Tumoren hond

Het is vaak je grootste angst als hondenbaasje; een tumor bij je hond. En dat is logisch, want het kan best even schrikken zijn als je hond misschien kanker heeft. Gelukkig eindigt niet iedere tumor in een nachtmerrie. We leggen je graag meer uit over tumoren bij honden. 

Wat zijn tumoren?

Een tumor is een gezwel. Om te begrijpen hoe een tumor precies ontstaat, is het goed om iets te weten over celdeling. Honden – en ook mensen en andere organismen – bestaan uit ontzettend veel cellen. Cellen delen zichzelf continu. Bijvoorbeeld om een wond te genezen of om je hond te laten groeien. Door een verandering – oftewel, een mutatie – in een cel, kunnen er afwijkende cellen ontstaan. Ruimt je lichaam die afwijkende cellen niet op, dan krijgen ze de kans om zich te vermenigvuldigen. Zo kan er een tumor, en dus kanker, ontstaan.  

Goedaardig en kwaadaardig

Een tumor is goedaardig of kwaadaardig. Goedaardige tumoren blijven veelal op één plek en verspreiden zich meestal niet verder door het lichaam. Kwaadaardige tumoren doen dat wel. Een goedaardige tumor is in principe niet gevaarlijk. Soms drukt een goedaardige tumor op een bepaalde plek in het lichaam, bijvoorbeeld op de nieren. Of soms wordt de tumor zo groot, dat hij normaal functioneren belemmert. In zo’n geval kan een goedaardige tumor wel gevaarlijk zijn. Heel soms komt het voor dat een goedaardige tumor zich in de loop der tijd toch kwaadaardig gaat gedragen. Heeft je hond een kwaadaardige tumor? Dan noem je dat ook wel kanker. 

Hoe worden tumoren veroorzaakt?

Tumoren bij honden hebben verschillende oorzaken. Gezwellen worden zowel veroorzaakt door genetische afwijkingen, chemische stoffen, een virus of hormonen. 

Welke tumoren bestaan er?

Er bestaan ontzettend veel verschillende tumoren. Dat komt omdat ze op verschillende plekken in het lichaam van je hond voorkomen en ook nog eens verschillende oorzaken hebben. Veelvoorkomende tumoren bij honden zijn:

  • Huidtumoren 
    Er bestaan verschillende soorten huidtumoren. Zo krijgen jonge honden tot drie jaar oud bijvoorbeeld vaker last van een histiocytoom: een goedaardige tumor die vaak goed te behandelen is. Ook melanomen en mastceltumoren zijn huidtumoren en komen regelmatig voor bij honden. Soms zijn ze goed te behandelen en soms ook niet. Een andere veelvoorkomende huidhumor is een goedaardige talgkliertumor. Talgkliertumoren zien eruit als wratjes en komen voornamelijk voor bij oudere honden. 
  • Lymfeklierkanker
    Lymfeklierkanker, ook wel maligne lymfoom genoemd, komt vaak voor bij honden. In een vroeg stadium is deze vorm van kanker goed te behandelen. Het komt helaas vaak voor dat het lymfoom pas te laat wordt ontdekt of op een vervelende plek zit. Daardoor is behandelen lastig en heeft het vaak weinig tot geen effect meer.  

  • Voorbeelden van dit soort tumoren zijn melkklier- of perianaalkliertumoren. Bij teefjes is melkklierkanker één van de meeste voorkomende soorten kanker. 

Hoe behandel je tumoren?

Of je een tumor goed kunt behandelen, is sterk afhankelijk van de soort en eventuele uitzaaiingen. De dierenarts neemt een biopt van het gezwel om te bepalen welke tumor je hond heeft. Vervolgens worden de cellen onderzocht en kan de dierenarts de juiste diagnose stellen. Aan de hand van de uitkomst bepaalt een dierenarts of er verder onderzoek nodig is naar eventuele uitzaaiingen in het lichaam. Zit de tumor op een toegankelijke plek, dan is operatief verwijderen vaak de beste optie. Is dat niet mogelijk? Dan is medicinale behandeling zoals chemo- of radiotherapie een mogelijkheid. De dierenarts vertelt je welke behandeling het beste is voor jouw hond.  

Worden de behandelkosten voor een tumor vergoed?

Als er iets met je hond aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Kiest de dierenarts voor een behandeling met chemo- of radiotherapie? Dan worden de kosten alleen (deels) vergoed met de dekking Aanvullend. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je hond. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht

Meer weten?

Bekijk de vergoedingen voor de behandelingen voor je hond of bekijk het overzicht met alle aandoeningen.

Naar alle aandoeningen Naar de vergoedingen

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.