Vlooien hond
Vlooien: heeft je hond last van dit ongedierte? Dan betekent dat jeuk, jeuk en nog eens jeuk. Wat kun je doen om vlooien bij je hond te bestrijden?
Wat zijn vlooien bij honden?
Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die bij alle honden kunnen voorkomen. Je ziet de vlooien niet meteen maar wel zwarte korreltjes in de vacht van je hond: vlooienuitwerpselen. Je hond is dan besmet en kan veel last hebben. Want behalve dat ze je hond irriteren, kunnen vlooien lintwormen overbrengen. Bij een behandeling tegen vlooien maak je kosten voor antivlooienmiddelen, zoals vlooiendruppels, sprays en vaak ook een ontwormingskuur.
Wat zijn de kenmerken van vlooien bij honden?
Vlooien komen met name binnenshuis voor, waar ze zich ook vermeerderen. Slechts 5% van de levenscyclus van de vlo speelt zich af op je huisdier en maar liefst 95% in je huis. Op de vacht van je hond zitten alleen de volwassen vlooien. Een vrouwtjes vlo zuigt zich vol met bloed van je hond. Daarna legt ze eitjes in de vacht. De eitjes vallen uit de vacht op de grond en worden daar binnen een aantal dagen larven die zich goed verstoppen op donkere plekken in je huis. Larven verpoppen binnen 2 tot 3 weken en komen na 6 weken tot een jaar uit.
Wat zijn de symptomen van vlooien bij honden?
Honden en vlooien zijn haast onlosmakelijk met elkaar verbonden. Heeft je hond last van dit ongedierte? Dan betekent dat jeuk, jeuk en nog eens jeuk. Vlooien dragen bovendien lintwormen over. Oppassen dus! Vlooienalert als je als baasje de volgende symptomen ziet bij je hond:
- krabben, krabben en nog eens krabben
- droge huid
- allergische reacties
- zichzelf bijten in staart, achterste of binnenkant van de dij
Wacht niet te lang met controleren of je hond vlooien heeft. Zie je zwarte puntjes rond de staart en op zijn slaapplek? Dit zijn vlooienpoepjes en dat betekent een vlooienbesmetting.
Hoe voorkom je vlooien bij honden?
Voorkomen van vlooien is onbegonnen werk, want je hond kan ze overal opdoen. Goede verzorging en een goede hygiëne van je hond en je huis heb je natuurlijk wel zelf in de hand. Een onderdeel hiervan is dat je regelmatig de vacht van je hond borstelt. Heeft een vlo je hond te pakken, dan ben je er in ieder geval vroeg bij. Signaleer je in een vroeg stadium het ongedierte bij je viervoeter? Haal de vlooien met een kam uit de vacht en verdrink ze vervolgens in een bak.
Behandeling vlooien bij honden
Het is lastig om vlooien bij je hond te bestrijden en 1 effectief middel te vinden. Om vlooien zo veel mogelijk te voorkomen zijn er allerlei antivlooienmiddelen te koop:
- vlooiensprays
- vlooiendruppels
- vlooientabletten
- vlooienshampoos
- vlooienhalsbanden
Welk antivlooienmiddel geschikt is voor jouw hond ligt aan de leeftijd van je huisdier. Jonge honden tot 6 of 8 weken mogen de meeste middeltjes niet gebruiken. Goede bescherming tegen een vlooienbesmetting betekent elke maand een pipet toedienen of een vlooienband dragen. Hier zie je een voorbeeld van een goede antivlooienbehandeling voor jonge honden.
Wist je dat een behandeling tegen vlooien pas effectief is als je ook de omgeving flink aanpakt? Behandel daarom met speciale sprays alle donkere hoeken en gaten in huis.
Moet ik met mijn hond met vlooien naar de dierenarts?
Het is verstandig om bij je dierenarts langs te gaan voor een antivlooienmiddel voor je hond. Je krijgt er dan in ieder geval één die niet schadelijk is voor je huisdier. Heb je nog meer honden of katten? Neem die dan ook direct mee, vlooien beperken zich helaas niet tot 1 dier. Is de antivlooienbehandeling klaar, dan betekent dat niet altijd dat de vlooien verdwenen zijn. Eitjes zitten ook op kleden en op het bed van je hond of kat. Wil je een effectief middel daartegen, vraag dit dan ook aan je dierenarts.
Wat zijn de kosten voor een anti-vlooienbehandeling?
Het bestrijden van vlooien hoort bij de dagelijkse verzorging en hygiëne van je hond. Je betaalt dan ook zelf de kosten voor een antivlooienbehandeling voor je hond. De kosten voor een antivlooienbehandeling zijn afhankelijk van de ernst van de besmetting of plaag en de leeftijd van je hond.
Meer weten?
Bekijk de vergoedingen voor de behandelingen voor je hond of bekijk het overzicht met alle aandoeningen.
Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening bij de hond voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.