Boete door rood rijden
Rijden door rood licht is niet alleen gevaarlijk, je kan ook nog eens een flinke boete krijgen voor door rood licht rijden. Ontdek wat de boete is en waarom deze regel bestaat.
Waarom is door rood rijden gevaarlijk?
Als je door rood rijdt, breng je jezelf en anderen in gevaar. Andere weggebruikers verwachten dat je stopt bij rood licht. Rijd je toch door rood, dan kan dit heel gevaarlijke situaties opleveren én door rood licht rijden levert soms een flinke boete op.
Wat is de boete voor door rood rijden?
In 2024 is de boete voor door rood rijden € 300,-. Het maakt hierbij niet of dit binnen of buiten de bebouwde komt gebeurt.
Wat als je per ongeluk door rood rijdt?
Het kan gebeuren dat je per ongeluk door rood rijdt of dat je het zelf niet door hebt, bijvoorbeeld door afleiding. Word je dan toch geflitst, dan krijg je ook een boete. De wet is duidelijk: door rood rijden is strafbaar, wat de reden ook is.
Zo krijg je geen boete voor door rood rijden
- Let goed op de verkeerslichten en andere weggebruikers.
- Staat het stoplicht op oranje? Probeer dan gewoon te stoppen, het stoplicht kan namelijk snel op rood springen. Neem geen risico's!
Wat te doen bij een rood licht boete?
Als je een boete krijgt, kun je deze op verschillende manieren betalen. Je krijgt een brief met de details en uitleg over hoe je moet betalen. Voorkom extra kosten en betaal op tijd. Ben je het niet eens met de boete? Dan kun je hiertegen in beroep gaan. Dien in dat geval een bezwaarschrift in.
De gevolgen van de overtreding
Een boete voor door rood rijden kan verschillende gevolgen hebben. Naast de financiële kosten kan het ook gevolgen hebben voor je rijbewijs. Als je vaak verkeersregels overtreedt, kun je punten op je rijbewijs krijgen. Uiteindelijk kan het zelfs zo zijn dat je je rijbewijs moet inleveren.
Meer informatie over verkeersregels? Ontdek het bij OHRA!
Voor uitgebreide informatie over verkeersregels sturen we je graag door naar Veilig Verkeer Nederland (VVN). Daar vind je het complete Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) uitgelegd aan de hand van verkeerssituaties, foto’s en handige tips.
Het is ook belangrijk om een goede autoverzekering af te sluiten. Bij OHRA bieden we je drie mogelijke opties:
Bij OHRA staan we altijd voor je klaar. Heb je vragen over onze autoverzekeringen? Neem contact met ons op! Wij helpen je graag.