Ziekte van Cushing hond
Drinkt en plast je hond heel veel? Of is zijn buik dikker dan normaal? Misschien heeft je hond de ziekte van Cushing. Het is belangrijk om de ziekte zo vroeg mogelijk te herkennen en te behandelen.
Wat is de ziekte van Cushing?
De ziekte van Cushing komt vaak voor bij honden. Vooral bij de wat kleinere hondenrassen. Een hond met de ziekte van Cushing maakt teveel cortisol aan in de bijnieren. Cortisol staat bekend als het stresshormoon en is belangrijk voor het lichaam om te reageren op stress. Cortisol zorgt er bijvoorbeeld voor dat minder belangrijke lichaamsfuncties tijdelijk worden uitgeschakeld bij een gestreste hond. Een goed werkend immuunsysteem kan dan tijdelijk op een laag pitje komen te staan. Ervaart je hond stress? Dan is het cortisolgehalte hoger dan normaal. Als het stresslevel na een tijdje gewoon weer daalt, is een tijdelijk hoger cortisolgehalte niet erg. Blijft het cortisolgehalte hoog? Dan is dat wel ongezond voor je hond. Dit gebeurt als je hond de ziekte van Cushing heeft: jouw hond maakt dan standaard teveel cortisol aan.
Hoe herken je de ziekte van Cushing bij je hond?
Maakt je hond een ongezonde indruk op jou? Is hij bijvoorbeeld veel slomer en vermoeider dan normaal? Of merk je dat je hond veel hijgt? Moe zijn en meer hijgen kunnen symptomen zijn van de ziekte van Cushing bij je hond. Maar je kunt op meer dingen letten. Let op of jouw hond:
- Veel meer drinkt dan normaal
- Veel plast (soms ook in huis)
- Een dikke buik heeft
- Extreem veel honger heeft
- Huidproblemen heeft zoals kale plekken op de flanken en buik
- Spierkracht verliest
Hoe weet de dierenarts of je hond de ziekte van Cushing heeft?
De ziekte van Cushing kan meerdere oorzaken hebben. Vaak is een goedaardige tumor in het hoofd (van de hypofyse) de oorzaak. Soms wordt de ziekte ook veroorzaakt door een (meestal) kwaadaardige tumor van de bijnieren of door langdurig toedienen van bepaalde medicijnen (corticosteroïden). De laatste oorzaak wordt ook wel iatrogene Cushing genoemd.
Om een diagnose te stellen, doet de dierenarts onderzoek door een meerdaagse urinetest af te nemen bij je hond. In de urine wordt de hoeveelheid cortisol gemeten. De urinetest is niet 100% betrouwbaar, omdat een verhoogd cortisolgehalte bijvoorbeeld ook veroorzaakt kan worden door chronische stress. Geeft de urinetest niet genoeg informatie of twijfelt de dierenarts aan de betrouwbaarheid? Dan kan hij een echo maken of bloedonderzoek doen bij je hond. Als uit het urine- of bloedonderzoek blijkt dat het om een goedaardige tumor in het hoofd gaat en er aanwijzingen zijn dat dit ook andere problemen geeft door de druk in het hoofd, kan er aanvullend een CT-scan worden gemaakt.
Welke behandelingen zijn er voor de ziekte van Cushing?
Om de juiste behandeling te kiezen, is het belangrijk om te weten wat de oorzaak van de ziekte is. Operatief verwijderen is namelijk vaak de beste optie voor een kwaadaardige tumor als er geen uitzaaiingen zijn. Een goedaardige tumor van de hypofyse kan vaak goed worden behandeld met medicijnen. In enkele gevallen is een operatie ook de beste optie bij een hypofysetumor.
Behandel je ziekte van Cushing bij je hond niet? Dan kan je hond nog zieker worden of bijvoorbeeld diabetes krijgen. Probeer je hond daarom zo snel mogelijk te laten behandelen, zodra je hond de diagnose heeft gekregen.
Wordt de behandeling van de ziekte van Cushing vergoed?
Als er iets met je hond aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je hond. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht.
Meer weten?
Bekijk de vergoedingen voor de behandelingen voor je hond of bekijk het overzicht met alle aandoeningen.