Claxonneren

Is dit een herkenbare situatie voor je? Je zit achter je stuur en bent klaar om door te rijden, maar de auto voor je lijkt vastgelijmd aan het asfalt. Je voelt je ongeduld groeien en neigt steeds meer naar dat ene, ‘aantrekkelijke’ hulpmiddel om je frustratie te uiten: de claxon. Maar wist je dat er regels zijn voor wanneer je wel én niet mag claxonneren? Op deze pagina ontdek je alles wat je moet weten over claxonneren plus de verkeersregels en boetes die eraan verbonden zijn. 

Claxonneren: Wat zijn de regels? 

Het is handig om te weten wanneer je wel en niet mag claxonneren en wat de eventuele boetes zijn. Want mocht je onnodig claxonneren in het verkeer, dan kan dat gevolgen hebben. Zo is het belangrijk om bewust te zijn van de 'boete voor onnodig geluid' (feitcode R522); deze maakt duidelijk dat onnodig toeteren niet alleen storend is, maar ook wettelijk niet toegestaan is.  

Claxonneren: Hoe werkt het eigenlijk? 

Claxonneren, ook wel toeteren genoemd, is een manier om jezelf te laten horen in het verkeer. Leer hier wanneer je je claxon kunt gebruiken en wanneer het beter is om deze te ontwijken. Het gebruik van de claxon mag in bepaalde situaties wel. Denk aan 'dreigend gevaar' of 'gevaarlijke situaties' - zoals vastgelegd in artikel 28 van de RVV 1990 - om de veiligheid in het verkeer te verzekeren. 

Boete voor onnodig toeteren: Wat zijn de kosten? 

Het onnodig toeteren kan je een flinke boete opleveren. De boete voor onnodig geluid maken is € 300,-. Het is belangrijk om het verschil te begrijpen tussen 'geaccepteerde door voertuigen veroorzaakte' geluiden en geluiden die de 'normale geaccepteerde' niveaus overschrijden. Hiermee voorkom je hoge boetes. 

Claxonneren in de auto: Wanneer is het nodig? 

Het is belangrijk om te weten wanneer het gepast is om te claxonneren tijdens het rijden. Soms is het lastig om te bepalen wat precies wordt bedoeld met "geluid maakt", "veroorzaakte geluid" en "geluid veroorzaken door voertuigen". Vooral in situaties van "onnodig geluid" en "onnodig geluid veroorzaken" is het goed om te weten wat je moet doen. Een belangrijk punt om in gedachten te houden is dat niet alleen claxonneren onder deze noemer valt, maar ook het afspelen van harde muziek in je voertuig. Blijf respectvol naar andere weggebruikers en vermijd onnodige verstoringen, of het nu gaat om claxonneren of het luisteren naar luide muziek in je auto. 

Wanneer claxonneren wel nodig is 

Het is belangrijk om te claxonneren in situaties waarin het nodig is om andere weggebruikers te waarschuwen voor een mogelijke dreiging of gevaarlijke situatie. Hier lees je een aantal voorbeeldsituaties: 

  1. Om andere bestuurders te waarschuwen voor een dreigende aanrijding. 
  2. Om te alarmeren in situaties waarin een voertuig onverwacht zijn rijbaan verlaat. 
  3. Om medeweggebruikers een noodsituatie te laten weten, zoals een ongeval of een plotselinge verandering in het verkeer. 
  4. Om voetgangers te waarschuwen wanneer ze niet opletten en mogelijk in een gevaarlijke positie zijn. 

In deze situaties kan claxonneren zorgen voor meer veiligheid op de weg en ongelukken voorkomen. 

Wat te doen als je claxon stuk is? 

Als je claxon stuk is, is het van belang om dit zo snel mogelijk te laten repareren. Schakel een garage in om weer veilig de weg op te gaan. 

Houd je aan de regels 

Het is belangrijk om je te houden aan de regels van claxonneren in het verkeer.  

Meer informatie over verkeersregels? Ontdek het bij OHRA 

Voor uitgebreide informatie over verkeersregels verwijzen we je graag naar Veilig Verkeer Nederland (VVN). Daar vind je het complete Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) uitgelegd aan de hand van verkeerssituaties, foto’s en tips. Superhandig! 

Het is ook belangrijk om een goede autoverzekering te kiezen. Bij OHRA bieden we je 3 opties: 

Met deze informatie over verkeersregels en veiligheid kun je veilig en verantwoord de weg op.

Bij OHRA staan we altijd voor je klaar. Heb je vragen over onze autoverzekeringen? Neem contact met ons op! Wij helpen je graag.