Baarmoederontsteking hond (pyometra)

Baarmoederontsteking bij honden komt eigenlijk alleen voor bij niet-gecastreerde teefjes. Bij teefjes wordt castratie in de volksmond vaak sterilisatie genoemd, maar dat klopt niet helemaal. Ook teefjes worden gecastreerd. Bij de castratie worden de eierstokken verwijderd (bij reutjes de teelballen) en soms ook de baarmoeder als dat medisch beter is. Als de baarmoeder ook wordt verwijderd, loopt je hond geen risico meer op een pyometra (de officiële benaming voor baarmoederontsteking bij een hond). Ook als de baarmoeder tijdens de castratie wel achterblijft, is de kans heel erg klein dat deze nog ontstoken raakt.

Wanneer krijgt je hond een baarmoederontsteking?

Door de hormonen uit de eierstokken, die voor en tijdens de loopsheid actief zijn, is de baarmoeder gevoeliger voor een ontsteking.

Als je teefje gesteriliseerd wordt, wat betekent dat alleen de eileiders (bij een reutje de zaadleiders) onderbroken worden, blijft de hormoonhuishouding in tact. Bij een sterilisatie loopt je hond dus nog steeds kans op een baarmoederontsteking. Een sterilisatie wordt dan ook vrijwel nooit uitgevoerd bij dieren.

Hoe herken je baarmoederontsteking bij je hond?

Als je de volgende symptomen ziet bij je hond, is het belangrijk dat je naar de dierenarts gaat:

  • Vloeistof/pus uit de vagina
  • Je hond is echt ziek; overgeven, koorts en/of rode slijmvliezen
  • Je hond plast en drinkt veel
  • Je hond is lusteloos
  • Je hond kan anders zijn in gedrag en is misschien niet helemaal fit

Een extra signaal kan zijn dat andere honden, ook teefjes, extra geïnteresseerd zijn in de achterkant van je hond. Hoe ouder je vrouwtjeshond wordt, hoe groter de kans op een baarmoederontsteking als zij niet gecastreerd is.

Wanneer naar de dierenarts?

Als je hond net loops is geweest of een nestje heeft gehad (in de afgelopen drie maanden) en ze vertoont één of meerdere van de bovengenoemde symptomen, is het absoluut aan te raden om naar de dierenarts te gaan. De dierenarts kan de diagnose soms al stellen door lichamelijk onderzoek te doen. Soms is er meer onderzoek nodig, zoals een echo of röntgenfoto, bloed- of urineonderzoek.

Een baarmoederontsteking bij de hond kan dodelijk zijn

Als je hond inderdaad een baarmoederontsteking heeft, zal de dierenarts bijna altijd adviseren om haar zo snel mogelijk te laten opereren om de baarmoeder en de eierstokken te verwijderen. Je hond kan namelijk overlijden aan de baarmoederontsteking en antibiotica is vaak niet voldoende. Na deze ingreep moet je hond uiteraard herstellen van de operatie, maar is ze daarna snel weer de oude.

Kun je baarmoederontsteking bij de hond voorkomen?

Als baasje kun je voorkomen dat je hond een baarmoederontsteking krijgt, door haar op tijd te castreren. Overleg van te voren met je dierenarts om de voor- en nadelen van castratie te bespreken. Van de vrouwtjeshonden die niet gecastreerd worden, krijgt ongeveer een kwart van de honden een baarmoederontsteking. Ook is de kans op melkkliertumoren groter.

In een enkel geval kan je dierenarts adviseren je teefje niet te castreren, maar vraag in dat geval goed naar de argumenten. Bij teefjes wegen de voordelen van een castratie vrijwel altijd op tegen te nadelen. Wanneer het juiste moment is om je teefje te castreren, kun je het beste met je dierenarts overleggen.

Welke honden krijgen baarmoederontsteking?

Elke vrouwtjeshond kan baarmoederontsteking krijgen als zij niet wordt gecastreerd. Sommige rashonden lijken iets gevoeliger om baarmoederontsteking te ontwikkelen, zoals:

Worden de behandelkosten voor baarmoederontsteking bij de hond vergoed?

Als er iets met je hond aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Om baarmoederontsteking bij je hond te voorkomen en de kans op melkkliertumoren te verkleinen, kun je een teefje laten castreren. Een castratie of sterilisatie – preventief of medisch noodzakelijk – wordt deels vergoed als je de dekking Aanvullend (inclusief sterilisatie/castratie) hebt afgesloten. Bekijk de maximale vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht

Meer weten?

Bekijk de vergoedingen voor de behandelingen voor je hond of bekijk het overzicht met alle aandoeningen.

Naar alle aandoeningen Naar de vergoedingen