Patella luxatie hond

Patella luxatie betekent letterlijk: knieschijf (patella) ontwricht (luxatie). Als je hond patella luxatie heeft, dan heeft hij last van een ‘losse knieschijf’. We leggen je graag uit wat dit precies betekent.

Wat is patella luxatie bij honden?

De knieschijf is een onderdeel van het kniegewricht in de achterpoot. Dit gewricht zorgt er samen met de spieren voor dat de poot gebogen en gestrekt kan worden. De knieschijf bevindt zich in de kniepees die in een soort gootje loopt en van het bovenbeen oversteekt naar het onderbeen. Hij wordt op zijn plek gehouden door een stevig gewrichtskapsel. Als het gootje waarin de knieschijf ligt niet diep genoeg is of als het gewrichtskapsel rond de knie niet sterk genoeg is, kan de knieschijf gaan schuiven. Dit noem je patella luxatie.

Patella luxatie herken je zo

Waar elleboogdysplasie alleen voorkomt aan de voorpoten bij je hond, kan patella luxatie alleen plaatsvinden in de achterpoten van een hond. Je kunt het herkennen als je ziet dat je hond niet goed op één van de achterpoten kan steunen. Vaak denken eigenaren dat het bij het ras hoort. Zo zie je vaak een Jack Russel terriër met één van de achterpootjes ‘hinkelen’. Deze afwijking komt vaak al tot uiting bij jonge honden, omdat patella luxatie vaak aangeboren, oftewel erfelijk, is. Goede fokkers doen hun best deze aandoening niet door te laten geven aan de pups. Zij fokken alleen met honden die geen aanleg hebben voor patella luxatie.

Patella luxatie kan ook ontstaan door trauma (aanrijding/ongeluk) of door een ziekte. Denk bijvoorbeeld aan de ziekte van Cushing, waarbij de pezen en spieren verslappen. Patella luxatie komt vaak voor in beide achterpoten, maar het kan ook in maar één poot voorkomen.

Wat zijn de symptomen van patella luxatie bij honden?

Het eerste symptoom van de aandoening is constant of af en toe kreupel lopen. Sommige honden steunen minder op de poot, maar vaak zie je dat je hond het achterpootje even helemaal niet neerzet en hinkt.  Dit hangt af van hoe ernstig de aandoening is bij jouw hond. De knieschijf kan namelijk even van zijn plek schieten, maar ook vanzelf weer op zijn plaats teruggaan. Zodra de knieschijf weer op z’n plek zit, heeft je hond ook geen pijn en kan hij er weer normaal op lopen.

Elke hond kan last krijgen van patella luxatie, maar de aandoening lijkt vaker voor te komen bij kleinere en middelgrote honden.

Gevolgen van patella luxatie bij honden

Je hond heeft pijn en ongemak van patella luxatie. Ook is het zo dat hoe langer je hond met deze aandoening rondloopt, hoe groter de schade wordt aan de poot. Het gewrichtskapsel wordt steeds slapper en de knieschijf zal dus steeds vaker gaan schuiven. Door het schuiven verdwijnt het kraakbeen in de knie,  waardoor er artrose ontstaat. Ook kan de voorste kruisband beschadigd raken. Gelukkig kan een operatie deze aandoening (bijna altijd) verhelpen.

Gradaties van patella luxatie

Het is altijd aan te raden om naar de dierenarts te gaan als je vermoedt dat je hond patella luxatie heeft. De dierenarts kan met een relatief eenvoudig orthopedisch onderzoek de ernst van de patella luxatie inschatten. Er zijn namelijk vier gradaties. Om precies vast te stellen welke gradatie jouw hond heeft, kan een aanvullende röntgenfoto nodig zijn.  

  • 1e gradatie – de knieschijf is met de hand te verplaatsen, maar schiet ook vanzelf weer terug.
  • 2e gradatie – de knieschijf kan zelf voor langere of kortere tijd uit het gootje schieten, maar schiet weer terug zodra je hond zijn poot strekt.
  • 3e gradatie – de knieschijf zit constant scheef en schiet direct weer scheef, nadat deze met de hand op z’n plek is geduwd.
  • 4e gradatie –de knieschijf blijft uit de goot, is niet handmatig terug te duwen en er is schade aan de rest van het gewricht. Je hond loopt dan bijna standaard met de poot omhoog.

Behandeling van patella luxatie bij honden

De behandeling hangt af van de gradatie van de patella luxatie bij je hond. Je dierenarts kan een advies geven of opereren bij patella luxatie wel of niet nodig is. Soms is een operatie (nog niet) nodig, maar de aandoening gaat nooit meer over en wordt in de loop van de jaren erger.

Er zijn meerdere methodes om patella luxatie te verhelpen. Overleg goed met je dierenarts welke methode voor jouw hond het beste is. Als een operatie een optie is, is deze in bijna alle gevallen succesvol.

Vergoeding patella luxatie met de OHRA Huisdierenverzekering

De kosten voor onderzoek en een operatie voor patella luxatie kunnen behoorlijk oplopen. Gelukkig worden veel kosten met een OHRA Hondenverzekering vergoed. Check de polis van je huisdierenverzekering om te zien wat er precies gedekt wordt.

Meer weten?

Bekijk de vergoedingen voor de behandelingen voor je hond of bekijk het overzicht met alle aandoeningen.

Naar alle aandoeningen Naar de vergoedingen