Vergoeding voor de uitvaart van je overleden huisdier
Het is altijd verdrietig als je huisdier overlijdt. Helaas moet je vaak direct over praktische zaken nadenken. Bijvoorbeeld of je je kat of hond wilt laten cremeren, begraven of resomeren. Op zo'n moment is het fijn om te weten of een uitvaart voor je overleden hond of kat vergoed wordt.
Wat is crematie van je overleden hond of kat?
Overlijdt je huisdier, dan heb je de keuze om je huisdier te begraven, resomeren of cremeren. Bij een crematie wordt je hond of kat in een speciale dierenoven gecremeerd. Er zijn verschillende mogelijkheden om de as van je huisdier mee naar huis te nemen. Bijvoorbeeld in een urn of in een sieraad. Of je kiest ervoor de as te laten uitstrooien.
Wat is resomeren?
Bij resomeren wordt het lichaam van je huisdier versneld ontbonden. Dit proces wordt ook wel 'alkalische hydrolyse' genoemd of watercrematie.
Het lichaam wordt in een bad of vat gelegd, de resomeerder. Vervolgens wordt het gevuld met warm water en de stof kaliumhydroxide. Onder druk van het water met de stof wordt het lichaam als het ware opgelost in water.
Vergoedt je ziektekostenpakket een uitvaart?
Heb je ziektekostenpakket Basis of Plus afgesloten? Dan worden de kosten van een uitvaart van je overleden hond of kat niet vergoed. Hiervoor kun je wel de aanvullende dekking Uitvaart afsluiten.
Heb je het ziektekostenpakket Top afgesloten? Dan is de aanvullende dekking Uitvaart standaard meeverzekerd.
Welke vergoeding biedt de aanvullende dekking Uitvaart?
Met de aanvullende dekking Uitvaart ontvang je een vergoeding voor de kosten van het vervoer en de uitvaart van je hond of kat. De maximale vergoeding hiervoor is € 250,-.
Je betaalt geen eigen bijdrage en geen eigen risico.
Waar kun je terecht voor de uitvaart van je overleden hond of kat?
Er zijn verschillende uitvaartcentra voor dieren in Nederland. Je mag zelf kiezen welke je wilt gebruiken. Er zit meestal wel eentje bij je in de buurt.
Wat te doen met overgebleven medicijnen van je huisdier?
Als je nog medicijnen van je overleden huisdier over hebt, is het belangrijk om deze op een veilige manier te laten verwerken. Zo komen er zo min mogelijk medicijnresten in het oppervlaktewater terecht. Denk aan meren en rivieren, maar ook aan grondwater.
We vermelden op onze website zo zorgvuldig mogelijk onze vergoedingen en voorwaarden. Wil je weten wat de uitsluitingen en beperkingen zijn? Raadpleeg dan onze polisvoorwaarden met de vergoedingenoverzichten. De polisvoorwaarden zijn altijd bepalend voor de dekking.