Atopie hond

Als je hond veel krabt en jeuk heeft, kan je hond atopie hebben. We spreken van atopie als je hond een erfelijke aanleg heeft voor een allergische reactie. Eén van die allergische reacties kan atopische dermatitis zijn, een huidaandoening die jeuk en ongemak veroorzaakt. Dit is een vervelende aandoening waar je hond veel last van ervaart.

Wat is atopie bij je hond precies?

Atopie betekent dat je hond een allergische reactie heeft op stoffen uit de omgeving die eigenlijk helemaal niet schadelijk zouden moeten zijn. Denk aan:

  • Grassoorten
  • Pollen
  • Huisstofmijt

Heeft je hond atopische dematitis, dan zie je dat vooral aan zijn huid. Die is dan namelijk overgevoelig. Zodra je hond in aanraking komt met datgene waar hij allergisch voor is (een allergeen), krijgt hij jeuk en huidontstekingen. Komt je hond in aanraking met het allergeen (een eiwit in zijn voeding of een grassoort bijvoorbeeld), reageert het afweersysteem overdreven waardoor jeuk en ontstekingen ontstaan.

Hoe merk je atopie bij je hond?

Heeft je hond atopie? Dan kan de allergische reactie zich ook uiten in de vorm van hooikoorts of astma. Maar vaak zien we dat atopie, dus de allergische reactie, zich uit via de huid. Je hond heeft dan veel jeuk en zijn huid is rood, schilferig of heeft zweertjes. 

Niet alle jeuk bij je hond is atopie

Heeft je hond jeuk, dan wil dat nog niet zeggen dat het atopie is. Jeuk kan ook veroorzaakt worden door vlooien of een vlooienallergie. Van één enkele beet kan je hond dan weken enorme jeuk hebben. Ook van een voedselallergie kan je hond aanhoudende jeuk hebben. Om zeker te weten of jouw hond aan atopie lijdt, is een onderzoek door een dierenarts nodig.

Symptomen van atopie bij je hond

Het belangrijkste symptoom van atopie bij je hond is jeuk. Door de jeuk gaat je hond veel krabben en hierdoor ontstaan er wondjes op de huid. Deze kunnen weer gaan ontsteken en dat veroorzaakt wéér jeuk. Je hond komt terecht in een vicieuze cirkel.

Plekken waar je hond voornamelijk jeuk heeft bij atopie zijn:

  • Oksels
  • Ogen
  • Oren
  • Poten
  • Buik
  • Liezen

Overige symptomen van atopie bij je hond kunnen zijn: een geïrriteerde huid, rode huid, schilfers en wondjes op de huid, oorontsteking of verdikking van de huid.

Omgevingsfactoren kunnen atopie bij je hond verergeren. Warmte en vocht (na het zwemmen bijvoorbeeld) kunnen van invloed zijn op de huidklachten. En sommige honden hebben ’s nachts een lagere ‘jeukgrens’, waardoor ze ’s nachts meer jeuk lijken te hebben.

Is atopie bij honden erfelijk?

Atopie bij honden is erfelijk. Als de ouderhonden dragers of lijders zijn van meerdere genen die atopie kunnen veroorzaken, bestaat de kans dat hun pups ook atopie, aanleg voor een allergie, hebben. Atopie bij honden wordt vaker gezien bij de volgende rassen:

De eerste symptomen van atopie komen meestal tot uiting in de eerste drie levensjaren van de hond. Omdat de erfelijke aanleg voor atopie bij je hond ingewikkeld is, kan de aandoening nog niet uitgebannen worden in een fokprogramma. Ook omgevingsfactoren spelen een belangrijke rol in de ernst van de symptomen. Vraag dus goed na aan de fokker, als je overweegt een pup aan te schaffen, of er atopie voorkomt bij zijn honden.

Behandeling van atopie bij je honden

Atopie bij honden is helaas niet te genezen. Je hond heeft er aanleg voor of niet en aanleg kun je niet veranderen. Wel zijn er verschillende behandelingen die de klachten (jeuk, hooikoorts of astma) bij je hond flink kunnen verminderen of zelfs doen verdwijnen.

De dierenarts moet eerst vaststellen of de klachten die je hond heeft, veroorzaakt worden door atopie en niet door bijvoorbeeld vlooien of andere parasieten. Is de diagnose eenmaal vastgesteld, dan kan de dierenarts verschillende behandelingen voorstellen.

Allergenen zoveel mogelijk vermijden

Dit is in praktijk vaak lastig, zeker als het om pollen of huisstofmijt gaat.

Immunotherapie (ook wel desensibilisatie of hyposensibilisatie genoemd)

Bij immunotherapie krijgt je hond telkens wat van het stofje waar hij allergisch voor is ingespoten. Zo kan hij aan het stofje wennen en wordt de allergische reactie uiteindelijk minder. Het immuunsysteem wordt als het ware opnieuw opgevoed.

Medicatie

Er zijn verschillende medicijnen die de klachten kunnen verminderen. Deze medicijnen kunnen bijwerkingen hebben, dus overleg goed met je dierenarts.

Voedingsadvies

Met een eliminatiedieet (eiwitten die de allergische reactie kunnen veroorzaken één voor één uitsluiten) kun je ontdekken of je hond allergisch is voor een eiwit in de voeding en dan dat specifieke eiwit niet meer geven.

Wat kun je als baasje zelf doen als je hond atopie heeft?

Als je eenmaal weet waar atopie bij je hond door wordt veroorzaakt, kun je als baasje in sommige gevallen ook zelf iets doen.

Voedingseiwit

Als je hond gevoelig voor een eiwit in zijn voeding is, dan kun je je hond – liefst in overleg met je dierenarts - een hypoallergene voeding geven. Voorkom ook dat hij snacks krijgt waar het eiwit in zit waar je hond allergisch voor is.

Huisstofmijt

Neem geen hondenbed van schuimrubber en was de hondenkleden elke week op meer dan zestig graden. Ventileer voldoende en verwijder tapijten. Stofzuig regelmatig met een anti-allergiestofzuiger.

Het kan wel enkele weken tot maanden duren voor de klachten afnemen, dus volhouden en consequent blijven is belangrijk.

Worden de behandelkosten voor atopie vergoed?

Als er iets met je hond aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je hond. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht

Meer weten?

Bekijk de vergoedingen voor de behandelingen voor je hond of bekijk het overzicht met alle aandoeningen.

Naar alle aandoeningen Naar de vergoedingen

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening bij de hond voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.