Mastceltumor hond
Een mastceltumor is een van de meest voorkomende vormen van huidkanker bij honden. De andere benaming is mastocytoom. De hond krijgt een bult of meerdere bultjes op de huid, onder zijn vacht. Het verschil met een onschuldig vetbultje is lastig te zien. Wees daarom extra alert als je iets op de huid van je hond ontdekt wat er niet hoort te zitten.
Wat is een mastceltumor bij honden precies?
Mastcellen zijn een onderdeel van het immuunsysteem van de hond en zitten voornamelijk in de huid. Maar ze komen ook voor in andere organen, zoals de lymfeklieren, milt en lever. Door verkeerde celdeling kan de mastcel kwaadaardig worden en veranderen in een mastceltumor bij je hond. De tumor begint als bultje onder de huid en kan, als het een zeer agressieve vorm is, uitzaaien naar de lymfeklieren, milt of lever.
Kenmerken van een mastceltumor bij je hond
Ieder bultje kan een tumor zijn. Daarom is het is heel belangrijk om een bultje goed in de gaten te houden en of deze groeit of kleiner wordt. Een vetbult blijft vaak lang dezelfde grootte (hoewel deze soms ook best groot kan worden), een tumor kan in grootte wisselen (vanwege vochtophoping). Er kunnen in korte tijd meerdere bultjes ontstaan, verspreid over de huid van je hond. Soms jeuken ze en kunnen er door het krabben of bijten van je hond zweertjes ontstaan.
Bij welke hondenrassen komen mastceltumoren vaker voor?
Hoe deze vorm van huidkanker precies ontstaat is helaas nog niet duidelijk. Er is een vermoeden dat erfelijkheid een rol speelt bij mastceltumoren, maar ook dat is nog niet wetenschappelijk vastgesteld. Wel is het duidelijk dat een mastceltumor of mastocytoom, vaker voorkomt bij de volgende rassen:
Vaak ontstaan de tumoren bij oudere honden, maar een enkele keer komen ze ook voor bij jonge honden.
Hoe weet je of het een vetbult of een tumor is?
Zoals eerder gezegd, kun je aan de buitenkant niet zien of het bultje een onschuldig vetbultje is of een tumor. Als je twijfelt is het altijd aan te raden om naar de dierenarts te gaan. Die kan vrij eenvoudig een biopt nemen. Dat doet hij door een klein naaldje in het bultje te prikken en zo wat cellen uit de bult te nemen. De hond hoeft hiervoor gelukkig niet onder narcose.
Heel soms zit de bult op een vervelende plek en moet er een stukje weefsel worden afgenomen. Dan krijgt de hond vaak wel een roesje. De biopt of het weefsel wordt dan naar het laboratorium gestuurd. Als er ‘foute’ cellen worden gevonden, is het bultje een tumor.
Mastceltumor kwaadaardig of goedaardig?
Een tumor kan zowel goedaardig als kwaadaardig zijn. Goedaardige tumoren zaaien meestal niet uit en zijn dus niet levensbedreigend, maar het blijven tumoren. De mastceltumor bij honden komt in 3 gradaties:
Eerste graad
Dit is de minst ernstige vorm en zorgt vrijwel nooit voor uitzaaiingen. Na het verwijderen (ook een goedaardige tumor moet verwijderd worden) komt de tumor ook meestal niet meer terug.
Tweede graad
Deze gradatie is wat gevaarlijker. Bij ongeveer 5-20% van alle honden waarbij een tumor wordt weggehaald, ontstaan alsnog uitzaaiingen.
Derde graad
Geen goed nieuws. Er is een grote kans op (ernstige) uitzaaiingen.
Is er een behandeling tegen mastceltumoren?
Gelukkig wel. Als je hond eerste of tweedegraads tumoren heeft, kan het bultje vrijwel altijd weggehaald worden. Er wordt dan gekozen voor een ruime verwijdering. Dit betekent dat ze de tumor wegnemen, plus ongeveer twee tot drie centimeter om de bult heen. Zo is de kans groter dat alle slechte cellen ook echt weggehaald worden. De eerste graad komt verreweg het meest voor, de derde graad gelukkig het minst.
Als er uitzaaiingen zijn of de bult zit op een plek waar deze niet goed of helemaal weggehaald kan worden, dan kan de dierenarts chemotherapie of bestraling voorstellen. Er zijn ook nog andere medicijnen die speciaal gericht zijn op mastceltumoren.
Worden de kosten voor het verwijderen van een mastceltumor vergoed?
Als er iets met je hond aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling.
Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je hond. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht.
Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening bij de hond voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.
Meer weten?
Bekijk de vergoedingen voor de behandelingen voor je hond of bekijk het overzicht met alle aandoeningen.