Heupdysplasie hond
Wat is heupdysplasie bij honden?
Heupdysplasie (HD) bij honden is een afwijking van het heupgewricht waarbij de heupkop niet goed past in de heupkom. HD komt bij verschillende honden voor en zorgt voor veel pijn bij de hond. Deze afwijking is wel operatief te behandelen. De kosten van een behandeling aan heupdysplasie zijn voor röntgenfoto’s en een operatie aan de heup.
Kenmerken van heupdysplasie
Heupdysplasie is in ongeveer 30% van de gevallen erfelijk bepaald. Bij jonge honden is er sinds de geboorte te veel speling in het heupgewricht waardoor de kop en de kom op de verkeerde manier tegen elkaar aan stoten. Het kraakbeen in de heup wordt daardoor aangetast. Deze ernstige gewrichtsaandoening zorgt voor veel pijn bij je hond.
Ook de andere factoren spelen een rol bij de ontwikkeling en de ernst van heupdysplasie. Denk bijvoorbeeld aan hoge groeisnelheid, overbelasting en overgewicht.
Heupdysplasie bij honden; de symptomen
Wanneer een jonge hond belast is met heupdysplasie, zie je dat al in de eerste 4 tot 10 maanden. De spieren in de achterpoten en de heupen zijn dan minder sterk. Normaal heeft een jonge hond zin om te spelen, maar als ze heupdysplasie hebben meestal niet. Je ziet als baasje verder de volgende symptomen bij je hond:
- afwijkende gang bij het lopen;
- plotselinge pijn in de achterpoten en de heupen;
- minder zin om te lopen en rennen.
Een oudere hond met deze erfelijke heupaandoening heeft last van:
- artrose (gewrichtsslijtage)
- startkreupelheid
- moeilijk opstaan
- moeite met traplopen en springen
- pijn na zware inspanning
Kun je heupdysplasie bij honden voorkomen?
Heupdysplasie bij honden is een zogenoemde multifactoriële aandoening. Het is dus niet zo dat één factor een rol speelt, maar dat meerdere factoren ervoor kunnen zorgen dat een hond deze aandoening krijgt.
Als er sprake is van een erfelijk bepaalde aandoening van de heupen, is de afwijking niet te voorkomen. Ouders zonder HD kunnen pups krijgen die mogelijk HD ontwikkelen. Andersom is ook mogelijk: ouders die HD hebben, kunnen pups krijgen die de afwijking niet dragen. Hier is dus niets aan te doen.
Bij heupdysplasie spelen omgevingsfactoren ook een rol, zoals overgewicht en overbelasting. Gelukkig heb je die als baasje wel zelf in de hand. Zorg je voor goede voeding en verantwoorde beweging, dan kun je voor een groot deel deze risicofactoren voorkomen.
Bij goede beweging worden de spieren getraind maar de gewrichten ontzien. Dat betekent rechtlijnige bewegingen, zoals lopen naast de fiets of zwemmen. Probeer springen, traplopen, lopen in zwaar zand en spelen met grotere of zwaardere honden zoveel mogelijk te voorkomen.
Behandeling heupdysplasie bij honden
HD is een ernstige gewrichtsafwijking. Je kunt de behandeling starten met medicijnen om ontstekingen en pijn te verminderen.
Fysiotherapie kan ook helpen om de gewrichten te versoepelen en de spieren aan te sterken. Maar in de meeste gevallen is een operatie noodzakelijk.
Moet jouw hond worden geopereerd aan HD? Dan zal de dierenarts je hond vooraf uitgebreid onderzoeken en door middel van röntgenfoto’s de ernst van de heupafwijking bepalen.
Er zijn verschillende operaties mogelijk, afhankelijk van de ernst van de afwijking:
- bekkenkanteling (bij een ernstige afwijking ontdekt in het eerste levensjaar).
- kunstheupen (in ernstige gevallen, ingrijpend en kostbaar).
- weghalen van een spier in de lies (bij oude honden).
- verwijderen van de heupkop (bij hevige pijn en als een andere oplossing niet mogelijk is, niet geschikt voor grote, zware honden).
- een operatie vermindert de pijn maar de heupafwijking zal er niet door genezen. Bespreek met de dierenarts welke operatie het meest geschikt is voor jouw hond en wat de kosten zijn.
Na een operatie aan heupdysplasie is een goede revalidatie heel belangrijk. Meestal moet je hond 2 tot 6 weken rust hebben. Neem hem dus alleen mee naar buiten voor de behoeften.
Wanneer moet ik naar de dierenarts?
Heb je een vermoeden dat jouw hond is belast met de gewrichtsaandoening HD? Omdat hij afwijkend loopt, niet wil spelen en zichtbaar pijn heeft? Vanaf 16 weken na de geboorte dan de dierenarts lichamelijk onderzoek doen. De hond gaat dan onder narcose en de dierenarts bepaalt aan de hand van röntgenfoto’s of er sprake is van een heupafwijking en zo ja, in welke mate. Het is belangrijk om het onderzoek in ieder geval te laten uitvoeren voordat de hond 6 maanden oud is. Zo ben je er op tijd bij en heeft een behandeling de meeste kans van slagen.
Worden de behandelkosten voor heupdysplasie vergoed?
Als er iets met je hond aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je hond. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht.
Meer weten?
Bekijk de vergoedingen voor de behandelingen voor je hond of bekijk het overzicht met alle aandoeningen.
Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening bij de hond voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.