Niet kunnen poepen hond

Zie je dat je hond niet kan poepen? Grote kans dat zijn darmen verstopt zitten. Dat noem je ook wel obstipatie. Obstipatie kan heel pijnlijk en soms ook gevaarlijk zijn. Kan je hond niet poepen, dan kan dat verschillende oorzaken hebben. Welke oorzaken zijn er en wat kun je eraan doen?

Wat is obstipatie?

Lijdt je hond aan obstipatie, dan is er vaak iets aan de hand met zijn spijsvertering. Oftewel, de manier waarop eten wordt verteerd in de darmen. Werkt de spijsvertering goed? Dan neemt het lichaam alle goede stoffen uit voedsel op als voedingsstoffen en brandstof. Het deel dat niet wordt omgezet in brandstof, poept je hond als ontlasting uit. Soms lukt het niet goed om die ontlasting uit het lichaam te krijgen. Op zo’n moment kan je hond niet poepen en heeft hij last van obstipatie. 

Waarom kan een hond niet poepen?

Lukt het je hond niet om te poepen, dan kan dat verschillende oorzaken hebben. We hebben de meest voorkomende voor je op een rijtje gezet:

  • Iets opgegeten wat niet verwerkt kan worden 
    Denk aan sokken, een bot of speelgoed
  • Invaginatie
    Bij invaginatie schuiven de darmen van je hond in elkaar. Dat is enorm pijnlijk voor je hond. Vrijwel altijd is een operatie nodig om je hond daarvan af te helpen. Gelukkig komt darminvaginatie niet zo vaak voor. 
  • Worminfectie
    Soms leidt een ernstige worminfectie tot obstipatie. 
  • Pijn bij de anus
    Heeft je hond pijn bij zijn anus, bijvoorbeeld door ontstoken anaalzakjes? Dan kan dat er ook voor zorgen dat je hond niet kan poepen.  
  • Uitdroging
    Heeft je hond last van uitdroging, dan heeft hij vaak heel harde ontlasting. Soms kan je hond niet poepen door een tekort aan vocht.  

Hoe herken je dat je hond niet kan poepen?

Poept je hond helemaal niet meer? Dan herken je dat natuurlijk direct. Maar er zijn meer signalen waar je op kunt letten:

  • Je hond poept minder dan één keer per dag
  • De hoeveelheid ontlasting is minder dan normaal
  • Je hond heeft wel aandrang, maar poept niks of weinig uit
  • De poep is erg droog en hard
  • Je hond heeft minder honger
  • Je hond moet overgeven

Hoe kun je obstipatie voorkomen of behandelen?

Obstipatie bij je hond is niet altijd te voorkomen. Gelukkig kun je de kans wel verkleinen of de problemen grotendeels verhelpen. Zorg dat je hond gezond eet en dat hij genoeg vocht binnenkrijgt. Zet altijd een bak vers water neer, zodat je hond kan drinken wanneer hij wil. Houd in gedachten dat goedkopere brokken soms heel droog zijn. De maag van je hond kan dat lastiger verteren. Natvoer bevat veel meer vocht en ook voeding met genoeg vezels verteert je hond beter. Tot slot, onderschat beweging niet. Voldoende wandelen draagt bij aan een soepele spijsvertering. Heeft je hond toch last van obstipatie? Gooi dan eens wat olijfolie door zijn eten. Olie helpt om de spijsvertering weer op gang te krijgen.

Ga langs de dierenarts

Kan je hond niet poepen? Maak dan altijd even een afspraak bij de dierenarts. Soms is er een operatie nodig als je hond bijvoorbeeld een vreemd voorwerp heeft opgegeten of lijdt aan darminvaginatie. Ook kan niet poepen een signaal zijn van een onderliggende aandoening. 

Worden de behandelkosten voor obstipatie vergoed?

Als er iets met je hond aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je hond. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht

Meer weten?

Bekijk de vergoedingen voor de behandelingen voor je hond of bekijk het overzicht met alle aandoeningen.

Naar alle aandoeningen Naar de vergoedingen

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.