Diabetes hond
Net als mensen kunnen ook honden diabetes mellitus, oftewel suikerziekte, krijgen. Je hond kan flink beroerd worden als hij aan suikerziekte lijdt. Gelukkig kunnen ook honden medicijnen krijgen om gewoon een fijn leven te kunnen leiden.
Wat is diabetes of suikerziekte bij honden?
Als je hond diabetes heeft, maakt zijn lichaam te weinig insuline aan. Insuline wordt aangemaakt in de alvleesklier en is een hormoon dat ervoor zorgt dat suikers worden opgenomen in de cellen. De lichaamscellen kunnen de suikers namelijk omzetten in energie. Als je hond te weinig insuline heeft, blijven de suikers achter in het bloed. Hier gaat je hond last van krijgen.
Hoe herken je diabetes bij je hond?
Hoe weet je nou of je hond diabetes mellitus heeft? Als je hond de volgende symptomen laat zien, is het verstandig om naar de dierenarts te gaan:
- meer drinken;
- meer plassen;
- meer eten;
- toch magerder worden;
- uiteindelijk: spugen, minder energie en verzwakking.
De dierenarts kan met een bloedonderzoek vaststellen of je hond inderdaad suikerziekte heeft.
Welke honden hebben meer kans op diabetes?
Alle honden kunnen suikerziekte krijgen, maar bepaalde honden hebben een verhoogd risico.
Oudere honden en honden met overgewicht
Bij oudere honden, honden van middelbare leeftijd en honden die te zwaar zijn, komt Type 1 het meest voor (meer dan 50% van de honden met diabetes). Hierbij breekt het immuunsysteem de insuline-producerende cellen van de alvleesklier af.
Honden die prednisolon krijgen (of andere corticosteroïden-medicijnen)
Dit is Type 3. Corticosteroïden zijn hormonen die wordt aangemaakt door de bijnieren van je hond. Maar deze hormonen zitten ook in medicijnen zoals prednisolon. Dit hormoon kan ervoor zorgen dat het lichaam niet goed meer reageert op insuline. De alvleesklier moet dan steeds harder werken en uiteindelijk raken de insuline-makende cellen uitgeput. Ongeveer 30% van de honden met suikerziekte hebben dit type.
Loopse teefjes
Type 4 wordt ook wel zwangerschapdiabetes genoemd. In dit geval is het hormoon progesteron de boosdoener. Dit hormoon wordt aangemaakt als je teefje loops is en in de twee maanden na de loopsheid (of ze nu bevrucht is of niet). De prikpil voor honden bevat dit hormoon ook. Een gecastreerd teefje heeft aanzienlijk minder kans op diabetes dan een teefje dat nog intact is. Krijgt jouw teefje suikerziekte, dan zal het advies van je dierenarts zijn om haar zo snel mogelijk te castreren. Vaak verdwijnen de klachten van de diabetes dan ook weer!
En hoe zit het met type 2? Type 2 dat we bij mensen veel zien, en ook wel ouderdomssuiker wordt genoemd, komt bij honden niet voor.
Overgewicht en diabetes
Als je hond te zwaar is, loopt hij een groter risico om suikerziekte te ontwikkelen. Door het zwaardere lichaamsgewicht is je hond steeds minder gevoelig voor insuline. Dit betekent dat de alvleesklier steeds harder aan het werk moet om voldoende insuline te produceren (Type 1 diabetes).
Ook als je hond weinig beweegt, lijkt hij een grotere kans te hebben om suikerziekte te krijgen. Het is dus belangrijk om je hond op een gezond gewicht te houden door regelmatig te wandelen en leuke, actieve spellen met hem te ondernemen!
Behandeling van diabetes bij je hond
Suikerziekte is niet leuk. Gelukkig kun je je hond helpen als hij diabetes heeft. Hij kan hier niet meer van genezen, maar met het inspuiten van insuline kan je hond nog gewoon een fijn leven leiden.
Je dierenarts vertelt je precies hoe vaak en hoeveel insuline je moet inspuiten bij je hond. Ook leert je dierenarts hoe je de spuitjes zelf kunt geven. In het begin is dat even wennen voor jou en je hond, maar je zult zien; als jullie beide aan het spuiten gewend zijn, valt het echt reuze mee.
Je dierenarts zal adviseren om 1 of 2 x per dag insuline te gaan spuiten en een 2 x per dag een afgepaste hoeveelheid voer te gaan geven. Om ervoor te zorgen dat je zo snel mogelijk precies weet hoeveel insuline jouw hond nodig heeft, is het erg belangrijk om het eten en het spuiten op twee vaste momenten op de dag te doen. En ook je hond ongeveer elke dag dezelfde hoeveelheid beweging te geven.
Worden de behandelkosten voor diabetes bij je hond vergoed?
Als er iets met je hond aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je hond. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht.
Meer weten?
Bekijk de vergoedingen voor de behandelingen voor je hond of bekijk het overzicht met alle aandoeningen.
Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening bij de hond voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.