in Arnhem. Het geeft ons meer mogelijkheden om kinderen die opgroeien in armoede de juiste zorg te bieden.”
Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat in 2023 één op de vier mensen zorg meed omdat ze het eigen risico niet konden betalen. Vooral kinderen in relatieve armoede missen essentiële zorg. Zij gaan vaak niet naar de tandarts ook al hebben ze hier vanuit hun basisverzekering wel recht op. Ook oogzorg, fysiotherapie en mentale hulp blijven achter door angst voor een rekening achteraf. “Met de Zorgbank willen we de toekomstperspectieven van toekomstige generaties verbeteren”, legt Rens Engelen, Directeur Partnerships NN Retail Schade & Zorg, uit. “Als verzekeraar weten we namelijk dat toegankelijkheid tot zorg niet voor iedereen vanzelfsprekend is.”
De zeven Arnhemse scholen krijgen vanaf januari 2025 een aanvullend zorgbudget. Deze scholen gaan de binnenkomende zorgaanvragen monitoren en delen met het Jeugdeducatiefonds om een beter beeld te krijgen van zorgbehoeftes. Met deze tweejarige pilot ondersteunen OHRA, NN en het fonds 140 gezinnen. Na één jaar evalueren de partijen of de pilot verder uitgebreid kan worden. De ambitie is om meer partijen aan te laten sluiten en zo de impact van de Zorgbank te vergroten.
Engelen: “Arnhem is een vooruitstrevende gemeente als het gaat om steun voor mensen in relatieve armoede. En omdat Arnhem de vestigingsplaats is van OHRA, voelt het logisch om de Zorgbank hier als eerste te introduceren. Om de juiste mensen op een gepaste manier te ondersteunen, bundelen wij onze krachten met het Jeugdeducatiefonds – een bestaande partner van OHRA en NN. Kinderen verdienen goede zorg en gelijke kansen.”