Hernia hond

Net als een mens, kan ook je hond hernia krijgen. Eigenlijk betekent het woord hernia: uitstulping van een orgaan of weefsel uit een lichaamsholte waardoor pijn of andere problemen veroorzaakt worden. De hernia kan op verschillende plaatsen in het ruggenmerg ontstaan, zoals in de nek, middenrug of lagerug. Maar ook een navel- of liesbreuk is eigenlijk een hernia. Het kan verschillen hoe ernstig de hernia is en afhankelijk daarvan wordt een behandeling gestart.

Wat is een hernia bij honden precies?

In dit artikel hebben we het voornamelijk over de rughernia oftewel de Hernia Nucleus Pulposus. Bij een hernia verkalkt de tussenwervelschijf en komt de inhoud van deze schijf uiteindelijk naar buiten waardoor deze drukt op de zenuwen die door de wervelkolom lopen. Dit veroorzaakt pijn bij je hond, maar kan ook voor een verlamming zorgen. Afhankelijk van waar de hernia zit, zullen de symptomen bij je hond verschillen.

Verschillende soorten hernia bij honden

Een hernia kan op meerdere plekken in de wervelkolom ontstaan:

  • In de nek - nekhernia
  • In de middenrug - middenrughernia
  • In de lage rug - lagerughernia

En dan heb je nog andere vormen:

Hernia perinealis

Bij deze vorm van de hernia is de spierwand in het bekkenkanaal kapot, waardoor de dikke darm deels tussen de buikholte en de huid rondom de anus komt te liggen. Soms kun je een verdikking rondom de anus zien (let op: dit kan ook een anaalklierontsteking zijn). Een hernia perinealis kun je herkennen aan het feit dat je hond minder makkelijk kan poepen of soms ook plassen.

Hernia diafragmatica

Dit is geen rughernia, maar wel belangrijk om te noemen. Hierbij ontstaat er een scheurtje in het middenrif door bijvoorbeeld een aanrijding. Het middenrif functioneert als afscheiding tussen de borst- en buikholte. Als er een scheurtje ontstaat in het middenrif, kunnen de buikorganen in de borstholte terechtkomen. De longen komen dan in de verdrukking, waardoor je hond benauwd kan worden.

Symptomen van een rughernia

Vaak wordt er gedacht dat een hond met een hernia verlammingsverschijnselen moet hebben. Natuurlijk kan dat ook gebeuren, maar er zijn veel subtielere signalen waaraan je een hernia bij honden zou kunnen herkennen.

Als je hond bijvoorbeeld met de nagels van één pootje regelmatig over de grond sleept, kan dit er op wijzen dat hij die poot niet goed op kan tillen. Dit kan komen door een probleem in zijn wervelkolom en mogelijk dus door een hernia.

Als je hond niet graag eet, kan dit komen doordat het pijn doet in zijn nek als hij naar beneden moet buigen om bij zijn etensbak te komen. Dit kan wijzen op een nekhernia. Een dierenarts of fysiotherapeut kan met je meekijken of het inderdaad een hernia kan zijn.

Andere symptomen van een hernia bij honden:

  • Pijn wat zich kan uiten in piepen of onverklaarbaar hapgedrag
  • Stijve nek of niet lekker soepel kunnen bewegen
  • Niet in de auto willen springen of er niet uit willen komen
  • Lopen alsof je hond dronken is
  • Uitvalgedrag van functies bij het lopen, dus bijvoorbeeld af en toe door een poot zakken of met de poot slepen

Hondenrassen die gevoelig zijn voor een hernia

Het zal je misschien niet verbazen, maar een hernia wordt het vaakst gezien bij een teckel of andere honden met een lange rug, zoals de basset. Hun rug is kwetsbaarder door de lengte.

Andere honden die een grotere kans hebben op een hernia zijn:

Wat moet je doen als vermoed dat je hond een hernia heeft?

Eerst moet de dierenarts vaststellen of de klachten inderdaad afkomstig zijn van een hernia. Meestal kan jouw dierenarts de diagnose zelf stellen. Als er twijfel is over de diagnose zal je dierenarts je doorverwijzen naar een specialist (neurologie in een dierenziekenhuis).

Soms is de hernia al te zien op een röntgenfoto, maar in sommige gevallen kan ook een CT-scan of een MRI-scan nodig zijn. De meeste dieren moeten hiervoor onder narcose omdat ze dan heel stil moeten liggen.

Behandeling van een hernia bij honden

Als je hond inderdaad een hernia heeft, is de behandeling afhankelijk van de plek en natuurlijk van  hoeveel last je hond van de hernia heeft. Als hij verlammingsverschijnselen heeft, zal een dierenarts sneller besluiten om te opereren.

Je dierenarts kan ook het advies geven van absolute rust, in combinatie met medicijnen en/of pijnstilling. Je hond moet dan echt 4-6 weken in een ruime bench blijven en mag er alleen uit om te plassen en poepen. Dat is een heftige periode voor je hond, maar vaak is hij daarna wel van de hernia af. Deze behandeling wordt vooral gebruikt bij een nekhernia.

Bij midden- en lagerughernia zal de dierenarts eerst bekijken hoe ernstig het is en of deze het beste met hokrust of een operatie opgelost kan worden.

Fysiotherapie voor je hond

Soms wordt er aangeraden om je hond beter en sneller te laten herstellen met fysiotherapie of hydrotherapie (watertherapie). Met deze therapieën worden met name de spieren om de kwetsbare wervel heen versterkt, waardoor de kans verkleind wordt dat er nog eens een hernia ontstaat.

Worden de behandelkosten voor een hernia bij je hond vergoed?

Als er iets met je hond aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je hond. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht

Meer weten?

Bekijk de vergoedingen voor de behandelingen voor je hond of bekijk het overzicht met alle aandoeningen.

Naar alle aandoeningen Naar de vergoedingen