Stoplichten kapot. Wat nu?

Binnenkant van een auto

Tijdens het autorijden kom je regelmatig langs stoplichten die het verkeer regelen. Maar wat moet je doen als een stoplicht kapot is? Het is belangrijk dat je weet welke regels er gelden als de verkeerslichten niet werken. Op deze pagina ontdek je waar je op moet letten als een stoplicht kapot is en hoe je in deze situatie veilig kunt blijven rijden.

Wat moet je doen als de stoplichten niet werken? 

Er zijn twee soorten situaties mogelijk waarbij stoplichten niet werken. Het kan zijn dat je ‘s avonds laat onderweg bent en de verkeerslichten oranje ziet knipperen. In dat geval zijn de stoplichten niet kapot, maar zijn ze vanwege het tijdstip tijdelijk buiten werking. Het kan ook zijn dat geen van de drie kleuren lichten het doen of het bord van het stoplicht is afgebroken. In beide gevallen volg je de standaard verkeersregels op: 

  1. aanwijzingen verkeersregelaars: als er verkeersregelaars aanwezig zijn, dan dien je altijd de aanwijzingen van de verkeersregelaars op te volgen. Dit is ook het geval als het stoplicht wel weer werkt; 
  2. verkeersborden: werken de verkeerslichten niet en zijn er geen verkeersregelaars aanwezig? Kijk dan of er verkeersborden staan. De regels die gelden met de aanwezige verkeersborden zijn dan leidend; 
  3. voorrangsregels: zijn er ook geen verkeersborden aanwezig bij de kapotte stoplichten? Dan gelden de verkeersregels voor een gelijkwaardige kruising. Dit betekent dat verkeer van rechts voorrang heeft. Daarnaast heeft rechtdoorgaand verkeer voorrang op bestuurders die een bocht willen maken. 

Kapot stoplicht melden 

Zie je dat een stoplicht kapot is? Dan kun je dit melden bij de gemeente waar het stoplicht staat. Geef via de website van de gemeente aan dat er een storing is bij een verkeerslicht. Vaak staat er boven de rode lamp of onder de groene lamp van het stoplicht een nummer dat je kunt doorgeven, zodat de gemeente weet om welk stoplicht het gaat. Heeft het stoplicht geen nummer? Probeer dan zo goed mogelijk te omschrijven waar het verkeerslicht staat en wat er precies kapot is. 

Veilig de weg op met OHRA 

Zorg dat je goed verzekerd de weg opgaat. Bij OHRA sluit je eenvoudig een autoverzekering af tegen een lage premie. Je kunt kiezen uit verschillende dekkingen die passen bij jouw wensen: 

  • WA: Met deze dekking ben je verzekerd voor schade die je met jouw auto aan anderen veroorzaakt, inclusief letsel of materiële schade aan hun bezit. 
  • WA Plus: Naast de dekking van WA biedt deze verzekering bescherming tegen nog meer risico's. Denk aan schade door brand, storm, natuurrampen, inbraak, diefstal, joyriding en ruitschade. 
  • All-Risk: Dit is de meest uitgebreide dekking die OHRA biedt. Hiermee ben je ook verzekerd voor schade aan je eigen auto als gevolg van een aanrijding. Het maakt daarbij niet uit wie er schuldig is.  

Met bovenstaande dekkingen stel je een verzekering samen die goed aansluit bij wat jij wilt. 

Voordelen van een autoverzekering bij OHRA 

Een autoverzekering van OHRA heeft verschillende voordelen. Zo profiteer je niet alleen van een voordelige premie, maar ook van andere voordelen, zoals: 

  • tot 82% no-claimkorting, ook voor een tweede auto of motor; 
  • 24/7 hulp bij schade met de OHRA Hulpdienst; 
  • eenvoudig schade melden met de OHRA App

Ben je op zoek naar nog meer zekerheid? Dan kun je kiezen voor extra dekkingen. Denk bijvoorbeeld aan het Aanvullend Pakket, Ongevallen Inzittenden, Schade Inzittenden, Rechtsbijstand Motorrijtuig en Pechhulp Nederland. 

Heb je vragen over de regels bij kapotte stoplichten of het afsluiten van een autoverzekering? Neem contact met ons op, dan helpen we je zo snel mogelijk verder!