Vergoeding voor diermedicijnen

Diermedicijnen worden speciaal ontwikkeld voor dieren. Welke vergoeding biedt OHRA voor diermedicijnen? 

Wat zijn diermedicijnen?

Diermedicijnen zijn medicijnen voor dieren. De meeste medicijnen worden voorgeschreven door de dierenarts en kun je alleen op recept van de dierenarts krijgen. Sommige medicijnen mogen alleen door de dierenarts zelf toegediend worden en kun je niet thuis zelf aan je dier geven. Een aantal anti-parasitaire middelen zijn wel zonder recept verkrijgbaar bij de dierenarts, dierenspeciaalzaak of online.

Welke vergoeding biedt de OHRA Huisdierverzekering voor diermedicijnen?

 

Soort diermedicijn Vergoeding*
Geregistreerd diergeneesmiddel m.u.v. anti-parasitaire middelen, diergeneesmiddelen m.b.t. fertiliteit, chemotherapeutica en homeopathische middelen. 

Wel vergoed. Houd rekening met een eigen bijdrage van 20% en een eventueel eigen risico. 

Geregistreerde geneesmiddelen voorgeschreven volgens de cascaderegeling m.u.v. chemotherapeutica en homeopathische middelen. Wel vergoed. Houd rekening met een eigen bijdrage van 20% en een eventueel eigen risico. 
Antiparasitaire diergeneesmiddelen, zoals wormmiddelen en antivlooienmiddelen.  Niet vergoed. 
Diergeneesmiddelen m.b.t. fertiliteit, zoals anticonceptie en chemische castratie.  Niet vergoed. 
Niet-geregistreerde diergeneesmiddelen, zoals voedingssupplementen en vitaminepreparaten.  Niet vergoed. 
Medicinale behandeling van tumoren Alleen vergoed als de aanvullende dekking Aanvullende therapieën inclusief sterilisatie/castratie en aandoeningen voortplantingsorganen is afgesloten. Houd rekening met een eigen bijdrage van 60% (pakket Basis), 40% (pakket Plus) of 20% (pakket Top). Het eigen risico geldt hier niet
Geregistreerde homeopathische middelen.   Alleen vergoed als de aanvullende dekking Aanvullend is afgesloten. Houd rekening met een eigen bijdrage van 20%. Het eigen risico geldt hier niet

*De maximale vergoeding die je ontvangt, is afhankelijk van het gekozen ziektekostenpakket (Basis/Plus/Top).

Diermedicijnen geregistreerd in Nederland 

De dekking Ziektekosten vergoedt diermedicijnen die in Nederland zijn geregistreerd voor het dier waar het over gaat. Diermedicijnen worden geregistreerd door Bureau Diergeneesmiddelen. Medicijnen die niet geregistreerd staan, worden niet vergoed. 

Diermedicijnen volgens de cascaderegeling

Soms komt het voor dat de dierenarts jouw huisdier niet kan behandelen met één van de geregistreerde diermedicijnen in Nederland. Er is dan een ander medicijn nodig. In zo’n geval kan een dierenarts een cascade volgen om toch aan het juiste medicijn te komen om jouw huisdier te behandelen. Een cascade is een stappenplan dat een dierenarts in dat geval moet volgen. Door de cascade kan jouw huisdier bijvoorbeeld off-label use medicijnen (medicijn toegelaten voor een ander dier of andere toepassing), humane medicijnen (medicijn toegelaten voor mensen) en medicijnen op magistrale receptuur (medicijn dat door de dierenarts zelf wordt bereid en speciaal voor je huisdier wordt gemaakt) krijgen.

Medicijnen die worden voorgeschreven volgens de cascaderegeling, worden ook vergoed met de dekking Ziektekosten. Je ontvangt alleen een vergoeding voor medicijnen als deze door de Diergeneesmiddelenwet zijn toegestaan. 

Diermedicijnen die niet vergoed worden

Sommige diergeneesmiddelen vergoeden we niet. Bijvoorbeeld als parasieten zoals wormen, vlooien, teken en mijten een infectie veroorzaken. Ook de diergeneesmiddelen of voedingsmiddelen die bij de verzorging van je huisdier horen, vergoeden wij niet. Denk aan vitaminesupplementen of voedingssupplementen. Diermedicijnen die met fertiliteit te maken hebben, zoals een poezenpil of implantaat dat zorgt voor chemische castratie, worden niet vergoed. Chemotherapeutica en homeopatische medicijnen worden vergoed vanuit de extra dekking Aanvullend. 

Heb je een eigen bijdrage en eigen risico?

Je betaalt een eigen bijdrage van 20%. Daarnaast geldt het eigen risico als dat nog van toepassing is voor betreffende verzekeringsjaar. Je betaalt dit dus niet voor elke declaratie.

Waar kun je terecht voor diermedicijnen?

Bij je dierenarts. Ook kan de dierenarts of een specialist vrije diergeneesmiddelen voorschrijven die je koopt bij een dierenspeciaalzaak of erkend handelaar.

Wat te doen met overgebleven medicijnen?

Als je nog medicijnen van je huisdier over hebt, is het belangrijk om deze op een veilige manier te laten verwerken. Zo komen er zo min mogelijk medicijnresten in het oppervlaktewater terecht. Denk aan meren en rivieren, maar ook aan grondwater. Laten we samen medicijnresten van huisdieren in het milieu voorkomen.

Goed om te weten

We vermelden op onze website zo zorgvuldig mogelijk onze vergoedingen en voorwaarden. Wil je weten wat de uitsluitingen en beperkingen zijn? Raadpleeg dan onze polisvoorwaarden met de vergoedingenoverzichten. De polisvoorwaarden zijn altijd bepalend voor de dekking.