Ziekte van Addison hond
De ziekte van Addison ontstaat door een ontsteking in de bijnieren. Als de bijnieren niet meer functioneren, wordt je hond heel ziek en kan hij uiteindelijk zelfs overlijden. Gelukkig is de ziekte van Addison (Hypoadrenocorticisme) goed te behandelen.
Wat is de ziekte van Addison precies?
Het immuunsysteem van de hond valt de bijnieren aan. De bijnieren zijn belangrijk voor de aanmaak van bepaalde hormonen: ze maken onder andere cortisol aan. Cortisol speelt een rol in de bloedsuikerspiegel en is het hormoon dat vrijkomt als je hond stress ervaart en hem ook weer helpt herstellen. Ook zijn de bijnieren verantwoordelijk voor de aanmaak van aldosteron. Aldosteron regelt de hoeveelheid zoutopname in het bloed en daarmee dus de waterbalans in het lichaam.
Hoe herken je de ziekte van Addison bij je hond?
Het is niet makkelijk om de ziekte van Addison te herkennen bij je hond, omdat de symptomen in het begin vaak heel vaag en heel algemeen zijn. Symptomen van de ziekte van Addison kunnen zijn:
- Lusteloos
- Niet willen eten
- Braken
- Diarree
- Meer drinken en plassen
- Afvallen
Deze symptomen kunnen bij heel veel ziektes en aandoeningen horen, vandaar dat de dierenarts niet altijd direct aan de ziekte van Addison denkt.
Rassen die extra gevoelig zijn voor ziekte van Addison:
Heb je een hond van één van de volgende rassen, dan loopt jouw hond mogelijk een groter risico dat hij deze ziekte krijgt.
- Bearded collie
- Cairn terriër
- Cocker spaniël
- Labradoodle
- Leonberger
- Nova Scotia duck tolling retriever
- Poedel
- Portuguese waterhond
- Rottweiler
- Sint Bernard
- West Highland white terrier
Teefjes lijken de ziekte wat vaker te krijgen dan reutjes.
De meeste honden bij wie de ziekte van Addison wordt vastgesteld, komen in heel slechte staat bij de dierenarts. Hun bijnieren hebben dan vaak al voor meer dan 85% hun werking verloren. De hond kan al in shock zijn, heeft een zeer trage hartslag en vertoont uitdrogingsverschijnselen. De dierenarts moet dan snel reageren en een behandeling starten met het aanleggen van een infuus, waarna de hond snel zal verbeteren.
Hoe weet je dat het de ziekte van Addison is?
De dierenarts kan bloed afnemen en de natrium- en kaliumwaardes meten. Een hond met deze ziekte heeft minder natrium en een teveel aan kalium in zijn bloed. Daarna krijgt de hond nog een injectie (de zogeheten ATCH simulatietest) die de bijnier weer het hormoon cortisol moet laten aanmaken. De dierenarts meet binnen een uur of je hond voldoende cortisol heeft aangemaakt. Als de hond geen of heel weinig cortisol heeft aangemaakt, duidt dit op de ziekte van Addison.
Behandeling bij ziekte van Addison
Hoewel de hond vaak in hele slechte toestand bij de dierenarts terechtkomt, is de kans wel groot dat hij volledig herstelt. Als bijnieren een deel van hun functie kwijt raken, kunnen deze niet meer herstellen. Wat kapot is, is kapot. Hun ‘werk’ moet dus worden overgenomen door medicijnen. Dit kan met pilletjes en/of injecties. Worden deze niet gegeven, dan komt de ziekte weer terug en kan de hond hier uiteindelijk alsnog aan overlijden. Maar met de juiste medicijnen kan je hond nog heel oud worden.
Wordt de behandeling van de ziekte van Addison vergoed?
Als er iets met je hond aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je hond. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht.
Meer weten?
Bekijk de vergoedingen voor de behandelingen voor je hond of bekijk het overzicht met alle aandoeningen.