Welke hond past bij mij?

Je hebt er lang over nagedacht, maar eindelijk heb je dan besloten. Je gaat een hond kopen! Je vraagt je dan vast al snel af: "Welke hond past bij mij?". Om erachter te komen welke hond het beste bij je past, is het belangrijk om eerst te bedenken wat het beste bij jou en je eventuele gezinssituatie past. Daarna kun je je verdiepen in de verschillende hondenrassen en hun kenmerken. 

Hoeveel tijd heb jij voor je hond? 

Allereerst is het belangrijk om te bedenken of je genoeg tijd hebt. Als je bijvoorbeeld veel dagen van huis bent, is je hond veel alleen. Dat is niet handig, want een hond heeft veel aandacht nodig. Tijdens de puppytijd kan een hond zelfs niet een hele dag alleen thuis blijven. Heb je een gezin met (jonge) kinderen? Bedenk dan ook goed of je genoeg tijd en aandacht hebt voor een hond. Is het antwoord ja? Ga dan voor een ras dat geschikt is als gezinshond.

Puppy of volwassen hond?

Daarna is het belangrijk om te bepalen of je een puppy wilt opvoeden of liever kiest voor een volwassen hond. Beide keuzes hebben zo hun voor- en nadelen. Een puppy moet je van jongs af aan opvoeden en trainen. Zindelijk maken, trucjes leren en aan de riem leren lopen. Door veel te oefenen, bouw je vanaf het begin gelijk een band op. Hoe meer tijd en aandacht je aan je puppy besteedt, hoe sterker de band wordt. Tegelijkertijd kost het trainen van een puppy veel tijd. Wees je ervan bewust dat dit veel invloed heeft op je dagelijks leven, vooral tijdens het eerste halfjaar na aanschaf. 

Een volwassen hond is vaak al gesocialiseerd en heeft soms ook al wat training gehad. Met een volwassen hond kun je bovendien net zo’n goede band opbouwen als met een puppy. Houd er wel rekening mee dat het niet altijd duidelijk is uit welke situatie een volwassen hond komt. Je hond kan daardoor angstig zijn of verkeerd aangeleerd gedrag laten zien. Het is dan belangrijk om extra geduldig te zijn. 

Welk karakter en eigenschappen vind je belangrijk bij je hond?  

Het karakter en de eigenschappen van je toekomstige hond zijn misschien wel de belangrijkste factoren in je overweging. Iedere hond moet een paar keer per dag uitgelaten worden, maar sommige rassen hebben extra veel beweging nodig. Ben je van plan om er veel op uit te gaan en veel met je hond te trainen? Dan kan bijvoorbeeld een Viszla of een Duitse herder goed bij je passen. Vind je het belangrijk dat jouw hond goed overweg kan met kinderen? Kies dan voor een ras dat geschikt is als gezinshond. Hondenrassen die extreem loyaal en beschermend zijn naar hun baas, zoals een Duitse herder of een Rottweiler, zijn dan misschien niet de meest logische keuze. Dit soort rassen hebben vaak meer tijd nodig om kinderen toe te laten in zijn veilige omgeving. 

Welke vacht heeft jouw voorkeur?

Ook de vacht is belangrijk om mee te nemen in je overweging. Een langharige hond ziet er leuk uit, maar zijn vacht heeft veel verzorging nodig. De vacht moet getrimd worden door een trimmer en ook moet je zelf aan de slag met het kammen en borstelen van de vacht.

Houd er ook rekening mee dat een hond verhaart. Het is een fabel dat alleen honden met een langharige vacht veel verharen. Ook rassen met een kortharige vacht kunnen veel haar en viezigheid – zoals zand en modder – met zich meebrengen en dit door je hele huis verspreiden.

Er zijn hondenrassen die weinig verharen, zoals de Labradoodle. Honden die niet of weinig verharen worden soms beter verdragen door mensen met een hondenallergie. Toch zijn deze honden niet hypoallergeen! De allergische reactie op huisdieren wordt namelijk meestal niet veroorzaakt door de haren van huisdieren, maar door allergenen in speeksel, talgklieren, urine en andere uitscheidingen van dieren. Als deze allergenen in de vacht terecht komen, worden ze door haren en huidschilfers verspreid. Een hond die minder verhaart, verspreidt dus wel minder snel allergenen. Mensen die allergisch zijn voor honden, hebben daarom vaak minder last van een hond die weinig verhaart. Maar hier kun je niet altijd vanuit gaan. Bovendien moeten honden die niet verharen, elke 4 maanden naar de hondentrimmer. Goed om mee te nemen in je overweging. 

Hoe groot is jouw ideale hond?

Ook je woonsituatie heeft invloed op de keuze voor jouw hond. Het gaat dan vooral om de grootte van je woning en eventuele buitenruimte. Een grote hond – zoals een Berner sennenhond – heeft meer ruimte nodig dan de kleinere shih tzu. Bedenk goed hoeveel ruimte je hond krijgt en of dit genoeg is.  

Rashond of kruising?

Naast een rashond, kun je natuurlijk ook kiezen voor kruisingen. Oftewel, een rasloze hond. Houd er in dat geval dan wel rekening mee dat een rasloze hond een kruising is van twee of meer hondenrassen. Hierdoor is het gedrag van de hond lastiger in te schatten dan bij een raszuivere hond. In het asiel zijn vaak veel leuke rasloze honden te vinden!

Tot slot is het goed om te weten dat sommige hondenrassen gevoeliger zijn voor erfelijke aandoeningen. Op onze hondenrassenpagina’s lees je per ras de meest voorkomende aandoeningen. 

Je ideale hond gevonden? 

Hopelijk heb je hét antwoord gevonden op de vraag 'Welke hond past bij mij?'. Tijd om op zoek te gaan naar je nieuwe huisgenootje! Om je een beetje te helpen, verzamelden we alle handige informatie voor het kopen van een hond voor je. En komt je nieuwe hond of puppy binnenkort bij je wonen? Dan is het goed om na te denken of je hem wilt verzekeren. Puppy's zijn bij het verlaten van het nest extra kwetsbaar voor ziektes en parasieten. Of misschien krijgt hij een ongeluk bij het verkennen van zijn nieuwe huis of omgeving. De medische kosten lopen dan al snel op. 

Met een OHRA Hondenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en welke pakket je voor je hond kiest. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht.

Deze informatie is door ons zo zorgvuldig mogelijk verzameld op basis van algemeen toegankelijke openbare informatie.

Alles over de aanschaf van een hond

Puppy kopen? Hier let je op

Deze 5 punten zijn belangrijk om op te letten bij een puppy kopen.

5 geschikte gezinshonden

Op zoek naar een gezinshond? Lees hier welke 5 hondenrassen geschikt zijn.

Betrouwbare puppyfokker?

Bekijk de 6 handige tips hoe je een betrouwbare puppyfokker herkent.